Στο τραπέζι η συμμετοχή της RTE

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης και Αττικής

Naftemporiki - - Κλαδοι/φορεισ -

ΗRTE, προοπτική συμμετοχής της

διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, στην υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής τέθηκε επί τάπητος χθες στη συνάντηση που είχαν ανώτατα στελέχη της γαλλικής εταιρείας με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Το ενδιαφέρον της RTE (που εστιάζεται στο συγκεκριμένο έργο και όχι στη διακρατική ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ) είχε εκδηλωθεί ήδη από τις αρχές Αυγούστου. Μετά την ανταλλαγή πληροφοριών για το έργο, η γαλλική εταιρεία αποφάσισε να στείλει αποστολή στην Ελλάδα, αποτελούμενη από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Herve Laffaye και τον διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης Gerald Sanchis.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά όλες οι παράμετροι του έργου και αποφασίστηκε η αποστολή στη διοίκηση της RTE του προσχεδίου Συμφωνίας Μετόχων (SHA) που έχει ήδη συντάξει ο ΑΔΜΗΕ για την εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα υλοποιήσει τη διασύνδεση.

Από πλευράς RTE παρουσιάστηκε η εμπειρία που διαθέτει σε έργα υποθαλάσσιων καλωδιακών διασυνδέσεων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HDVC), όπως η εν λειτουργία διακρατική διασύνδεση Αγγλίας-Γαλλίας με καλώδιο 400 kV, μήκους 70 km και μεταφορικής ικανότητας 2.000 MW και η σχεδιαζόμενη διασύνδεση Γαλλίας-Ισπανίας στον Βισκαϊκό Κόλπο, με καλώδιο 400 KV, μεταφορικής ικανότητας 2.000 ΜW και μήκους 280 χλμ. Στοιχεία που πιστοποιούν ότι η RTE διαθέτει τη χρηματοοικονομική αξιοπιστία, το μέγεθος και την τεχνική ικανότητα για να συμπράξει με τον ΑΔΜΗΕ στη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στο πλαίσιο του κύκλου επαφών με Ευρωπαίους διαχειριστές συστήματος μεταφοράς, έχει επίσης προγραμματισθεί την επόμενη Δευτέρα συνάντηση του ΑΔΜΗΕ με αντιπροσωπεία του διαχειριστή συστήματος του Βελγίου Elia, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Chris Peeters.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.