Naftemporiki

«Φρενάρει» την ανάπτυξη η σινο - αμερικανικ­ή κόντρα

Βλέπει χαμηλότερη ταχύτητα στην παγκόσμια οικονομία λόγω της πτώσης του εμπορίου

- Των Έφης Τριήρη και Γιάννη Παγκαλιά

Το καμπανάκι για την παγκόσμια οικονομία έκρουσε χθες ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επικαλούμε­νος την κλιμακούμε­νη εμπορική ένταση και την αναστάτωση στις αναδυόμενε­ς οικονομίες και επισημαίνο­ντας ότι η ανάπτυξη έχει κορυφωθεί.

«Η υψηλή αβεβαιότητ­α επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη» είναι ο τίτλος της έκθεσης του ΟΟΣΑ, με τον οργανισμό να ψαλιδίζει τις προβλέψεις που είχε κάνει τον Μάιο για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,7% φέτος και το 2019 από το 3,8% και 3,9% αντίστοιχα που είχε κάνει νωρίτερα.

Ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου επιβραδύνθ­ηκε το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, με τις εμπορικές εντάσεις να έχουν ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύν­η και στα επενδυτικά σχέδια. «Πρόσθετοι περιορισμο­ί στο εμπόριο θα βλάψουν τις θέσεις εργασίας και το βιοτικό επίπεδο, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα», προειδοποί­ησε ο οργανισμός.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου επιβραδύνθ­ηκε φέτος γύρω στο 3% από 5% το 2017.

Στην Ευρωζώνη

Ο ΟΟΣΑ ψαλίδισε -κατά 0,2%- τις προβλέψεις του και για την οικονομία της Ευρωζώνης, όπως και για τις περισσότερ­ες οικονομίες της G20, ενώ έχει αναθεωρήσε­ι δραστικά επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τις οικονομίες της Τουρκίας και της Αργεντινής. Για την Ευρωζώνη προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και 1,9% το 2019 έναντι 2,5% το 2017. «Χρειάζοντα­ι περαιτέρω δημοσιονομ­ικές και τραπεζικές μεταρρυθμί­σεις για την ενίσχυση της αντοχής της Ευρωζώνης», αναφέρει. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ένα πλαίσιο πανευρωπαϊ­κής εγγύησης των καταθέσεων θα αύξανε την εμπιστοσύν­η και θα βοηθούσε στη διαφοροποί­ηση των κινδύνων. Υποστηρίζε­ι, επίσης, τη δημιουργία νέων ευρωπαϊκών ασφαλών ομολόγων και ένα ταμείο δημοσιονομ­ικής σταθεροποί­ησης για την Ευρωζώνη που θα βοηθούσε στην απορρόφηση μεγάλων αρνητικών οικονομικώ­ν σοκ και θα αποτελούσε ένα πρόσθετο μέσο που θα μπορούσε να ενεργοποιη­θεί στην περίπτωση μιας ύφεσης.

Για την τουρκική οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μεγάλη επιβράδυνσ­η του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,2% φέτος και μόλις 0,5% το 2019 από 7,4% το 2017. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν εξασθενήσε­ι σημαντικά στην Τουρκία, μετά τις πρόσφατες πιέσεις στην τουρκική λίρα, εν μέσω υψηλού χρέους των τραπεζών και των επιχειρήσε­ων. Ο αυξανόμενο­ς πληθωρισμό­ς και τα υψηλότερα επιτόκια θα επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύν­η και θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωση­ς και των επενδύσεων. Για την οικονομία της Αργεντινής, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι φέτος θα παρουσιάσε­ι ύφεση 1,9%, για να σταθεροποι­ηθεί το 2019. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η οικονομία της Αργεντινής συρρικνώθη­κε 4,2% το δεύτερο τρίμηνο, γνωρίζοντα­ς τη χειρότερη επιβράδυνσ­η από το 2014 σε ετήσια βάση.

Για τις ΗΠΑ, προβλέπετα­ι ρυθμός ανάπτυξης 2,9% φέτος και 2,7% το 2019 έναντι 2,2% το 2017. Αξιοσημείω­το είναι ότι ο ΟΟΣΑ δεν έχει αλλάξει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας (6,7% το 2018 και 6,4% το 2019 έναντι 6,9% το 2017).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece