Απειλεί την ενότητα της Ε.Ε. η διαχείριση των προσφύγων

Σύνοδος στη Βιέννη, με υψηλούς τόνους από Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία

Naftemporiki - - Διεθνη/πολιτικη -

Σε βραδυφλεγή βόμβα στο εσωτερικό της Ε.Ε. μετατρέπεται η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς οι εθνικιστικές κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας ζητούν όλο και αυστηρότερα μέτρα κατά των προσφύγων, την ώρα που η Γερμανία συγκλονίζεται από τα ακροδεξιά πογκρόμ κατά των μεταναστών στο Κέμνιτς της Σαξονίας.

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. χθες στη Βιέννη, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι να καλεί τα μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν περισσότερες υποχρεώσεις να διευθετηθεί το ζήτημα των λιμένων αποβίβασης των προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής «Σοφία». Η κυρία Μογκερίνι προειδοποίησε, πάντως, την Ιταλία και όποια άλλη χώρα υπονομεύσει τη διαδικασία ότι θα υπάρξουν «βαρύτατες επιπτώσεις». «Από τη στιγμή που άρχισε η αποστολή “Σοφία” έχει μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που πνίγονται στη θάλασσα, ενώ έχουν περιοριστεί κατά 80% και οι αφίξεις» σημείωσε και διερωτήθηκε «θέλουμε να ξηλώσουμε κάτι που λειτουργεί;».

Εκ περιτροπής αποβίβαση ζητά η Ιταλία

Η εθνικολαϊκιστική ιταλική κυβέρνηση Πέντε Αστέρων/Λέγκα εμφανίζεται, όμως, ανένδοτη υπέρ της αλλαγής της διαδικασίας. Αναμενόταν, μάλιστα, να προτείνει χθες να γίνεται εκ περιτροπής υποδοχή στα λιμάνια διαφόρων χωρών των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής Σοφία. «Θα καταθέσω εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης την πρόταση να τροποποιηθούν οι κανόνες της αποστολής Σοφία όσον αφορά τα λιμάνια αποβίβασης» προανήγγειλε η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να εξασφαλιστεί ότι η Ιταλία δεν θα είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά ότι θα συνδράμουν και άλλα κράτη-μέλη». Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Stampa», η Ιταλία προτείνει να γίνεται εναλλαγή μεταξύ των λιμανιών «διαφόρων χωρών της Ε.Ε.» που βρέχονται από τη Μεσόγειο, δηλαδή «της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Ελλάδας» ως προς την αποβίβαση των μεταναστών που σώζονται στη θάλασσα.

Πάντως, χθες η ιταλική Δικαιοσύνη διεύρυνε με δύο αδικήματα την έρευνα σε βάρος του εθνικιστή Ιταλού υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, για την υπόθεση της αυθαίρετης κράτησης μεταναστών για πάνω από δέκα ημέρες στο πλοίο «Diciotti». Αρχικά, είχε γίνει αναφορά σε παράνομη σύλληψη, κατάχρηση εξουσίας και περιορισμό της ατομικής ελευθερίας. Τώρα, ερευνάται και η τυχόν διάπραξη των αδικημάτων περιορισμού ατομικής ελευθερίας με στόχο τον εξαναγκασμό και άρνησης εφαρμογής της προβλεπόμενης διαδικασίας. «Σήμερα ανακάλυψα ότι η έρευνα αφορά δύο ακόμη αδικήματα. Για εμένα, όμως, πρόκειται για μετάλλια» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Στρατό στα ευρωσύνορα προτείνει η Αυστρία

Σκληρότερα μέτρα κατά της μετανάστευσης ζητά όμως και η Αυστρία, η οποία πρότεινε να συνδράμουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους συνοροφύλακες της Ένωσης στον αποκλεισμό μεταναστών που δεν διαθέτουν έγγραφα. «Πρέπει να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μάριο Κούνασεκ. Όμως πολυάριθμες κυβερνήσεις της Ε.Ε. εξέφρασαν την ανησυχία τους για μια τέτοια πρόταση. Η Γερμανία και η Εσθονία αμφισβήτησαν το αν το αυστριακό σχέδιο είναι εφικτό. «Υπάρχουν πολύ λίγοι τρόποι με τους οποίους ο στρατός, ακόμη και θεωρητικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνοριακές περιοχές» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Γιούρι Λούικ. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να αυξηθεί ο αριθμός των συνοροφυλάκων της Ε.Ε. σε 10.000 στον επόμενο επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό (από το 2021), από μερικές εκατοντάδες σήμερα. Στου ε παραίτηση από το κόμμα

υπό το βάρος των καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις οδηγήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ.

Ο Σάλμοντ, αν και αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του, αποχώρησε από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), για να μην του προκαλέσει βλάβη, όπως δήλωσε ο ίδιος. Εξήγησε, δηλαδή, ότι αποχωρεί προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο ήταν αντιμέτωπο με εκκλήσεις υπέρ της αποπομπής του πρώην αρχηγού του.

Η υπόθεση ξέσπασε όταν δύο μέλη της πολιτικής ομάδας του Σάλμοντ κατήγγειλαν πως το 2013 τους επιτέθηκε σεξουαλικά στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Σκωτίας. Η νυν πρωθυπουργός της Σκωτίας, εκλεγμένη επίσης με το SNP, Νίκολα Στάρτζον, εξέφρασε την «τεράστια θλίψη» σημειώνοντας ότι έφυγε «ένας φίλος και ένας μέντορας επί σχεδόν τρεις δεκαετίες». Πρόσθεσε, πάντως, ότι κατανοεί την απόφασή του. Η αντιπολίτευση πίεζε την τελευταία περίοδο την Στάρτζον να τον αποπέμψει μετά τις αποκαλύψεις για τις καταγγελίες, όμως εκείνη είχε απαντήσει ότι δεν υπάρχει «νομική βάση» για κάτι τέτοιο.

Ο Σάλμοντ υπήρξε μέλος του SNP επί 45 χρόνια, από τα οποία τα 20 ήταν επικεφαλής του κόμματος. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι θα ενταχθεί και πάλι στο SNP αν ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Ταυτόχρονα, όμως, προσέφυγε δικαστικά εναντίον της σκωτσέζικης κυβέρνησης για τον τρόπο που χειρίστηκε τις καταγγελίες, τις οποίες τώρα εξετάζει η αστυνομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.