Λιγότερες και ισχυρότερες ευρωτράπεζες

Μονόδρομος για την υλοποίηση της ένωσης οι εξαγορές και συγχωνεύσεις

Naftemporiki - - Διεθνη/επιχειρησεισ - Της Έφης Τριήρη

Είναι κάτι στο οποίο όλοι φαίνεται να συμφωνούν: η Ευρώπη χρειάζεται λιγότερες τράπεζες. Η κερδοφορία στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο ουδέποτε αποκαταστάθηκε πλήρως από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, πριν περίπου από μία δεκαετία, ενώ αρκετές χώρες έχουν καθυστερήσει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση ή να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο συνολικός αριθμός των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ομίλων στην Ε.Ε. μειώθηκε στις 6.648 το 2016 από 8.570 το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Statista. Ωστόσο, αναλυτές του χώρου εκτιμούν ότι ο ρυθμός μείωσης θα πρέπει να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προσπαθεί να ολοκληρώσει τώρα την τραπεζική ένωση προκειμένου να καταστήσει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης πιο ανθεκτικό στις κρίσεις. Ο Ζοσέ Βίναλς, πρόεδρος της Standard Chartered, δήλωσε από το τραπεζικό συνέδριο που πραγματοποιείται στη Φραγκφούρτη ότι οι χρηματοοικονομικές εποπτικές αρχές της Ευρώπης θα πρέπει να επιταχύνουν την τάση συγκεντρωτισμού στη γηραιά ήπειρο. Ο Βίναλς θεωρεί ότι, για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά η τραπεζική ένωση, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της ING Ραλφ Χάμερς κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης να χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο τους διασυνοριακούς κανονισμούς. «Το πραγματικό όφελος έγκειται στη μείωση του κόστους. Το κεφάλαιο δεν μετακινείται ελεύθερα, η ρευστότητα δεν είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμη. Έτσι, για να μπορέσουν να γίνουν διασυνοριακές συμφωνίες, θα πρέπει αυτές να καταστούν περισσότερο ελκυστικές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ING.

H Iσπανία μπορεί να προτάξει το γεγονός ότι προηγείται στην κούρσα του συγκεντρωτισμού σε σχέση με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Χοσέ Μαρία Ρόλνταν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ισπανικής Τραπεζικής Ένωσης, δήλωσε ότι η χώρα έχει δει τον αριθμό των αποταμιευτηρίων της να περιορίζεται περισσότερο από το ήμισυ, από τα 45 το 2008 στα 18. Το μήνυμα που στέλνει είναι ότι «εάν δεν μπορείς να εγγυηθείς την κερδοφορία σου με το υπάρχον επιχειρησιακό μοντέλο σου, τότε θα πρέπει να σκεφθείς τη συγχώνευση».

Στη Γερμανία, παρότι η οικονομία της και οι εξαγωγές ανθούν, στον τραπεζικό κλάδο υπάρχουν προβλήματα με αποτέλεσμα οι περισσότερες τράπεζες να παρουσιάζουν εξασθενημένες επιδόσεις. Ακόμη και η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, η Deutsche Bank, βρίσκεται αντιμέτωπη με αδύναμα έσοδα και κυκλοφορούν έντονες φημολογίες ότι θα συγχωνευθεί σύντομα με την Commerzbank. Ο πρόεδρος της BaFin, κορυφαίας χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής της Γερμανίας, δήλωσε ότι η διαδικασία συγκεντρωτισμού στη χώρα βρίσκεται υπό εξέλιξη, δεδομένου ότι 25 έως 40 τράπεζες έχουν απορροφηθεί μέσω συγχωνεύσεων.

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Φινκ, που είναι επικεφαλής της Goldman Sachs για τη Γερμανία και την Αυστρία, δήλωσε ότι η τάση συγκεντρωτισμού στην Ευρώπη είναι αναγκαία προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρές τράπεζες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.