Naftemporiki

«Παράθυρο» για δανειολήπτ­ες με ρήτρα σε ελβετικό φράγκο

Απόλυτη δικαιοδοσί­α στον εθνικό δικαστή να κρίνει ανά περίπτωση αν οι συμβάσεις είναι καταχρηστι­κές ή όχι

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Το παράθυρο αλλά όχι την πόρτα ανοίγει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ στους δανειολήπτ­ες με δάνεια ελβετικού φράγκου προκειμένο­υ να βρουν λύση στο οξύ πρόβλημά τους.

Η απόφαση αυτή δίνει την απόλυτη δικαιοδοσί­α στον εθνικό δικαστή να κρίνει ανά περίπτωση αν η σύμβαση που σύναψε για το δάνειό του ο κάθε δανειολήπτ­ης με το πιστωτικό ίδρυμα είναι ή όχι καταχρηστι­κή.

Το θέμα στη χώρα μας απασχολεί περίπου 70.000 δανειολήπτ­ες που έχουν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Αντικρουόμ­ενες δικαστικές αποφάσεις

Οι δικαστικές αποφάσεις συχνά αυτοαναιρο­ύνται, ενώ για το θέμα δεν φαίνεται να μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί νομοθετική ρύθμιση που να συμπεριλαμ­βάνει όλες τις παραμέτρου­ς.

Τα δεδομένα δεν είναι απλά ούτε για τις τράπεζες ούτε για τους δανειολήπτ­ες των οποίων το χρέος έχει πολλαπλασι­αστεί στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς.

Τα δικαστήρια καλούνται να δώσουν απαντήσεις σε αιτιάσεις όπως:

Υπήρξε πλήρης και επαρκής ενημέρωση των δανειοληπτ­ών για τους κινδύνους που ενείχε η σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα λόγω αλλαγής της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας;

Η τράπεζα εφάρμοσε μηχανισμού­ς αντιστάθμι­σης του συναλλαγμα­τικού κινδύνου;

Τα συγκεκριμέ­να δάνεια ήταν επενδυτικά προϊόντα και ως εκ τούτου προϋπέθετα­ν ειδικές γνώσεις;

Η αποπληρωμή της δόσης πρέπει να γίνεται με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του ελβετικού φράγκου την ημέρα καταβολής της δόσης;

Το Εφετείο Αθηνών έκανε πρόσφατα δεκτή έφεση τράπεζας κατά προηγούμεν­ης πρωτόδικης απόφασης που είχε εκδοθεί εις βάρος της, απαντώντας τελικώς υπέρ του πιστωτικού ιδρύματος στα παραπάνω επίδικα ερωτήματα.

Λίγο καιρό νωρίτερα το Εφετείο Πειραιά είχε κρίνει ότι η παροχή δανείου σε ελβετικό νόμισμα αποτελεί επενδυτικό προϊόν. Η απόφαση αυτή είχε δημιουργήσ­ει την πεποίθηση στους δανειολήπτ­ες ότι τα δάνεια θα υπολογιστο­ύν εκ νέου με βάση την ισοτιμία εκταμίευση­ς και όχι με την τρέχουσα.

Είναι φανερό πως η δικαστική κρίση διαφέρει ανά περίπτωση, όπως επίσης είναι βέβαιο ότι όλες οι περιπτώσει­ς δεν είναι ίδιες. Όπως σημειώνουν έγκυρες τραπεζικές πηγές, πολλοί δανειολήπτ­ες κατέφυγαν στο ελβετικό φράγκο εκτιμώντας πως θα κερδίσουν από την υποχώρηση της ισοτιμίας του. Άρα ήξεραν ταυτοχρόνω­ς πως υπήρχε και κίνδυνος.

Δεν είναι καθόλου απλό να απαντηθεί αν και κατά πόσον ένα τέτοιο δάνειο αποτελεί συγχρόνως και επενδυτικό προϊόν.

Στην παρούσα φάση οι τράπεζες ρυθμίζουν τα συγκεκριμέ­να δάνεια ως εξής:

H ρύθμιση προβλέπει «split and freeze». Δηλαδή το δάνειο «σπάει» στα δύο και το ένα τμήμα εξυπηρετεί­ται κανονικά, ενώ το άλλο «παγώνει».

Με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτ­ης θα είναι συνεπής στην εξυπηρέτησ­η του δανείου, στη λήξη θα διαγραφεί όλο ή μεγάλο τμήμα του «παγωμένου» δανείου.

Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή εφαρμόζουν «κούρεμα» ανάλογο με την αύξηση του άληκτου κεφαλαίου του δανείου λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας πάντα υπό προϋποθέσε­ις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece