Στο προσκήνιο πάλι το δολάριο

Βαριές απώλειες για τα νομίσματα των αναδυόμενων κρατών

Naftemporiki - - Αγορεσ - Της Αγγελικής Κοτσοβού

To δολάριο επανήλθε στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, με την κρίση στις αναδυόμενες να στρέφει τους επενδυτές προς το καταφύγιο του αμερικανικού νομίσματος. Η σκιά του εμπορικού πολέμου, εν μέσω απειλών από τις ΗΠΑ για την επιβολή πρόσθετων δασμών στις κινεζικές εξαγωγές, επιδείνωσε το ήδη αρνητικό κλίμα. Οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στα νομίσματα των αναδυομένων αγορών -με το πέσο Αργεντινής και τη λίρα Τουρκίας στο μάτι του κυκλώναευνόησαν το δολάριο.

«Το κλίμα στις αγορές συναλλάγματος είναι σε γενικές γραμμές υποστηρικτικό για νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια», επισημαίνει ο Τζο Μανίμπο, αναλυτής στη Western Union Business Solutions.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει για επιβολή δασμών 25% σε λίστα κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ, ύψους 200 δισ. δολαρίων, εξαιτίας των ανταποδοτικών δασμών της Κίνας σε αμερικανικά αγαθά 50 δισ. δολαρίων, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο. Οι νέοι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης δολαρίου επέστρεψε σε θετικό έδαφος, παραμένοντας όμως κάτω από το όριο του 95. Η αβεβαιότητα για τη συμμετοχή του Καναδά στη νέα NAFTA επηρέασε το καναδικό νόμισμα, που έχανε έδαφος έναντι του δολαρίου. Απώλειες και για το ευρώ, υποχωρώντας κάτω από το 1,17 έναντι του δολαρίου.

Στις αναδυόμενες αγορές, το πέσο υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα νομίσματα, με σημαντικές απώλειες σε πέσο Μεξικού, ραντ Νοτίου Αφρικής και ρεάλ Βραζιλίας.

Η Αργεντινή αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μία ακόμη χρηματοπιστωτική κρίση. Οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο μήπως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής αναγκασθεί σύντομα να κηρύξει στάση πληρωμών, καθώς δυσκολεύεται να αποπληρώσει το κρατικό χρέος. Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, επιχείρησε να καλμάρει τις ανησυχίες με το να ζητήσει από το ΔΝΤ να εκταμιεύσει νωρίτερα κεφάλαια από την πιστωτική γραμμή των 50 δισ. δολαρίων. Η είδηση έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα. Το πέσο καταποντίστηκε, με πτώση πάνω από 15%, υποχωρώντας στα 39 έναντι του δολαρίου στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της τελευταίας τριετίας.

Το πέσο έχει απωλέσει περισσότερο από το 50% της αξίας του από τις αρχές του έτους, με την κατρακύλα του να φουντώνει τους φόβους για την κατάσταση της οικονομίας, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει στο 30%. Πέραν του αιτήματος για βοήθεια από το ΔΝΤ, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 60%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.