Γαλλογερμανική κόντρα για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Το Βερολίνο επιμένει στη διατήρηση του κοινοτικού απορρίπτοντας το αίτημα Μακρόν για επιπλέον κονδύλια

Naftemporiki - - Διεθνη/πολιτικη Διεθνη -

Δτη εν βρίσκει ιδιαίτερα σύμφωνη

Γερμανία η ιδέα ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ένα από τα βασικά αιτήματα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με το Βερολίνο να ζητά αντ' αυτού να δοθεί προτεραιότητα σε άλλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να καταστεί πιο ανθεκτική η Ζώνη του Ευρώ. Ο Γεργκ Κούκις (φωτογραφία), υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι τα σχέδια να εφοδιαστεί η Ευρωζώνη με τα δικά της χρήματα προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίζει χρηματοοικονομικές κρίσεις, δεν θα πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή από τις ευρύτερες συζητήσεις για τον επόμενο, πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., διάρκειας από το 2020 έως το 2027. «Γιατί θα πρέπει να εξασθενήσουμε την Ε.Ε. εδραιώνοντας μία παράλληλη διάρθρωση;» θέτει το ερώτημα ο Κούκις, τονίζοντας ότι το πιο πιεστικό ζήτημα είναι να αναζητήσουμε τρόπους ώστε ο κοινοτικός προϋπολογισμός να μπορέσει να συμβάλει στη σταθεροποίηση, στην ανταγωνιστικότητα και στη σύγκλιση της περιοχής. Αυτό, όπως είπε, είναι πολύ πιο πιεστικό ζήτημα από το να συστήσουμε ξεχωριστό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη.

Αυτή η αυστηρότερη γραμμή της Γερμανίας συνιστά αρνητική είδηση για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει καταστήσει τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης κεντρικό σημείο της ευρωπαϊκής πολιτικής του. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει προτείνει αυτός ο κοινός προϋπολογισμός να χρηματοδοτείται από συνεισφορές της κάθε χώρας-μέλους ξεχωριστά, καθώς και από νέους φόρους στην Ε.Ε. Η πρόταση αυτή αποβλέπει επίσης στην τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη, αλλά και στη σταθεροποίηση των χωρών που πλήττονται από χρηματοοικονομικές κρίσεις.

Η Γαλλία έχει καταστήσει σαφές ότι τα σχέδιά της είναι ουσιαστικά αντίθετα με τον κοινοτικό προϋπολογισμό, που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της ευρωπαϊκής κοινότητας και ο οποίος προβλέπει επταετή προγράμματα δαπανών που καλύπτουν τα πάντα, από αγροτικές επιδοτήσεις έως επιστημονική έρευνα. Η γαλλική κυβέρνηση είχε ζητήσει από το Βερολίνο να εξετάσει τον κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη και φάνηκε μάλιστα να εξασφαλίζει τη συναίνεσή του, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Μακρόν συμφώνησαν ότι με την ιδέα ενός «προϋπολογισμού της Ευρωζώνης» που να χρηματοδοτείται από «εθνικές συνεισφορές, φορολογικά έσοδα και ευρωπαϊκές πηγές». Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για επενδύσεις σε «καινοτομία και ανθρώπινο δυναμικό». Ωστόσο, τώρα ο Κούκις δήλωσε ότι προτεραιότητα της Γερμανίας είναι να στραφεί σε πιο στοχευμένες πρωτοβουλίες στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. που θα μπορούσε να βοηθήσει χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Μία τέτοια πρόταση που υπεβλήθη από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς είναι η δημιουργία ενός «αντασφαλιστικού ταμείου» για εθνικά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.