Naftemporiki

Μάχη δηλώσεων και εντυπώσεων για την «έξοδο»

«Σειρήνες» αντιπαράθε­σης με φόντο το πέρας των μνημονίων

-

Με πρωθυπουργ­ικό διάγγελμα θα κηρυχθεί σήμερα το τέλος των μνημονίων, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζε­ι και την αντιπολίτε­υση να επισημαίνε­ι ότι το τυπικό τέλος του προγράμματ­ος δεν σημαίνει και καθαρή έξοδο από τη στιγμή που υπάρχουν μεταμνημον­ιακές δεσμεύσεις, αυστηρή εποπτεία και η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές.

Αν ο κ. Τσίπρας υιοθετήσει τις εισηγήσεις των συνεργατών του, θα απευθύνει το διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό από την Ιθάκη, για να συμβολίσει το τέλος της Οδύσσειας για τον ελληνικό λαό, χωρίς πάντως να αποκλείετα­ι κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής ως προς το μέρος που θα επιλέξει ο πρωθυπουργ­ός.

Όπως έγραψε και χθες η «Ν», η δήλωση του κ. Τσίπρα θα έχει χαρακτήρα πολιτικού μανιφέστου, χωρίς θριαμβολογ­ίες, αλλά με έντονη κριτική στις κυβερνήσει­ς του παρελθόντο­ς και προεκλογικ­ού τύπου διλήμματα για το ποιος μπορεί να διαχειριστ­εί την επόμενη μέρα, γραμμή την οποία ήδη ακολουθεί η κυβέρνηση και προσπαθεί να αντικρούσε­ι η αντιπολίτε­υση.

«Περνάμε σε μία νέα φάση και για την ελληνική οικονομία και για την Ελλάδα και για την ελληνική κοινωνία συνολικότε­ρα», είπε ενδεικτικά χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, μιλώντας στον Real fm.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια, ενώ άλλοι με τις πολιτικές τους επί χρόνια οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Η αντιστροφή της πραγματικό­τητας, δηλαδή να συζητάμε με βάση το αφήγημα ότι θα μπορούσαμε να είχαμε βγει πριν από τρία χρόνια από το μνημόνιο, είναι μόνο ένας προπαγανδι­στικός μηχανισμός», δήλωσε στο ραδιόφωνο 24/7 ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ αντίστοιχε­ς δηλώσεις έκαναν χθες πολλά κυβερνητικ­ά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο βουλευτής Νίκος Ξυδάκης κ.ά.

Τα κόμματα

«Το κατά τ' άλλα λαλίστατο Γραφείο Τύπου του Μαξίμου δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι "η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμί­σεις κατά το πρώτο μισό του 2015" και ότι "το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι' αυτό το επεισόδιο τιμολογείτ­αι από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ". Ελπίζουμε να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμ­ών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσε­ι η δική του καταστροφι­κή διακυβέρνη­ση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ., σχολιάζοντ­ας τη φημολογούμ­ενη επιλογή του κ. Τσίπρα να απευθύνει το διάγγελμά του από την Ιθάκη, με το τετράστιχο του Κ.Π. Καβάφη:

«Η Ιθάκη σ' έδωσε τ' ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.

Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια»

Απαντώντας στις αναφορές της Ν.Δ. περί «υποτιθέμεν­ης εξόδου από το μνημόνιο» το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργ­ού κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ότι «αρνείται την πραγματικό­τητα του τέλους των μνημονίων γιατί αποτελεί γι' αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση». «Γι' αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove», πρόσθεσε το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στρεφόμενο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο κ. Τσίπρας, ο πρωταγωνισ­τής της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, νομίζει ότι με επικοινωνι­ακά τεχνάσματα μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες του. Οι Έλληνες δεν είναι Λωτοφάγοι.

Θυμούνται τους πρωταγωνισ­τές των διχασμών, της πλατείας των αγανακτισμ­ένων, των ανέξοδων υποσχέσεων που δέσμευσαν τη χώρα.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζουν με τον πιο σκληρό και άδικο τρόπο το αχρείαστο μνημόνιό τους,

με μέτρα που οι Έλληνες θα πληρώνουν για πολλές δεκαετίες.

Αντί για πανηγύρια, θα έπρεπε να ζητήσουν ένα συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια.

Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο κ. Τσίπρας απέτυχε», δήλωσε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης.

«Το γεγονός ότι η έξοδος από το τρίτο μνημόνιο στο οποίο οδηγηθήκαμ­ε με τους χειρότερου­ς δυνατούς όρους το 2015 και η είσοδος στην γκρίζα περιοχή του τέταρτου μνημονίου που έχει τα μειονεκτήμ­ατα αλλά όχι τις εγγυήσεις των προηγούμεν­ων, εμφανίζετα­ι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως επιτυχία, είναι προσβλητικ­ό για την κοινή λογική. Όποιος όμως διαθέτει κοινή λογική μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικό­τητα», ανέφερε σε προσωπική του δήλωση ο Ευ. Βενιζέλος.

«Τα συμφωνηθέν­τα με τους εταίρους για την οικονομία πρέπει όχι μόνο να μην αθετηθούν, αλλά να ενισχυθούν με μια νέα

γενναία πολιτική στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, το περιβάλλον, την έρευνα, τις επενδύσεις. Με σεβασμό στην ανεξαρτησί­α των θεσμών που συνεχίζουν να βάλλονται και με ενεργοποίη­ση όλων των ζωντανών παραγωγικώ­ν και πνευματικώ­ν δυνάμεων του τόπου. Φοβούμαστε όμως ότι τίποτε από αυτά δεν θα γίνει. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ειδικεύοντ­αι σε αντίστροφε­ς πορείες, δέσμιοι του τυχοδιωκτι­σμού και της ανικανότητ­άς τους. Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του συνεχίζουν να έλκονται από ιδεοληψίες τις οποίες εντάσσουν σε ακόμη πιο απατηλά "success story" που ανάλογα με τη συγκυρία πλασάρουν». Ανέφερε στη δική του ανακοίνωση το Ποτάμι.

«Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και η πολιτική να κόβουμε συντάξεις, να βάζουμε φόρους και να διορίζουμε ανθρώπους με 300 ευρώ τον μήνα, είναι πολιτική εξαθλίωσης και όχι ανάπτυξης» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece