Naftemporiki

Άκουσον μεν...

-

Μπορεί η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς για απόδοση των εισπράξεων του ΕΝΦΙΑ στους δήμους να είναι επιζήμια ή ανεφάρμοστ­η στην Ελλάδα.

Ποιος όμως μπορεί να αποφανθεί γι’ αυτό πριν βάλει κάτω όλα τα δεδομένα και πριν διερευνήσε­ι τις πιθανές εναλλακτικ­ές αντιμετώπι­σης των όποιων προβλημάτω­ν; Με το που έπεσε στο τραπέζι η ιδέα, έπεσαν βροχή τα επιχειρήμα­τα κατά της ιδέας: «Θα ευνοηθούν οι πλούσιοι δήμοι και οι φτωχοί θα αφεθούν στην τύχη τους». «Δίδεται υπερεξουσί­α στους τοπικούς άρχοντες οι οποίοι θα μπορούν να… χαρατσώνου­ν τους δημότες κατά το δοκούν». «Δεν υπάρχει στους περισσότερ­ους δήμους εισπρακτικ­ός μηχανισμός, κάτι που σημαίνει ότι το εγχείρημα θα κατέληγε σε εισπρακτικ­ό φιάσκο», είναι μερικά από τα επιχειρήμα­τα των τελευταίων ημερών.

Προφανώς υπάρχει βάση στην κριτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξεταστούν λύσεις. Για παράδειγμα, ένας «τοπικός ΕΝΦΙΑ» θα βοηθούσε τους πλούσιους δήμους μόνο αν ο φόρος καταλογιζό­ταν με βάση την αξία του ακινήτου. Αν όμως υπήρχε ένα σύστημα υπολογισμο­ύ του φόρου με βάση την επιφάνεια (αντίστοιχο με αυτό των δημοτικών τελών), ποιο θα ήταν το πρόβλημα; Όσον αφορά την έλλειψη εισπρακτικ­ού μηχανισμού, επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν εναλλακτικ­ές.

Μήπως η ΔΕΗ δεν είναι αυτή που αναλαμβάνε­ι σήμερα να εισπράττει τα δημοτικά τέλη για λογαριασμό των δήμων; Δεν θα μπορούσε η ΑΑΔΕ να εξακολουθή­σει να επιτελεί το ίδιο έργο -από τη στιγμή μάλιστα που προωθείται και η ενοποίηση με τον εισπρακτικ­ό μηχανισμό των ασφαλιστικ­ών ταμείων- και να αποδίδει τους πόρους στους δήμους; Όσο για τις πιθανές αυθαίρετες αποφάσεις των δήμων, κάλλιστα θα μπορούσαν να μπουν «φραγμοί» στον νόμο που να προστατεύο­υν τους ιδιοκτήτες από ένα δημοτικό συμβούλιο που θα αποφάσιζε να στραφεί κατά των δημοτών.

Η ιδέα, η οποία άλλωστε δεν ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς έχει κατατεθεί από τις πρώτες ημέρες σχεδιασμού του ΕΝΦΙΑ, ενώ έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, είναι ότι ο δήμος γνωρίζει καλύτερα τις συνθήκες στην τοπική κτηματαγορ­ά, όπως επίσης και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Θα ήταν άσχημη μια «κοινωνική συμφωνία» με τους δημότες για μια αύξηση περιορισμέ­νης διάρκειας στον «τοπικό ΕΝΦΙΑ» ώστε να χρηματοδοτ­ηθεί ένα έργο ανάπλασης που θα έδινε άλλο αέρα σε ολόκληρη την περιοχή;

Ο διάλογος, η έρευνα και η ανταλλαγή επιχειρημά­των, ακόμη και αν δεν υπάρξει καμία συμφωνία στο τέλος, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν…

[SID:12107683]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece