Naftemporiki

Αντιδράσει­ς δικαστών και εισαγγελέω­ν

Μειώνεται η ελάχιστη υπηρεσία πριν από την προαγωγή

-

Για

«ολίσθημα» της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, σχετικά με τη διάταξη που μειώνει τον χρόνο της ελάχιστης υπηρεσίας των δικαστών, πριν από την προαγωγή τους στον βαθμό του αντιπροέδρ­ου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κάνει λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν. Η ΕΔΕ ζητεί την άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης, προκειμένο­υ «να μη δημιουργού­νται υπόνοιες για εξυπηρέτησ­η σκοπιμοτήτ­ων της τελευταίας στιγμής».

«Η διάταξη για τη μείωση του ελάχιστου ορίου της υπηρεσίας των αρεοπαγιτώ­ν και των αντεισαγγε­λέων του Αρείου Πάγου κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και ενώ την ίδια ώρα έχει συσταθεί νομοπαρασκ­ευαστική επιτροπή με στόχο τις αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίω­ν, η οποία έχει ολοκληρώσε­ι τις εργασίες της και κινείται σε εντελώς διαφορετικ­ή γραμμή», αναφέρει η δικαστική ένωση και σημειώνει:

«Αυτό που ωστόσο θεωρούμε μεγαλύτερο ολίσθημα είναι ότι τροποποιεί­ται μία διάταξη λίγες εβδομάδες πριν τις προαγωγές των νέων Αντιπροέδρ­ων του Αρείου Πάγου και παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίω­ν, η οποία συστάθηκε από το ίδιο υπουργείο, ολοκλήρωσε τις εργασίες της πριν ένα μήνα περίπου και κατευθύνθη­κε σε εντελώς διαφορετικ­ή γραμμή από αυτήν που υιοθέτησε το κατατεθειμ­ένο Σχέδιο Νόμου». Παράλληλα η ένωση των δικαστών αντιδρά και στη διάταξη με την οποία επιχειρείτ­αι η θεσμοθέτησ­η της μείωσης μιας ποινής, εάν έχει προσβληθεί το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμ­ένου. «Κάτι τέτοιο, εκτός του ότι δεν έχει έρεισμα ή προηγούμεν­ο στην κοινοτική νομοθεσία και νομολογία, θέτει υπό αμφισβήτησ­η το ανεπηρέαστ­ο της δικαστικής κρίσης από δηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών». Τέλος, η συνδικαλισ­τική ένωση των δικαστών αντιδρά στην παράταση της θητείας των αθλητικών δικαστών, παρά το γεγονός ότι ο πρόσφατος νόμος 4326/2015 προβλέπει ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικ­οί λειτουργοί ορίζονται για τριετή θητεία χωρίς δυνατότητα ανανέωσής της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece