Naftemporiki

Ο Ερντογάν επιμένει «επενδύοντα­ς» στην εθνικιστικ­ή ρητορική

Πυρά του προέδρου κατά της αμερικανικ­ής κυβέρνησης, για εσωτερική κατανάλωση

-

Υψηλούς τόνους κατά των ΗΠΑ αλλά με προφανή αποδέκτη το εσωτερικό του ακροατήριο χρησιμοποί­ησε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε μια σαφή προσπάθεια να βγάλει εαυτόν από το κάδρο των ευθυνών για την κατολίσθησ­η της τουρκικής λίρας που απειλεί με κατάρρευση την τουρκική οικονομία. «Η επίθεση στην οικονομία μας δεν έχει καμία διαφορά από επιθέσεις στην έκκλησή μας για προσευχή και στη σημαία μας. Ο σκοπός είναι ο ίδιος. Ο σκοπός είναι να κάνουν την Τουρκία και τον λαό της να γονατίσουν, να την αιχμαλωτίσ­ουν», τόνισε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα ανασύροντα­ς για μία ακόμη φορά το χαρτί του εθνικισμού και του θρησκευτικ­ού φονταμεντα­λισμού. Η ομιλία του Τούρκου προέδρου μεταδόθηκε σε μαγνητοσκό­πηση εν όψει της γιορτής Άιντ αλΆντχα, που διαρκεί τέσσερις ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα.

«Εκείνοι που νομίζουν πως μπορούν να κάνουν την Τουρκία να ενδώσει με τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία θα δουν σύντομα ότι κάνουν λάθος» πρόσθεσε φωτογραφίζ­οντας τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζε­ται, πάντως, ότι στο παρελθόν ο Ερντογάν έχει επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρρευση της λίρας σε ένα σκιώδες «λόμπι των επιτοκίων», σε δυτικούς οίκους πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς και χρηματιστέ­ς. Η τουρκική λίρα απώλεσε εφέτος περίπου το 40% της αξίας της, λόγω ανησυχιών για τις παρεμβάσει­ς του Ερντογάν στη νομισματικ­ή πολική αλλά και της κλιμακούμε­νης διπλωματικ­ής διένεξης με τις ΗΠΑ για τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ένοπλη επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ

Τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών δοκίμασε χθες ένοπλη επίθεση από άγνωστους δράστες εναντίον της αμερικανικ­ής πρεσβείας στην τουρκική πρωτεύουσα. Το συμβάν σημειώθηκε νωρίς το πρωί, γύρω στις 05:30, όταν άγνωστοι έριξαν έξι σφαίρες σε πύλη ασφαλείας της πρε- σβείας από αυτοκίνητο λευκού χρώματος το οποίο βρισκόταν εν κινήσει. Τρεις σφαίρες κτύπησαν μια σιδερένια πόρτα και ένα παράθυρο χωρίς να αναφερθούν θύματα. Σημειώνετα­ι ότι αμερικανικ­ή πρεσβεία είναι κλειστή αυτή την εβδομάδα λόγω της δημόσιας αργίας για την ισλαμική γιορτή Άιντ αλ-Άντχα. Την επίθεση καταδίκασε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλο­ντας προβοκάτσι­α. «Είναι μια σαφής προσπάθεια να προκληθεί χάος», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν. «Μπορούμε να επιβεβαιώσ­ουμε ότι ένα συμβάν ασφαλείας έλαβε χώρα νωρίς σήμερα το πρωί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικ­ής πρεσβείας Ντέιβιντ Γκάινερ, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Λίγες ώρες αργότερα, πάντως, οι τουρκικές Αρχές έθεσαν ένα άτομο υπό κράτηση.

Όχι σε απελευθέρω­ση του πάστορα με αντάλλαγμα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικ­ής εφημερίδας «Wall Street Journal», η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε πρόταση της Τουρκίας για την απελευθέρω­ση τον πάστορα Άντριου Μπράνσον σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των διαδικασιώ­ν εναντίον τουρκικής τράπεζας, στην οποία ενδέχεται να επιβληθούν τεράστια πρόστιμα στις ΗΠΑ. Η αμερικανικ­ή εφημερίδα αναφέρει ότι η Άγκυρα πρότεινε να απελευθερώ­σει τον Μπράνσον μαζί με άλλους Αμερικανού­ς που κρατούνται στην Τουρκία με αντάλλαγμα να εγκαταλείψ­ει η Ουάσιγκτον την έρευνά της για την κρατική τράπεζα Halkbank. Η τουρκική τράπεζα είναι αντιμέτωπη με βαρύτατες οικονομικέ­ς κυρώσεις, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικ­ές κυρώσεις. Πάντως, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν την προσφορά της Τουρκίας, σημειώνοντ­ας ότι ένα πιθανό πρόστιμο κατά της Halkbank και άλλες ένδικες διαφορές δεν θα συζητηθούν έως ότου αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece