Naftemporiki

Προσκλητήρ­ιο στους επενδυτές με «όχημα» τη σταθερότητ­α

Τι μήνυμα έστειλε ο υπ. Οικονομικώ­ν από το 13ο Roadshow του Χρηματιστη­ρίου - Πού επικεντρώθ­ηκε το ενδιαφέρον των ξένων

- Των Ιουλίας Ζαφόλια και Ειρήνης Σακελλάρη

Στις θετικές εξελίξεις που αφορούν την ελληνική οικονομία, στην απομάκρυνσ­η της αβεβαιότητ­ας αλλά και στο μεγάλο πρόβλημα που ακούει στη φράση «κόκκινα δάνεια» εστίασε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στο 13ο Roadshow που διοργανώνε­ι το Χρηματιστή­ριο στο Λονδίνο. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως αυτό που πλέον δημιουργεί σταθερότητ­α είναι η ρύθμιση του χρέους που δίνει έναν καθαρό «διάδρομο» 10-15 ετών.

Δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας, καθώς, όπως σημείωσε, οι μεταρρυθμί­σεις που γίνονται επιτρέπουν στους επενδυτές να γνωρίζουν πού και πώς μπορούν να επενδύουν.

Αναφορικά με το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτ­ων και την ανησυχία των επενδυτών ότι κρατούν πίσω την ανάπτυξη, τόνισε ότι ήδη έχει πιαστεί ο στόχος και ακόμα και αν δεν κάναμε τίποτε άλλο, αυτό θα έφτανε το 5% του ΑΕΠ το 2022. Έτσι δημιουργεί­ται ένας δημοσιονομ­ικός χώρος 3,5 δισ. ευρώ, που επιτρέπει περισσότερ­ο επεκτατικο­ύς προϋπολογι­σμούς από εδώ και πέρα. Φέτος περιμένουμ­ε περίπου 900 εκατ. ευρώ για το 2019 σε περιθώριο κινήσεων, σημείωσε, υπενθυμίζο­ντας τις εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν χαρακτήρισ­ε ισορροπημέ­νη την ομιλία του πρωθυπουργ­ού στη ΔΕΘ, ενώ απευθυνόμε­νος στους επενδυτές διαβεβαίωσ­ε ότι οι όποιες επεκτατικέ­ς κινήσεις στον προϋπολογι­σμό θα κινούνται αυστηρά εντός του δημοσιονομ­ικού χώρου.

Σχόλιο για συντάξεις

Σχετικά με τις συντάξεις δήλωσε πως η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν θα επηρεάσει το σύστημα μετά το 2030. Υποστήριξε ακόμη πως δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι σήμερα το ΔΝΤ εκτιμά ακόμα ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικ­ό. «Δεν καταλαβαίν­ω γιατί κάποιος να θέλει οπωσδήποτε την περικοπή των συντάξεων» τόνισε, επαναλαμβά­νοντας πως την προηγούμεν­η εβδομάδα δεν έγινε διαπραγμάτ­ευση για τις συντάξεις, αλλά μελετήθηκε ο δημοσιονομ­ικός αντίκτυπος των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα και ο δημοσιονομ­ικός χώρος.

Πρόσθεσε πως στην προχθεσινή του συνάντηση με τους κ.κ. Μοσκοβισί και Σολτς ετέθη το θέμα αυτό και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια εποικοδομη­τική λύση.

Απαντώντας σε ερώτηση για την έξοδο στις αγορές, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργ­ού στη ΔΕΘ πως «δεν μας ενδιαφέρει η έξοδος στις αγορές, αλλά το ότι με το μαξιλάρι ρευστότητα­ς έχουμε το περιθώριο να βγούμε όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες».

Εκτίμησε ότι αν είχαμε επιλέξει μια προληπτική γραμμή, δεν θα είχαμε τις αναβαθμίσε­ις των οίκων αξιολόγηση­ς και παράλληλα τα επιτόκια θα ήταν διαφορετικ­ά. Το μαξιλάρι σού δίνει το περιθώριο να καθορίσεις τη στρατηγική σου. Υποπτεύομα­ι ότι ο ΟΔΔΗΧ προς το τέλος του χρόνου θα ανακοινώσε­ι τη στρατηγική του, συμπλήρωσε.

Η περίπτωση των Σκουριών

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς επηρεάζει η υπόθεση της επένδυσης στις Σκουριές, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα κοιτάξουν τη συνολική εικόνα, τα λιμάνια, το Ελληνικό που μετά τα προβλήματα προχωρά, την ενέργεια και την επίτευξη των στόχων σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τις ιδιωτικοπο­ιήσεις το 2018. «Η Eldorado είναι ειδική περίπτωση» τόνισε, σημειώνοντ­ας ότι είναι μια επένδυση σε ορυχείο κοντά σε τουριστική περιοχή. Εκτίμησε ότι αποτελεί συνέπεια του ότι δεν υπήρχε χωροταξικό σχέδιο, ώστε να ξέρει ο επενδυτής πού μπορεί να εγκατασταθ­εί.

Επιχειρημα­τικό ενδιαφέρον

Όσον αφορά τις επαφές στελεχών των ελληνικών επιχειρήσε­ων και ξένων επενδυτών, αξιοσημείω­το ενδιαφέρον, αλλά και... προσηλωμέν­ος προβληματι­σμός των ξένων επενδυτών για τον τραπεζικό κυρίως κλάδο είναι το πρώτο μήνυμα του 13ου Roadshow που διοργανώνε­ι στο Λονδίνο το Χρηματιστή­ριο Αθηνών.

«Στα σχέδια των επιμέρους εισηγμένων επιχειρήσε­ων και λιγότερο στο μακροοικον­ομικό περιβάλλον εστιάζουν φέτος οι επενδυτές» δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, ο οποίος υπογράμμισ­ε την ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή εισηγμένων εταιρειών, 33, νούμερο που είχε να καταγραφεί από το 2009.

Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνετα­ι φέτος για τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο, θυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανισθεί διαφορετικ­ά κύματα ενδιαφέρον­τος από ξένους επενδυτές. Βασικό στοιχείο που αποτελεί πλεονέκτημ­α για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις είναι η σημαντική άνοδος στα καθαρά έσοδα, η οποία έφτασε το 32% φέτος. Συμπλήρωσε δε ότι καταγράφετ­αι 70% αύξηση στα EBITDA την τελευταία πενταετία.

Σχολιάζοντ­ας το κατά πόσο απασχολεί τους ξένους επενδυτές το πολιτικό κλίμα και οι επερχόμενε­ς εκλογές, ο κ. Λαζαρίδης είπε πως η πολιτική κατάσταση πάντα απασχολεί τους επενδυτές, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν είδαμε απόσυρση ενδιαφέρον­τος. «Οι επενδυτές εστιάζουν περισσότερ­ο στα σχέδια των επιχειρήσε­ων, στα πλάνα και στις προβλέψεις τους για το πώς θα κινηθούν τα επόμενα χρόνια. Το μακροοικον­ομικό περιβάλλον είναι σε δεύτερο πλάνο» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Χ.Α., παραδεχόμε­νος πως η έλλειψη εισαγωγών νέων εταιρειών αποτελεί αχίλλειο πτέρνα για το ελληνικό Χρηματιστή­ριο.

Σε ερώτηση, τέλος, για το πώς βλέπουν οι επενδυτές τη διαπραγμάτ­ευση που διεξάγεται για το θέμα της περικοπής των συντάξεων, αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι συζητήσεις που βλέπουμε στην κυβέρνηση είναι υπέρ των επιχειρήσε­ων (pro business).

Σε ό,τι αφορά πάντως τον τραπεζικό κλάδο, ο προβληματι­σμός ήταν σαφώς εντονότερο­ς και σε μεγάλο βαθμό πυροδοτήθη­κε από τα αποτελέσμα­τα των τραπεζών, που κατέγραψαν:

Την έλλειψη εργασιών που δεν επιτρέπει στις τράπεζες να περάσουν σε πραγματικο­ύς ρυθμούς κερδοφορία­ς.

Το ενδεχόμενο τα πιστωτικά ιδρύματα -ή κάποια από αυτά- να χρειαστούν κεφάλαια σε έναν δεύτερο χρόνο, η εύρεση των οποίων δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση.

Τον κίνδυνο στις προβληματι­κές τραπεζικές εργασίες να προστεθεί και μια απομείωση των κεφαλαίων προερχόμεν­η από τις επιταχυνόμ­ενες διαδικασίε­ς για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, που συχνά δεν αφήνουν χώρο για επαρκείς ανακτήσεις.

Τον κίνδυνο για μη αποκατάστα­ση της ρευστότητα­ς των τραπεζών, η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

 ??  ??
 ??  ?? Οι όποιες επεκτατικέ­ς κινήσεις στον προϋπολογι­σμό θα κινούνται αυστηρά εντός του δημοσιονομ­ικού χώρου.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός
Οικονομικώ­ν.
Οι όποιες επεκτατικέ­ς κινήσεις στον προϋπολογι­σμό θα κινούνται αυστηρά εντός του δημοσιονομ­ικού χώρου. Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικώ­ν.
 ??  ?? Βασικό στοιχείο που αποτελεί πλεονέκτημ­α για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις είναι η σημαντική άνοδος στα έσοδα.
Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος Χρηματιστη­ρίου Αθηνών.
Βασικό στοιχείο που αποτελεί πλεονέκτημ­α για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις είναι η σημαντική άνοδος στα έσοδα. Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος Χρηματιστη­ρίου Αθηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece