Την εξαγορά ΔΕΣΦΑ χρηματοδοτεί η ΕΤΕ

Προς την κοινοπραξία των Snam, Enagas και Fluxys

Naftemporiki - - Οικονομια -

ΗΕθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοίνωσε την έγκριση έκδοσης διμερούς κοινού ομολογιακού δανείου εξαγοράς ύψους 350 εκατ. ευρώ («Χρηματοδότηση»), με αποκλειστική, πλήρη ανάληψη αυτού από την Εθνική Τράπεζα, προς την Κοινοπραξία των ευρωπαϊκών κολοσσών Snam (60%), Enagas (20%) και Fluxys (20%) μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ. Τον Ιούλιο 2018 η Κοινοπραξία υπέγραψε τη συμφωνία για την εξαγορά ποσοστού 66% στο Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. («ΔΕΣΦΑ»), στα πλαίσια του διαγωνισμού πώλησης αυτού από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ») και την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. («ΕΛΠΕ»), η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα κατά το τρέχον έτος.

Η χρηματοδότηση είναι μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα πλέον των 10 ετών, χωρίς αναγωγή στην κοινοπραξία. Η τεχνική ολοκλήρωση της συναλλαγής πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή στο περιορισμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο προσδιορίστηκε από τους φορείς, καθώς και στο απαιτούμενο πλαίσιο εμπιστευτικότητας, όπως επιτάσσεται από συναλλαγές εξαγοράς αυτής της φύσης. Η εκταμίευση τελεί υπό την αίρεση συνήθων για αντίστοιχες συναλλαγές προϋποθέσεων κάλυψης.

Η χρηματοδότηση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναπτυξιακής στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να επιτύχει μια υγιή πιστωτική επέκταση, διασφαλίζοντας και τον ηγετικό της ρόλο που οδηγεί σε πέρας τέτοιες συναλλαγές.

Ο βοηθός γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Καραμούζης δήλωσε σχετικά: «Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και υψηλή ρευστότητα, που της επιτρέπουν να αναλαμβάνει τη διοργάνωση και την πλήρη κάλυψη μεγάλων συναλλαγών σε διμερή βάση. Είμαστε υπερήφανοι, καθώς τα εν λόγω ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα επέτρεψαν να αποτελέσουμε τον αποκλειστικό, προτιμητέο ανάδοχο για τη χρηματοδότηση μιας στρατηγικής εξαγοράς από τρεις εξαιρετικά υψηλού κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας φορείς του κλάδου της Ενέργειας. Η δόμηση και η ολοκλήρωση της συναλλαγής επιτελέστηκε σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα, συμβατό με τις ανάγκες των φορέων. Η συναλλαγή αποτελεί διεθνή ψήφο εμπιστοσύνης στην τράπεζά μας, στην τεχνογνωσία και στους ανθρώπους μας. Η Εθνική Τράπεζα δύναται να αποτελέσει αρωγό διεθνών επενδύσεων αντίστοιχης φύσεως στη χώρα, επιδιώκοντας αδιάλειπτα να προσδίδει αξία και να προσφέρει αποτελέσματα στους πελάτες της».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.