Το Innovation Brain βλέπει συμφωνία με ΕΒΖ εντός 2018

Συνάντηση με τευτλοπαραγωγούς

Naftemporiki - - Κλαδοι/φορεισ - Της Βάσως Βεγίρη

λοκλήρωση του deal μεταΟξύ

της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και του fund «Innovation Brain» μέχρι το τέλος του έτους «βλέπει» ο επικεφαλής του ελβετικού fund, Lukas Fecker, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχε με τους τευτλοπαραγωγούς από όλες τις περιοχές της χώρας που συνεργάζονται με την ΕΒΖ, εκφράζοντας παράλληλα τόσο στις δηλώσεις του όσο και κατά τη συνάντησή του με τους παραγωγούς την ισχυρή πρόθεση και επιθυμία των επενδυτών να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα.

Με δεδομένη την παραπάνω θέση, η συνάντηση με τους παραγωγούς πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και ο κ. Fecker θα τους παρουσιάσει πιο λεπτομερή και συγκεκριμένη πρόταση-πλάνο συνεργασίας. Ήδη πάντως έγινε γνωστό ότι προτείνονται στους παραγωγούς τριετή συμβόλαια και ότι η «Innovation Brain» θέλει η «Hellenic Agri Group», που θα είναι η διάδοχος της ΕΒΖ, να προχωρήσει στην παραγωγή και οργανικής ζάχαρης, όπως επίσης και άλλων προϊόντων όπως στέβια κ.ά., να προχωρήσει σε συνεργασίες με τρίτες εταιρείες λ.χ. από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, παραφαρμακευτικών προϊόντων κ.ο.κ. Επίσης, ότι οι επενδυτές θέλουν αύξηση της παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα στους 100.000 τόνους σε ορίζοντα τριετίας.

«Θέλουμε την παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα. Θέλουμε να γίνουμε μεγάλοι προμηθευτές ζάχαρης στην τοπική αγορά και θέλουμε και να εξάγουμε», τόνισε ο κ. Fecker απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ν». Κατά τον ίδιο, επίσης, μετά την αναδιάρθρωση της εταιρείας όλα θα είναι διαφορετικά όσον αφορά και τα υψηλά κόστη παραγωγής και με στενή συνεργασία με τους αγρότες μπορεί να διορθωθεί και μεγάλο μέρος του υψηλού για αυτούς κόστους. «Αυτά συζητάμε, μιλάμε για μακροχρόνιες συνεργασίες κ.ά. Στην Ελλάδα έχετε πολύ καλό κλίμα, πολύ καλές καλλιέργειες, αλλά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα δεν έχουν καλό μάρκετινγκ έξω από τη χώρα», πρόσθεσε σχετικά. Παράλληλα επανέλαβε την πρόθεση του fund να επενδύσει σταδιακά στην ΕΒΖ κονδύλια άνω των 100 εκατ. ευρώ.

«Δεν είμαστε αντιμαχόμενα μέρη, είμαστε συνεργάτες. Ό,τι ζητήσει από τους παραγωγούς ο επενδυτής θα το έχει, αρκεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των αγροτών», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Σερραίων τευτλοπαραγωγών, Γιάννης Παναγής, ενώ και ο συντοπίτης του Χρήστος Βαρούτης επεσήμανε πως και οι δύο πλευρές θέλουν το ίδιο πράγμα, «εμείς θέλουμε να παράγουμε και ο κ. Fewcker μάς δήλωσε ότι θέλει επίσης την αναγέννηση της τευτλοκαλλιέργειας».

Η φετινή σοδειά είναι ιστορικά χαμηλή -δεν ξεπερνά τα 13.000 στρέμματα που εκτιμάται ότι θα αποδώσουν περί τους 5.000 τόνους ζάχαρης- εξαιτίας της πολύμηνης ανασφάλειας που επικρατούσε για το μέλλον της ΕΒΖ, η οποία απέτρεψε τους παραγωγούς από το να προχωρήσουν σε καλλιέργεια. Η καμπάνια για τη μικρή αυτή έστω σοδειά, όπως γνωστοποίησε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Χρήστος Πούρης, θα ξεκινήσει στις 24 Σεπτεμβρίου στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, που θα είναι και το μοναδικό που θα λειτουργήσει φέτος. Ερωτηθείς ποιο είναι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του deal με την «Innovation Brain», ο κ. Πούρης εκτίμησε ότι θα γίνει άμεσα, κάνοντας λόγο για «υλοποίηση των βημάτων που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας» εντός δυο-τριών μηνών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες διαδικασίες ακριβώς θα ακολουθηθούν, λ.χ. ποιο άρθρο του πτωχευτικού κώδικα. «Έχουμε πολλή και δύσκολη δουλειά μπροστά μας. Στόχος όλων είναι η διάσωση και η επόμενη μέρα της ΕΝΒ και όλων των εμπλεκομένων, των παραγωγών, του προσωπικού κ.ο.κ.» επεσήμανε σχετικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.