Τρίτη εξαγορά για τη StarBulk μέσα στο 2018

Στα 115 πλοία ο στόλος μετά τη συμφωνία αγοράς επτά bulk carriers από την Capital Holdings

Naftemporiki - - Ναυτιλια - Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τινάζει την μπάνκα στον αέρα η StarBulk, της οποίας ο στόλος αναμένεται να φτάσει τα 115 πλοία, μετά το τρίτο μεγάλο deal εξαγορών μέσα στο 2018. Συγκεκριμένα, η εταιρεία, στο πηδάλιο της οποίας βρίσκεται ο κ. Πέτρος Παππάς, συμφώνησε με την ER Capital Holding προκειμένου να αποκτήσει τρία bulk carriers μέσα στη φετινή χρονιά και ακόμα τέσσερα με option το 2019.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα επεκτείνουμε τη δυναμική μας στα capesize (πλοία χωρητικότητας 160.000 τόνων και άνω) ειδικά σε μια περίοδο που η αγορά ξηρού φορτίου είναι περιορισμένη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Παππάς. Ο διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk επισήμανε επίσης: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η Star Bulk αποκτά ένα υψηλής ποιότητας, σύγχρονο στόλο από την E.R. Capital Holding, με μια συναλλαγή που συνδυάζει ελκυστικές τιμές και ευελιξία για την εταιρεία».

Τα τρία πρώτα πλοία και συγκεκριμένα τα 180.000 dwt «ER Bourgogne» και «ER Brandenburg», καθώς και το 55.500 dwt «ER Brighton», όλα κατασκευασμένα το 2010, θα παραδοθούν μέσα στη χρονιά. Τα υπόλοιπα, και αυτά ναυπήγησης 2010 και χωρητικότητας 180.000 dwt, «ER America», «ER Bayonne», «ER Borneo» και «ER Buenos Aires», εφόσον εξασκηθεί το option, πρόκειται να ενταχθούν στον στόλο της StarBulk μέσα στο 2019. Για την αγορά των πλοίων ο Έλληνας εφοπλιστής χρησιμοποίησε την ίδια τακτική όπως και στις δύο προηγούμενες μεγάλες εξαγορές της φετινής χρονιάς, με τη Songa Bulk και Augustea, προσφέροντας μετοχές της εταιρείας αλλά και μετρητά.

Συγκεκριμένα, για τα τρία πλοία θα δοθούν 1,34 εκατ. μετοχές, και 41,7 εκατ. δολάρια, τα οποία εξασφαλίστηκαν μέσω δανείου ύψους 41 εκατ. δολαρίων πενταετούς διάρκειας.

Οι μετοχές που θα έχει στη διάθεσή της η ER Capital Holding, μόλις ολοκληρωθεί το deal, θα φτάσει το 1,45% του μετοχικού κεφαλαίου της StarBulk.

Για τα υπόλοιπα τέσσερα πλοία, η E.R. έχει προτείνει συνολική τιμή άσκησής τους τα 115,39 εκατ. δολ. ή 28,85 εκατ. δολ. για κάθε πλοίο.

Από την πλευρά της η Star Bulk, συμφερόντων της Oaktree και Πέτρου Παππά, προτείνει συνολική τιμή άσκησής τους τα 105,39 εκατ. δολ. ή 26,35 εκατ. δολ. ανά πλοίο, που μπορούν να ασκηθούν από την E.R. από τις 2 έως τις 4 Απριλίου 2019, στην περίπτωση που η ίδια δεν ασκήσει τα δικαιώματα αγοράς. Τους προηγούμενους μήνες η εισηγμένη στις αμερικανικές χρηματαγορές ναυτιλιακή εταιρεία ολοκλήρωσε δύο σημαντικές εξαγορές. Συγκεκριμένα απέκτησε 16 bulk carriers από εταιρείες που συνδέονται με τις York Capital Management και Augustea Atlantica SpA.

Για την αγορά των πλοίων εκδόθηκαν 10,3 εκατ. κοινές μετοχές της Star Bulk Carriers, ενώ η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων ανακοίνωσε ότι θα λάβει δάνειο ύψους 309 εκατ. δολαρίων για την κάλυψη της χρηματοδότησης.

Τα 16 νέα πλοία που θα ενταχθούν στον στόλο της εταιρείας είναι πέντε τύπου Newcastlemaxe, δύο κατηγορίας mini Capesize, οκτώ Post Panamax/Kamsarmax και ένα Ultramax, ενώ η μέση ηλικία τους ανέρχεται σε περίπου 4,5 έτη.

Με την ένταξη των νέων πλοίων ο στόλος της Star Bulk Carriers θα φτάσει τα 108 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 12,26 εκατ. τόνων.

Επίσης ολοκλήρωσε και την αγορά 15 bulk carriers από τη Songa Bulk ASA.

Η εξαγορά είχε γίνει μέσω της διάθεσης 13,725 εκατ. κοινών μετοχών της Star Bulk και 145 εκατ. δολαρίων σε μετρητά.

Ο στόλος της εταιρείας αυτή την περίοδο αποτελείται πλέον από 17 newcastlemax, 18 capesize, 2 mini capesize, 7 post panamax, 35 kamsarmax, 2 panamax, 16 ultramax και 11 supramax, με συνολική χωρητικότητα 12,26 εκατ. dwt, ενώ εφόσον ολοκληρωθεί πλήρως το νέο deal θα φτάσει τα 115 πλοία.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η Star Bulk αποκτά ένα υψηλής ποιότητας, σύγχρονο στόλο από την E.R. Capital Holding» δήλωσε ο κ. Πέτρος Παππάς που βρίσκεται στο πηδάλιο της StarBulk.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.