Ποιες είναι οι εισηγήσεις για φοροελαφρύνσεις

Naftemporiki - - Οικονομια -

Όλες τις προηγούμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο επεξεργαζόταν σενάρια φορολογικών ελαφρύνσεων και κοινωνικών παροχών μόνιμης διάρκειας και όχι εφάπαξ απόδοσης, προκειμένου να ενσωματωθούν στο πρώτο μεταμνημονιακό κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης. Το ζητούμενο ήταν -και παραμένειοι διαθέσιμοι πόροι να μοιραστούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους.

Υπό αυτό το δεδομένο, τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν έχουν τα ακόλουθα μέτρα:

Η μείωση του βασικού

της φορολογικής κλίμακας από το επίπεδο του 22% που είναι σήμερα, πιθανότατα κατά μία ποσοστιαία

Mμονάδα. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται περίπου στα 385-400 εκατ. ευρώ, ενώ το όφελος για τους φορολογούμενους θα γίνει άμεσα αντιληπτό, καθώς θα μειωθεί η παρακράτηση φόρου από το τέλος Ιανουαρίου οπότε και θα καταβληθεί ο πρώτος μισθός ή η πρώτη σύνταξη του χρόνου. Το μηνιαίο όφελος μπορεί να κυμανθεί από τα 6,7 ευρώ για έναν μισθωτό ή έναν συνταξιούχο που εισπράττει 800 ευρώ τον μήνα μικτά και να φτάσει μέχρι τα 14,3 ευρώ τον μήνα για έναν μισθωτό ή συνταξιούχο με μηνιαίες μικτές αποδοχές της τάξεως των 1.800 ευρώ και πάνω. Η μείωση του συνολικού

του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα ο συνολικός λογαριασμός να περιοριστεί για πρώτη φορά το 2019 κάτω από το όριο των 3 δισ. ευρώ.

Ένας από τους τρόπους διάθεσης αυτού του ποσού είναι να γίνει μια οριζόντια ελάφρυνση 30% -κάτι που επίσης θα ωφελήσει οριζόντια και τα 6,3 εκατομμύρια των ιδιοκτητών που παραλαμβάνουν χρεωστικό ειδοποιητήριο- αλλά με πλαφόν στο ποσό της μείωσης, ώστε να μην ξεφύγει το δημοσιονομικό κόστος. Τα 200 εκατ. ευρώ επαρκούν αν το συνολικό όφελος «συγκρατηθεί» στα 70 ευρώ. Το όφελος από αυτή την αλλαγή θα φανεί κατά την επόμενη εκκαθάριση, είτε αυτή γίνει το φθινόπωρο του 2019 είτε νωρίτερα.

Η μείωση του ανώτατου

επιβολής ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιτηδευματίες. Με το ισχύον καθεστώς, οι επιτηδευματίες πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και αν το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους ανέρχεται στα 70.000 ευρώ. Μείωση του πλαφόν σημαίνει και ετήσιο οικονομικό όφελος τουλάχιστον 270 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ μείωσης του πλαφόν. Το όφελος είναι μεγάλο ανά επιτηδευματία αλλά το δημοσιονομικό κόστος διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα λόγω του ότι έχει απομείνει μικρός αριθμός ασφαλισμένων που εμφανίζουν υψηλά εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση. Το μέτρο θεωρείται ότι θα είναι μια πρώτη «απάντηση» στους δυσαρεστημένους του νόμου Κατρούγκαλου που ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές αλλά και μια πρώτη λύση στο να σταματήσει η μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Και η φετινή επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων κατέγραψε περαιτέρω μείωση του δηλωθέντος εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων κατά 400 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση ευνοϊκών

για τις επιχειρήσεις, τα οποία πιθανότατα θα αφορούν τα αφορολόγητα αποθεματικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.