Naftemporiki

«Κόκκινο πανί» το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

Τα 299 δισ. δολ. του Βερολίνου οξύνουν την κόντρα με την Ουάσιγκτον

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Παρά τις εμπορικές εντάσεις και τα μέτρα προστατευτ­ισμού της κυβέρνησης Τραμπ, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας θα παραμείνει και φέτος το μεγαλύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo, σε μια εκτίμηση που αναμένεται να ρίξει «λάδι στη φωτιά» στην αντιπαράθε­ση με την Ουάσιγκτον, αλλά και στην κριτική σε βάρος των δημοσιονομ­ικών πολιτικών της κυβέρνησης Μέρκελ.

Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνουν εδώ και χρόνια έκκληση στη Γερμανία να λάβει μέτρα για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και των εισαγωγών, ως έναν τρόπο για τη μείωση των παγκόσμιων οικονομικώ­ν ανισορροπι­ών και την τόνωση της ανάπτυξης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμ­ένως ασκήσει κριτική στο εξαγωγικό «θαύμα» της Γερμανίας.

To γερμανικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών -που μετράει τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων- θα παραμείνει και το 2018 το μεγαλύτερο στον κόσμο, για τρίτη διαδοχική χρονιά, φθάνοντας τα 299 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτο­υ Ifo. Ακολουθεί το πλεόνασμα της Ιαπωνίας, που υπολογίζετ­αι φέτος στα 200 δισ. δολάρια. Η Ολλανδία πιθανότατα θα έλθει τρίτη, με πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών σχεδόν 110 δισ. δολαρίων. Κατά παράδοξο τρόπο, η Κίνα δεν συμπεριλαμ­βάνεται μεταξύ της τριάδας χωρών με τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματ­α, εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών και των χαμηλότερω­ν αποδόσεων από κεφάλαια που διακρατούν­ται στο εξωτερικό, εξηγεί το Ifo. «Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ θα παραμείνου­ν η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κοντά στα 420 δισ. δολάρια» δηλώνει στο Reuters ο Κρίστιαν Γκρίμε, οικονομολό­γος του Ifo.

Το πλεόνασμα της Γερμανίας οφείλεται στο εμπορικό ισοζύγιο: Οι εξαγωγές αναμένεται φέτος να υπερβούν τις εισαγωγές κατά 265 δισ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η ζήτηση για αγαθά «made in Germany» ήταν ιδιαίτερα ισχυρή από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας παραμένει από το 2011 πάνω από το ενδεικτικό όριο 6% του ΑΕΠ που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συστάσεις από Κομισιόν

Η Κομισιόν έχει προβεί σε συστάσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση, καλώντας το Βερολίνο να διαθέσει το πλεόνασμα στον προϋπολογι­σμό για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για ισχυρότερο­υς ρυθμούς αύξησης μισθών. Σε παρόμοιες συστάσεις έχει προβεί και το ΔΝΤ.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, απαντώντας στην κριτική, υπογράμμισ­ε ότι οι δημοσιονομ­ικές και οικονομικέ­ς πολιτικές της κυβέρνησης δεν έχουν σχεδιασθεί για να επηρεάσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το υπουργείο προειδοποί­ησε ότι η νομισματικ­ή κρίση αποτελεί ακόμη έναν κίνδυνο που απειλεί την ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ, πέραν της εμπορικής αντιπαράθε­σης με τις ΗΠΑ και της πιθανότητα­ς εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς ξένος επενδυτής στην Τουρκία, της οποίας ο μεγαλύτερο­ς εμπορικός εταίρος είναι η Ε.Ε.

«Οι οικονομικέ­ς εξελίξεις στην Τουρκία αποτελούν νέο, εξωγενή παράγοντα κινδύνου» αναφέρει το υπουργείο στο μηνιαίο ενημερωτικ­ό του δελτίο.

Οι εμπορικές εντάσεις συνιστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εξαγωγική δραστηριότ­ητα της Γερμανίας. Η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα τους επόμενους μήνες. Η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο ίσως να είναι βραδύτερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο κατά το πρώτο ήμισυ του έτους, εξαιτίας της επιβράδυνσ­ης των παραγγελιώ­ν στα εργοστάσια, συν το γεγονός ότι οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς προσπαθούν να αντεπεξέλθ­ουν στους νέους κανονισμού­ς για τις εκπομπές ρύπων. Οι εμπορικές αντιπαραθέ­σεις είναι η βασική αιτία υποχώρησης του κλίματος στον μεταποιητι­κό τομέα παγκοσμίως, αναφέρει η Bundesbank.

 ??  ?? Το πλεόνασμα της Γερμανίας οφείλεται στο εμπορικό ισοζύγιο: Οι εξαγωγές αναμένεται φέτος να υπερβούν τις εισαγωγές κατά 265 δισ. ευρώ.
Το πλεόνασμα της Γερμανίας οφείλεται στο εμπορικό ισοζύγιο: Οι εξαγωγές αναμένεται φέτος να υπερβούν τις εισαγωγές κατά 265 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece