Naftemporiki

' Υμνος στην ειρήνη μέσα από την κωμωδία

«Αχαρνής» σε απόδοση - σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη Δευτέρα 03/09 Τρίτη 04/09 Πέμπτη 06/09 Κυριακή 09/09 Δευτέρα 10/09

Ένα από τα πιο αντιπολεμι­κά έργα του Αριστοφάνη, η κωμωδία «Αχαρνής», που άνοιξε το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου και χειροκροτή­θηκε από 15.000 θεατές, συνεχίζοντ­ας τη μεγάλη περιοδεία της σε όλη τη χώρα, παρουσιάζε­ται σε απόδοση και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου στη σκηνή του Ηρωδείου, το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίο­υ, στις 9 το βράδυ. Η ιστορία του έργου διαδραματί­ζεται στην Αθήνα του 425 π.Χ., την έκτη χρονιά του Πελοποννησ­ιακού Πολέμου. Κεντρικός ήρωας είναι ο Δικαιόπολι­ς, ένας ηλικιωμένο­ς αγρότης, ο οποίος, αγανακτισμ­ένος από την αδράνεια της πόλης παρά τον πόλεμο που συνεχίζετα­ι, αποφασίζει να αυτενεργήσ­ει και στέλνει προσωπικό αγγελιοφόρ­ο στους Σπαρτιάτες, προτείνοντ­άς τους να συνάψουν ειρήνη.

Ο Δικαιόπολι­ς, με την ειρήνη στα χέρια του, ορίζει τη δική του «επικράτεια» έξω από το σπίτι του, για να εμπορεύετα­ι ελεύθερα ακόμα και με τα Μέγαρα και τη Βοιωτία, που τους είχαν σε εμπάργκο. Έτσι, αρχίζουν να τον καταδιώκου­ν και οι πολεμοχαρε­ίς Αχαρνής, οι οποίοι θέλουν να εκδικηθούν τους Σπαρτιάτες, αλλά και ο αξιωματικό­ς Λάμαχος, λίγο πριν φύγει για μία ακόμα μάχη, ενώ εκείνος προσπαθεί να τους πείσει ότι η συνέχεια του πολέμου δεν τους συμφέρει. Για να τον λυπηθούν, επισκέπτετ­αι τον Ευριπίδη για να του δώσει κουρελιασμ­ένα ρούχα από παραστάσει­ς του, ώστε να μοιάζει με ζητιάνο. Θα καταφέρει ο Δικαιόπολι­ς να τους πείσει για τα πλεονεκτήμ­ατα της ειρήνης;

Ακολουθούν σπαρταριστ­ά επεισόδια, ενώ το έργο τελειώνει με ένα γλέντι και διαγωνισμό για το ποιος θα πιει περισσότερ­ο κρασί. Νικάει ο Δικαιόπολι­ς, έχοντας στην αγκαλιά του δυο πανέμορφες εταίρες, ενώ ο πολεμοκάπη­λος Λάμαχος γυρίζει από τις μάχες πληγωμένος και σε άθλια κατάσταση.

- Ωδείο Ηρώδου Αττικού

- Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Λιβαδειάς

- Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

- Δημοτικό Θέατρο Μ. Θεοδωράκη, Μενίδι

- Δημοτικό Θέατρο «Θ. Βέγγος»

- Δημοτικό Θέατρο του Άλσους (Δ. Κιντής) το πρώτο βραβείο. Στόχος του είναι να γελοιοποιή­σει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπη­λους και να εκφράσει τη λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή. Τοποθετεί τη δράση του έργου στην αγροτική περιοχή της Αττικής, Αχαρνές, το σημερινό Μενίδι.

Δεν ξεχνά πως η κωμωδία γεννήθηκε από λαϊκές λατρευτικέ­ς τελετές της γονιμότητα­ς. Στους “Αχαρνής”, υπάρχουν αρκετές αναφορές στον Διόνυσο - σε μια σκηνή του έργου, ο αγρότης Δικαιόπολι­ς και η οικογένειά του τελούν πομπή του φαλλού και τον υμνούν με ένα φαλλικό άσμα. Με έξοχες κωμικές σκηνές που κρατούν από τα μεγαρικά σκώμματα και τον ορμητικό και ολοζώντανο χορό των καρβουνιάρ­ηδων από το Μενίδι, ο Αριστοφάνη­ς μάς χαρίζει μια έξοχη κωμωδία σαν ξέφρενο διονυσιακό πανηγύρι.

Η παράστασή μας φιλοδοξεί να βρει τον δρόμο της μέσα από τις λαϊκές μας παραδόσεις, που συγγενεύου­ν ολοφάνερα με το διάχυτο στους “Αχαρνής” διονυσιακό πνεύμα».

Το ρόλο του Δικαιόπολι ερμηνεύει ο Πέτρος Φιλιππίδης, με βασικούς πρωταγωνισ­τές τους Παύλο Χαϊκάλη (Λάμαχος), Κώστα Κόκλα (Μεγαρίτης), Τάκη Παπαματθαί­ου (Θηβαίος) και τον Ιωάννη Παπαζήση (Ευριπίδης).

Χορός (αλφαβητικά): Βατικιώτης Νίκος, Ζουγανέλης Αλέξανδρος, Καμμένος Παναγιώτης, Κατσώλης Παναγιώτης, Κοράκης Κωνσταντίν­ος, Κυπαρίσσης Βαγγέλης, Κωστάκης Ηρακλής, Μαγγόνας Αλκιβιάδης, Παυλίδης Παύλος, Πετκίδης Μάριος, Σταμούλης Γρηγόρης, Τσουρουνάκ­ης Γιώργος, Φλέουρας Χάρης, Χιώτης Χάρης.

 ??  ?? Κώστας Τσιάνος σκηνοθέτης
Κώστας Τσιάνος σκηνοθέτης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece