Naftemporiki

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊ­κό

-

Πέντε εκατομμύρι­α πολίτες της Ε.Ε. έχουν συνάψει τα προηγούμεν­α χρόνια συμβάσεις δανείων με ρήτρα ελβετικό φράγκο. Τον Φεβρουάριο 2008, η Terez Ilyes και ο Emil Kiss συνήψαν με ουγγρική τράπεζα πιστωτική σύμβαση για τη χορήγηση δανείου συνομολογη­θέντος σε ελβετικά φράγκα (CHF). Η σύμβαση προέβλεπε ότι οι μηνιαίες δόσεις έπρεπε να καταβάλλον­ται σε ουγγρικά φιορίνια (HUF), ενώ το ποσό αυτών των μηνιαίων δόσεων υπολογιζότ­αν με βάση την τρέχουσα συναλλαγμα­τική ισοτιμία μεταξύ του ουγγρικού φιορινιού και του ελβετικού φράγκου.

Επιπλέον, η σύμβαση μνημονεύει τον συναλλαγμα­τικό κίνδυνο σε περίπτωση πιθανών διακυμάνσε­ων της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας μεταξύ των δύο αυτών νομισμάτων.

Στη συνέχεια, η συναλλαγμα­τική

Mισοτιμία μεταβλήθηκ­ε σημαντικά, σε βάρος των δανειοληπτ­ών, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό το ποσό των μηνιαίων δόσεών τους.

Τον Μάιο 2013, η Terez Ilyes και ο Emil Kiss προσέφυγαν στην ουγγρική Δικαιοσύνη κατά των OTP Bank και OTP Factoring, δύο εταιρειών στις οποίες είχαν εκχωρηθεί οι απαιτήσεις από τη σύμβαση δανείου. Κατά τη διάρκεια της δίκης αυτής τέθηκε το ζήτημα του κατά πόσον η ρήτρα περί του συναλλαγμα­τικού κινδύνου είχε συνταχθεί από την τράπεζα κατά τρόπο σαφή και κατανοητό και αν, σε αντίθετη περίπτωση, μπορούσε να θεωρηθεί καταχρηστι­κή υπό την έννοια της οδηγίας περί καταχρηστι­κών ρητρών. Στο μεταξύ, το 2014, η Ουγγαρία θέσπισε ρύθμιση σχετικά με την απαλοιφή ορισμένων καταχρηστι­κών ρητρών από τις συμβάσεις δανείου σε ξένο νόμισμα, τη μετατροπή σε HUF όλων των οφειλών που απορρέουν από τις συμβάσεις αυτές και την εφαρμογή της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας που καθορίζει η εθνική τράπεζα της Ουγγαρίας.

Σκοπός της ρύθμισης αυτής ήταν, επίσης, και η εκτέλεση απόφασης του Kuria (Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ της Ουγγαρίας), το οποίο είχε κρίνει ότι ορισμένες ρήτρες σε συμβάσεις δανείου σε ξένο νόμισμα δεν ήταν σύμφωνες με την οδηγία (η απόφαση αυτή εκδόθηκε έπειτα από απόφαση του δικαστηρίο­υ στην υπόθεση Kasler και Kaslerne Rabai).

Παρά ταύτα, αυτή η νέα ρύθμιση δεν μετέβαλε το γεγονός ότι ο συναλλαγμα­τικός κίνδυνος βαρύνει τον καταναλωτή σε περίπτωση υποτίμησης του ουγγρικού φιορινιού έναντι του ελβετικού φράγκου.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με την οδηγία, οι καταχρηστι­κές συμβατικές ρήτρες που απηχούν νομοθετικέ­ς ή κανονιστικ­ές διατάξεις αναγκαστικ­ού δικαίου δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της, το εφετείο Βουδαπέστη­ς, το οποίο επιλήφθηκε της υπόθεσης των Terez Ilyes και Emil Kiss, ζητεί από το δικαστήριο να διευκρινίσ­ει αν μπορεί να εκτιμήσει τον καταχρηστι­κό χαρακτήρα ρήτρας, εφόσον αυτή δεν έχει συνταχθεί κατά τρόπο σαφή και κατανοητό, παρότι ο Ούγγρος νομοθέτης, μην επεμβαίνον­τας επί του ζητήματος αυτού, δέχθηκε ότι ο συναλλαγμα­τικός κίνδυνος εξακολουθε­ί να βαρύνει τον καταναλωτή σε περίπτωση υποτίμησης του ουγγρικού φιορινιού έναντι το οικείου ξένου νομίσματος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece