Σύσταση «αγοράς» των ελληνικών τραπεζών

Αναπροσαρμογή των τιμών-στόχων - Μεγαλύτερες των εκτιμήσεων οι πιέσεις στη λειτουργική τους κερδοφορία

Naftemporiki - - Σοφοκλεουσ -

Χτων ωρίς να αναμένει τα μεγέθη

τραπεζών για το β’ τρίμηνο του 2018, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες για Alpha και Eurobank και των Πειραιώς και Εθνικής που ανακοινώνονται σήμερα, η HSBC προχώρησε σε ανάλυση στην οποία αναπροσαρμόζει τις τιμές-στόχους, αλλά παράλληλα σχολιάζει ότι η κερδοφορία των τραπεζών πιέζεται περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμήσει.

Ειδικότερα, η HSBC προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης για τις μετοχές των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς σε «αγορά» από «διακράτηση» και επιβεβαιώνει τη σύσταση «αγορά».

Επίσης, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη Eurobank στο 1,25 ευρώ από 1,02 ευρώ προηγουμένως, ενώ αντιθέτως για την Eθνική Tράπεζα μειώνει την τιμή στο 0,29 ευρώ από 0,32 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,2 ευρώ από 3,4 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2,43 ευρώ από 2,70 ευρώ.

Το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου σε σχέση με την τιμή-στόχο εμφανίζει η Eurobank (66,7%), ακολουθούμενη από την Alpha Bank (42,1%), την Πειραιώς (29,6%) και την Εθνική (16%).

O οίκος επισημαίνει ότι οι τέσσερις τράπεζες δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις στη λειτουργική τους κερδοφορία σε σχέση με τις εκτιμήσεις του, εξ ου και οι μειώσεις στις τιμές-στόχους, κάτι στο οποίο βέβαια συνέβαλε και η μείωση κατά 30% της χρηματιστηριακής τους αξίας από το peak του Απριλίου. Ωστόσο, προσθέτει ότι η συνεχιζόμενη πρόοδος στη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού και η πιο ελκυστική αποτίμηση των ομίλων αντισταθμίζει αυτές τις πιέσεις.

Σύμφωνα με την HSBC, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας έληξε, αλλά η μακροπρόθεσμη πορεία της Ελλάδας προς την επιτυχία φαίνεται να είναι περιορισμένη, με απαιτητικούς στόχους για δημοσιονομική πειθαρχία και συνεχιζόμενη ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης αναφέρει ότι η μείωση των NPEs είναι ευνοϊκή για τους μετόχους. Σημειώνει ότι οι τάσεις στην ποιότητα του ενεργητικού βελτιώνονται σύμφωνα με τις προσδοκίες της. Οι πιο πρόσφατες πωλήσεις NPLs έχουν θετικές κεφαλαιακές επιδράσεις, όπως και οι επόμενες πωλήσεις, ενώ γίνονται δυναμικές αναδιαρθρώσεις. Ο ρυθμός βελτίωσης της επιτυχούς εξωδικαστικής επίλυσης θεωρείται επίσης υγιής. Οι αριθμοί δημοπρασιών έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι νομικές αλλαγές πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.