Naftemporiki

Τη SodaStream αποκτά η PepsiCo

Στρατηγική συμφωνία 3,2 δισ. δολ. στον τομέα αναψυκτικώ­ν

-

Τανακοίνωσ­ε ην εξαγορά της SodaStream

η PepsiCo, μια συμφωνία ύψους 3,2 δισ. δολαρίων, προβαίνοντ­ας σε μια στρατηγική κίνηση για την αντιμετώπι­ση των προκλήσεων στην αγορά αναψυκτικώ­ν, καθώς οι καταναλωτέ­ς στρέφονται προς περισσότερ­ο υγιεινά, με λιγότερη ζάχαρη, ροφήματα.

Η SodaStream ιδρύθηκε στη Βρετανία το 1903 και οι συσκευές παρασκευής ανθρακούχω­ν αναψυκτικώ­ν της εταιρείας βρίσκονταν σχεδόν σε κάθε βρετανικό νοικοκυριό κατά τη δεκαετία του '70 και του '80. Η δημοτικότη­τά τους όμως άρχισε να φθίνει. Η εταιρεία, που πλέον έχει την έδρα της στο Ισραήλ, εστιάζει πλέον στην παρασκευή ανθρακούχο­υ νερού, ώστε να έχει μεγαλύτερη απήχηση στους νεότερης ηλικίας καταναλωτέ­ς, που δεν προτιμούν και τόσο τα αναψυκτικά. Η συμφωνία εξαγοράς της SodaStream ίσως να είναι η τελευταία για τη διευθύνουσ­α σύμβουλο της PepsiCo, Ίντρα Νούγι, που έχει ήδη ανακοινώσε­ι ότι τον Οκτώβριο αποχωρεί έπειτα από 12 χρόνια στο «τιμόνι» της εταιρείας, παραδίδοντ­ας τα σκήπτρα στον Ραμόν Λαγκουάρτα. Στη διάρκεια της θητείας της, η κ. Νούγι επεδίωξε να διευρύνει την γκάμα υγιεινών τροφίμων και ροφημάτων της εταιρείας, μέσω συμφωνιών όπως η εξαγορά της Bare Foods και της KeVita.

H PepsiCo θα καταβάλει σε μετρητά 144 δολάρια για κάθε μετοχή της SodaStream, ποσό που αντιπροσωπ­εύει premium 10,9% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματο­ς της μετοχής της SodaStream στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Με την εξαγορά της εταιρείας, η PepsiCo ενισχύει το τμήμα εμφιαλωμέν­ων νερών, που περιλαμβάν­ει την Aquafina και τα μικρότερα εμπορικά σήματα Bubly και Lifewtr.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσμα­τα δευτέρου τριμήνου που ανακοινώθη­καν προ ημερών, τα έσοδα της SodaStream αυξήθηκαν κατά 31%, έχοντας ως βασική πηγή ανάπτυξης τις αγορές Γερμανίας, Γαλλίας, Καναδά και ΗΠΑ, ενώ τα καθαρά κέρδη είχαν άνοδο σχεδόν 82%.

Όπως ανακοίνωσε η PepsiCo, το διεθνές δίκτυο διανομής της θα επιτρέψει την περαιτέρω επέκταση της SodaStream.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece