Με έκπτωση τζίρου 6 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις

Κάτω από τον πήχη των 6 δισ. τα έσοδα

Naftemporiki - - Κλαδοι/φορεισ - Του Γιάννη Κανουπάκη

Κάτω από τον πήχη των 6 δισ. ευρώ κινήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο τζίρος του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου στο λιανικό εμπόριο, με 6 στις 10 επιχειρήσεις να καταγράφουν πτώση πωλήσεων. Το συνολικό ταμείο των θερινών εκπτώσεων δείχνει ότι στις περισσότερες αστικές αγορές η κίνηση ήταν υποτονική, ενώ στις τουριστικές περιοχές της χώρας η «εισαγόμενη κατανάλωση» από τον τουρισμό δεν ήταν ικανοποιητική, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Οι κύριες διαπιστώσεις από τη σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών αποκαλύπτουν ότι οι επιδόσεις των εμπορικών επιχειρήσεων φαίνεται να διαφοροποιούνται ανάλογα τον τόπο εγκατάστασης και το μέγεθος της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, περισσότερες μικρές επιχειρήσεις με μικρό τζίρο καθώς και οι αυτoαπασχολούμενοι παρουσίασαν μείωση πωλήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμφάνισαν είτε σταθερότητα είτε αύξηση στις πωλήσεις τους. Επομένως, και με δεδομένο ότι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις α) είναι πιο ελκυστικές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, και β) εκπροσωπούν μεγάλο μερίδιο του λιανικού εμπορίου, καθίσταται σαφές ότι το εμπόριο κινείται σε δύο ταχύτητες. Ενδεικτικό αυτής της εξέλιξης αποτελεί και η πορεία του ΔΚΕ όπως δημοσιεύεται από την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία σε όλες τις περιόδους του διμήνου παραμένει θετική (η ΕΛΣΤΑΤ συγκεντρώνει τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεων άνω των 200.000 ευρώ τζίρου). Σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη των πωλήσεων είναι η περιοχή εγκατάστασης όταν αυτή είναι τουριστική. Παρ’ όλα αυτά, φέτος ή ένταση αυτής της διαφοροποίησης μειώθηκε αισθητά.

Ειδικότερα, τα όρια που κινήθηκε η μεταβολή του τζίρου ήταν από +7% για όσες επιχειρήσεις είχαν αύξηση και κατά μέσο όρο 15% για όσες είχαν μείωση. Mεσοσταθμικά, όπως εξηγεί ο κ. Κορκίδης, η μείωση των πωλήσεων περιορίστηκε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις προαναφερθείσες σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η μέση μείωση των πωλήσεων ήταν περίπου 10%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις προαναφερθείσες σημαντικές διαφοροποιήσεις. Το ύψος του ποσοστού έκπτωσης στις εμπορικές αγορές κυμάνθηκε από 21% έως 40%. Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας δήλωσαν για τις περιοχές τους παρόμοια εικόνα με αυτήν της πρωτογενούς έρευνας, με πολλές περιοχές να δηλώνουν σταθερές πωλήσεις τη φετινή θερινή εκπτωτική περίοδο. Οι επιχειρήσεις των ΑΚΕ είχαν παρόμοιες επιδόσεις στις θερινές εκπτώσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις.

Οριακή βελτίωση

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων του 2018 κωδικοποιούνται ως εξής:

Περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις επέλεξε να διαμορφώσει το ποσοστό των εκπτώσεων μεταξύ 21% και 40%, ενώ μία στις πέντε επιχειρήσεις πραγματοποίησε εκπτώσεις από 41% έως 50%.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις (60%) παρουσίασαν μείωση των πωλήσεών τους τη θερινή εκπτωτική περίοδο του 2018, ενώ περίπου μία στις τέσσερις σταθεροποίησε τις πωλήσεις στα περσινά επίπεδα. Σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιδόσεις του προηγούμενου έτους, σημειώνεται μια οριακή βελτίωση λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι περισσότερες επιχειρήσεις (11% το 2018 σε σύγκριση με 6% το 2017) αύξησαν τις πωλήσεις τους τη θερινή εκπτωτική περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των πωλήσεων για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν χαμηλή, της τάξης του 5%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όσον αφορά την καλύτερη περίοδο των θερινών εκπτώσεων, οι περισσότερες επιχειρήσεις (44%) κρίνουν ως καλύτερη αγοραστική περίοδο το πρώτο εικοσαήμερο τις εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή από 9/7/2017 έως 31/7/2017. Σημαντικό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων (29%) που προτιμά με όρους αγοραστικής κίνησης την επόμενη ακριβώς περίοδο (1/8 15/8).

Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής που επέλεξαν οι καταναλωτές για τις αγορές τους εντός των θερινών εκπτώσεων, το 48% των επιχειρηματιών απάντησε ότι ήταν κυρίως με πιστωτικές κάρτες, το 33% ότι χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες και μετρητά στον ίδιο βαθμό και το 18% κυρίως με μετρητά.

Μισή... χαρά την Κυριακή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ για τα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή 15 Ιουλίου, το 47% των επιχειρηματιών πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματος δεν επηρέασε τον συνολικό τζίρο της θερινής εκπτωτικής περιόδου, το 49% ότι τον επηρέασε αρνητικά και μόλις το 4% δηλώνει ότι συνέτεινε θετικά. Να σημειωθεί ότι το 4% αποτελεί τη χειρότερη επίδοση για τις Κυριακές που έχει καταγραφεί ποτέ από το ΙΝΕΜΥ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.