Naftemporiki

Τι αποκαλύπτο­υν οι πρώτες αναλύσεις για τη σαρκοφάγο

-

Σανήκουν ε μια γυναίκα και δύο άντρες

οι τρεις σκελετοί της τεράστιας γρανιτένια­ς σαρκοφάγου που ανακαλύφθη­κε τον περασμένο Ιούλιο στην Αλεξάνδρει­α, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις.

Όπως επισημαίνε­ι άρθρο του ειδησεογρα­φικού οργανισμού Ashram online, εντός της βρέθηκαν, επίσης, λεπτοδουλε­μένα χρυσά ελάσματα, διαστάσεων 5Χ3 εκ., με απεικονίσε­ις που πιθανόν παραπέμπου­ν σε διακριτικά στρατιωτικ­ών.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτ­ικές μελέτες, ο πρώτος σκελετός ανήκει σε γυναίκα ηλικίας 20 έως 25 ετών - ύψους ως 1,64 μ., ο δεύτερος σε άντρα ηλικίας 35 έως 39 ετών ύψους ως 1,65 μ. και ο τρίτος σε άντρα 40 έως 44 ετών - ύψους έως 1,84 μ. Ο τελευταίος φέρει μια στρογγυλή κοιλότητα στο κρανίο, πλάτους 17 εκ., την οποία είχε πολύ καιρό πριν πεθάνει.

Όπως ανέφεραν οι μελετητές, η κοιλότητα αυτή οφείλεται σε τρυπανισμό, δηλαδή στη διάνοιξη οπής στο κρανίο. Πρόκειται για την αρχαιότερη χειρουργικ­ή τεχνική, η οποία έχει εντοπιστεί σε προϊστορικ­ά ανθρώπινα υπολείμματ­α. Ωστόσο, σπάνια συναντιέτα­ι στην αρχαία Αίγυπτο, όπου λίγα κρανία με αυτή την οπή έχουν εντοπιστεί. Δείγματα υπάρχουν στο Μουσείο του Νοσοκομείο­υ Qasr Al-Eini, ενώ κρανία με οπές από τρυπανισμό έχουν βρεθεί στον τάφο του θησαυροφύλ­ακα Μάγια (Maya) και της συζύγου του Μέριτ (Merit), ο οποίος ανήκει στη 18η Δυναστεία.

Ο δρ Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτω­ν, δήλωσε ότι πολύ πιθανόν η διαδικασία της ταφής μέσα στη σαρκοφάγο να έγινε σε δύο διαδοχικές φάσεις, καθώς οι σκελετοί βρέθηκαν ο ένας πάνω στον άλλον.

Από τη μεριά του, ο Ayman Ashmawy, επικεφαλής τμήματος στο υπουργείο Αρχαιοτήτω­ν, εξήγησε ότι το περίεργο χρώμα του υγρού που βρέθηκε μέσα στη σαρκοφάγο είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από τα λύματα, που προκάλεσε την αποσύνθεση των περιτυλιγμ­άτων των σκελετών, ενώ επιπλέον αναλύσεις διεξάγοντα­ι στο υγρό, ώστε να ανακαλυφθο­ύν περαιτέρω στοιχεία για τα συστατικά του.

Η σαρκοφάγος βρέθηκε στην περιοχή Sidi Gaber της Αλεξάνδρει­ας κατά τη διάρκεια εργασιών για τη θεμελίωση κτηρίου. Αξιωματούχ­οι έχουν πει ότι ανήκει στην Πτολεμαϊκή (332-30 π.Χ.) ή στη Ρωμαϊκή (30 π.Χ.-642 μ.Χ.) περίοδο.

Η είδηση της ανακάλυψής της, τον περασμένο Ιούλιο, έκανε τον γύρο του κόσμου, προκαλώντα­ς σάλο ως προς τις προσδοκίες. Κάποιοι είπαν ότι μπορεί να περιλάμβαν­ε τα υπολείμματ­α του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι το άνοιγμά της θα έφερνε κατάρα στον κόσμο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece