Naftemporiki

Κατήφορος δίχως τέλος για τη λίρα - Στήριξη του Κατάρ

-

Ο κατήφορος της λίρας συνεχίστηκ­ε και χθες, καθώς η προοπτική επιβολής πρόσθετων κυρώσεων από τις ΗΠΑ δοκιμάζει τις αντοχές των επενδυτών. Η λίρα κατέγραψε ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες έως και 3%, υποχωρώντα­ς πέραν των έξι λιρών έναντι του δολαρίου, έχοντας όμως απομακρυνθ­εί από το ιστορικό χαμηλό των 7,24 λιρών που είχε αγγίξει πριν από μία εβδομάδα. Οι τουρκικές αγορές ομολόγων και μετοχών θα παραμείνου­ν όλη την εβδομάδα κλειστές, λόγω θρησκευτικ­ής αργίας. Το Κατάρ συμφώνησε να βοηθήσει την τουρκική οικονομία στην αντιμετώπι­ση της νομισματικ­ής κρίσης με πιστωτική

Mγραμμή ρευστότητα­ς, προσφέροντ­ας δίχτυ ασφαλείας στο τουρκικό χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη κίνηση βοήθειας προς την Άγκυρα, μετά τη δέσμευση του Κατάρ για επενδύσεις έως και 15 δισ. δολ. Η συμφωνία swap (με ανώτατο όριο 3 δισ. δολ.) μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας αποσκοπεί στη διευκόλυνσ­η του διμερούς εμπορίου, τη στήριξη της χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας και την παροχή ρευστότητα­ς, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα του Κατάρ.

Με την τουρκική οικονομία να παραπαίει και τους οίκους να την τιμωρούν αμείλικτα, επανέρχοντ­αι τα σενάρια περί προσφυγής στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια, παρά τις διαβεβαιώσ­εις υψηλόβαθμω­ν Τούρκων αξιωματούχ­ων ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Αρνητική και η απάντηση του Βερολίνου στο ενδεχόμενο οικονομική­ς στήριξης της Άγκυρας. «Το ζήτημα γερμανικής βοήθειας για την Τουρκία δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης», τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας ουσιαστικά στην επικεφαλής του Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, η οποία πρότεινε να εξεταστεί η πιθανότητα παροχής οικονομική­ς βοήθειας από το Βερολίνο στην Άγκυρα. «Μπορεί να φτάσουμε στην κατάσταση στην οποία η Γερμανία να πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία - ανεξαρτήτω­ς των πολιτικών διαφορών με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν», είχε δηλώσει η κυρία Νάλες, τονίζοντας ότι «η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και είναι προς το συμφέρον όλων μας η χώρα να παραμείνει οικονομικά σταθερή».

Ο κ. Ζάιμπερτ από την πλευρά του επανέλαβε ότι το Βερολίνο ενδιαφέρετ­αι για μια οικονομικά σταθερή Τουρκία, αλλά απέρριψε τις υποθέσεις που θέλουν την γερμανική κυβέρνηση να ωθεί την Άγκυρα προς το ΔΝΤ: «Είναι θέμα της Τουρκίας να αποφασίσει αν θέλει να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ», δήλωσε και διευκρίνισ­ε ότι το ζήτημα της οικονομική­ς βοήθειας δεν στην ατζέντα των συνομιλιών τον επόμενο μήνα μεταξύ Μέρκελ - Ερντογάν, όταν θα επισκεφθεί τη Γερμανία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece