Μάχη με τις φλόγες στο «Βενιζέλος»

Διαρκής προσπάθεια να βγάλουν τα αυτοκίνητα

Naftemporiki - - Ναυτιλια - Του Λάμπρου Καραγεώργου

Μάχη με τον χρόνο έδιναν χθες τα συνεργεία και οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα από το γκαράζ νούμερο 3 του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και να πλησιάσουν την πηγή του καπνού που για τρίτη μέρα βγαίνει από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο το οποίο βρίσκεται δεμένο στον προβλήτα κρουαζιέρας του ΟΛΠ.

Παράλληλα, η ΑΝΕΚ σε συνεργασία με την Attica Group (έχουν συστήσει κοινοπραξία) ρίχνουν από την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου στη γραμμή των Χανίων το «Blue Star 2» για διάστημα περίπου δέκα ημερών, το οποίο θα αναχωρεί στις 3 το μεσημέρι από Πειραιά και στις 11.30 το βράδυ από τα Χανιά, γεγονός που σημαίνει ότι κινείται σε άκρως ανταγωνιστικό ωράριο με το «Μύκονος Palace» των Μινωικών που αναχωρεί κάθε μεσημέρι στις 4 από τον Πειραιά για τα χάνια και στις 12 το βράδυ από τα Χανιά για Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Κυριακή η κοινοπραξία θα εξυπηρετεί τη γραμμή των Χανίων με το «Blue Star Galaxy» και το «Paros Jet» σε συνεχή δρομολόγια. Για τη Δευτέρα δεν υπάρχει προγραμματισμένο δρομολόγιο λόγω της εξαγγελθείσας απεργίας των ναυτεργατών και από την Τρίτη ξεκινά το «Blue Star 2».

Αναφορικά με την κατάσταση του «Ελ. Βενιζέλος», χθες οι ναυτικοί της ΑΝΕΚ σε συνεργασία με τους πυροσβέστες και οδηγούς έκαναν προσπάθειες και έβγαλαν από το γκαράζ νούμερο 3 και άλλα φορτηγά, περίπου 20, ώστε να φθάσουν μέχρι το σημείο που είχε εκδηλωθεί η πυρκαγιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πυκνός καπνός που έβγαινε προχθές το απόγευμα και όλο το βράδυ εμπόδιζε τα συνεργεία να πλησιάσουν τα φορτηγά και για τον λόγο αυτό τοποθετούσαν στο πάτωμα του γκαράζ ειδικούς φακούς οι οποίοι σχημάτιζαν ένα φωτεινό διάδρομο που βοηθούσε τον οδηγό του τράκτορα να φτάσει μέχρι το ρυμουλκούμενο που το οδηγούσε στη συνέχεια έξω από το πλοίο.

Χθες επίσης ειδοποιήθηκαν οι κάτοχοι Ι.Χ. να προσέλθουν στο πλοίο και να φέρουν τα κλειδιά τους προκειμένου σταδιακά να βγάλουν και ορισμένα Ι.Χ. από τα γκαράζ, ενώ απεγκλωβίστηκε και το φορτηγό της ΑΝΕΚ που είχε βαλίτσες των επιβατών.

Όπως εκτιμούσαν από την ΑΝΕΚ, μέχρι το πρωί σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα έφταναν στην πηγή του καπνού που εκτιμάται ότι είναι ένα φορτηγό με φορτίο μοριοσανίδων.

Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο γκαράζ του οποίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά το βράδυ της Τρίτης 28 Αυγούστου, επισκέφθηκε στην Ακτή Ξαβερίου, στο λιμάνι του Πειραιά, και ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από τον απερχόμενο υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό.

Ο υπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση στο πλοίο από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σε δηλώσεις του τόνισε: «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, άψογο θα έλεγα, την παρέμβασή της και τη δουλειά της. Πολλά αυτοκίνητα έχουν εξέλθει χωρίς να έχει σημειωθεί κάποιο πρόβλημα ή σημαντική ζημιά. Ενδεχομένως κάποια από τα οχήματα που είναι στο βάθος του γκαράζ να έχουν υποστεί ζημιά ή να έχουν και κάποια μορφή καταστροφής. Το σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε απώλειες, δεν είχαμε τραυματισμούς, όλοι οι επιβάτες με το πλήρωμα έχουν ακεραιότητα σωματική και δεν έχει πάθει κανείς τίποτα. Η κλίση του σκάφους είναι σε επιτρεπτά όρια, περίπου στις 6 μοίρες από ό,τι ενημερώθηκα, και δεν υπάρχει ζήτημα ρύπανσης της θάλασσας και αυτό είναι επίσης σημαντικό. Πιστεύω ότι εντός της σημερινής ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση στο πλοίο».

Τέλος, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», το πλοίο είναι ασφαλισμένο στην Generali κατά 30% και στις ασφαλιστικές εταιρείες SIAT, ΑΧΑ, PICC, Swiss Re και Groupama, με συνολικό ασφαλισμένο κεφάλαιο 30 εκατ. δολ. για hull & machinery. Επίσης, για αστική ευθύνη έναντι τρίτων το πλοίο είναι ασφαλισμένο στο UK P&I Club το οποίο και θα κληθεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις σε όσα αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τη φωτιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.