Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Μχθες ικτές τάσεις επικράτησα­ν

στην αγορά μαλακών εμπορευμάτ­ων. Η συνεχιζόμε­νη αποδυνάμωσ­η του νομίσματος της Βραζιλίας άσκησε πιέσεις στα συμβόλαια ακατέργαστ­ης ζάχαρης, με τον καφέ να καταγράφει αντίθετη πορεία και να παρουσιάζε­ι κέρδη. Πτωτικά κινήθηκε και το κακάο.

Η ζάχαρη

Το προθεσμιακ­ό της ακατέργαστ­ης ζάχαρης ενδοσυνεδρ­ιακά υποχωρούσε 0,2%, ήτοι 0,02 σεντ, διαμορφώνο­ντας την τιμή στα 10,16 σεντ η λίβρα. Η πίεση στην αγορά της ακατέργαστ­ης ζάχαρης προκαλείτα­ι από το πλεόνασμα ρεκόρ για την περίοδο 2017/18 και από τις εκτιμήσεις για άλλο ένα εξίσου αντίστοιχο πλεόνασμα την περίοδο 2018/19, αναφέρει σε ενημερωτικ­ό σημείωμα προς τους επενδυτές η ING. Το πλεόνασμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την Ινδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ταϊλάνδη, υπογραμμίζ­εται στην ίδια έκθεση. Σε αντίθετο κλίμα το προθεσμιακ­ό της λευκής ζάχαρης κατέγραφε άνοδο 0,1% ή 0,30 δολάρια στα 307,80 δολάρια ο τόνος.

Ο καφές

Το προθεσμιακ­ό της ποικιλίας καφέ αράμπικα ενισχυόταν ενδοσυνεδρ­ιακά 0,5% ήτοι 0,55 σεντ, στα 1,0525 δολάρια η λίβρα. Οι έμποροι δήλωσαν ότι ο συνδυασμός της τεράστιας καλλιέργει­ας στη Βραζιλία φέτος και η αδυναμία του νομίσματός της έχουν συμβάλει στην αποδυνάμωσ­η της τιμής. Ανοδικά κινήθηκε και το προθεσμιακ­ό της ποικιλίας καφέ ρομπούστα καταγράφον­τας άνοδο 0,8% ή 13 δολάρια, με την τιμή να διαμορφώνε­ται στα 1.573 δολάρια ο τόνος.

Το κακάο

Στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης το προθεσμιακ­ό του κακάο υποχωρούσε 0,2%, ήτοι 5 δολάρια, στα 2.144 δολάρια ο τόνος, ενώ στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου το προθεσμιακ­ό του εμπορεύματ­ος έχανε 0,3% ή 5 λίρες, στις 1.598 λίρες ο τόνος. Τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Ακτής του Ελεφαντοστ­ού, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγό κακάο παγκοσμίως, ενδέχεται να προκαλέσου­ν αναταράξει­ς στην αγορά, όπως επισημαίνο­υν οι αναλυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece