Έντονες πιέσεις στα ελληνικά

Πτώση τιμής και διεύρυνση αποδόσεων στη σκιά των ιταλικών τίτλων

Naftemporiki - - Αμοιβαια Κεφαλαια - Της Έφης Τριήρη

Στον ρυθμό της Ιταλίας κινήθηκε και πάλι η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεχόμενη έντονες πιέσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, την ίδια στιγμή που τα ιταλικά ομόλογα βρέθηκαν σε νέο γύρο ρευστοποιήσεων.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 4,33%, παρουσιάζοντας άνοδο 10 μονάδων βάσης, αγγίζοντας μάλιστα προς στιγμή και το 4,4%, με το spread να ξεφεύγει στις 421 μονάδες βάσης. Ανοδικές πιέσεις όμως δέχθηκαν και οι αποδόσεις στους βραχυπρόθεσμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023, διαμορφούμενες στο 0,96% και 3,26% αντίστοιχα. Η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2025 παρουσίασε μεγάλη μεταβολή κινούμενη στο 3,89%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 22 εκατ. ευρώ (σε ομόλογα και έντοκα), ενώ έγιναν και συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ σε τίτλους υπό τη μορφή εγγυήσεων. Traders που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ανέφεραν ότι εν μέρει οι ρευστοποιήσεις οφείλονται στη στροφή επενδυτών προς την ιταλική αγορά κρατικού χρέους, εκτιμώντας ότι η άνοδος των αποδόσεων θα συνεχιστεί.

Η άνοδος των αποδόσεων χαρακτήρισε γενικότερα ολόκληρη την ευρωπεριφέρεια, με τις αποδόσεις των διετών, πενταετών και 10ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων να εκτινάσσονται σε υψηλό τριών μηνών. Αναλυτές έκαναν λόγο για τάση αποφυγής ρίσκου, εν αναμονή νέας πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας, που αναμένεται σήμερα Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του διετούς, πενταετούς και 10ετούς ιταλικού διαμορφώθηκε στο 1,43%, 2,56% και 3,24% αντίστοιχα. Η άνοδος είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των spreads μεταξύ 10ετών ιταλικών και γερμανικών στις 288 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πέντε ετών. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρευστοποιήσεις σε ιταλικά κρατικά ομόλογα επιτάθηκαν από τις ανησυχίες εν όψει της σημερινής αξιολόγησης. Αναλυτές ωστόσο δεν περιμένουν ότι ο οίκος Fitch θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας, παρότι οι ανησυχίες για αύξηση των δαπανών από τη νέα αντισυστημική κυβέρνηση απειλούν τις προοπτικές για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Παρά τις ανησυχίες, τα νέα ομόλογα που εξέδωσε χθες η Ιταλία καλύφθηκαν με επιτυχία, γεγονός που αποτέλεσε ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα. Ωστόσο, το κόστος δανεισμού στην πενταετία και στη 10ετία αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2013 και τον Μάρτιο του 2014 αντίστοιχα, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός του 2019 θα περιλαμβάνει αυξημένες δαπάνες πιέζοντας τα δημοσιονομικά της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε αρχικά στο 0,4% στην αρχή της συνεδρίασης, για να περιοριστεί ωστόσο στο κλείσιμο γύρω στο 0,36%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.