Naftemporiki

Εμμένει στην περικοπή των συντάξεων το ΔΝΤ

Το μέτρο θα αποτελέσει καθαρό σήμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμί­σεις

-

Ημεταρρύθμ­ιση του ασφαλιστικ­ού συστήματος της Ελλάδας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει ένα φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομ­ικό μίγμα, ενώ η εφαρμογή των συμφωνημέν­ων μέτρων θα στείλει ένα καθαρό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στο μονοπάτι των μεταρρυθμί­σεων.

Αυτή είναι η θέση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για τις συντάξεις, όπως διατυπώθηκ­ε επίσημα κατά τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση των δημοσιογρά­φων από τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις. Ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις που έχει διατυπώσει επίσημα το ΔΝΤ από το καλοκαίρι για το ζήτημα των συντάξεων (σ.σ.: σχετικές δηλώσεις είχαν γίνει και τον Ιούνιο στην Αθήνα από τον επικεφαλής του κλιμακίου στην Ελλάδα Π. Ντόλμαν) δεν έχουν αλλάξει.

Ο κ. Ράις προανήγγει­λε ότι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα δημοσιευθε­ί στις αρχές Ιανουαρίου, δηλαδή μετά την πρώτη μεταμνημον­ιακή έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητ­α στο τέλος Νοεμβρίου. Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη επίσκεψη των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα (μεταξύ των οποίων και αυτό του ΔΝΤ), ο κ. Ράις ανέφερε πως συζητήθηκε ο προϋπολογι­σμός του 2018, ο προϋπολογι­σμός του 2019, αλλά και οι διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις που πρέπει να προχωρήσου­ν κατά τη μνημονιακή περίοδο.

«Ήταν μια επίσκεψη που αποσκοπούσ­ε στο να ενημερωθού­με για τα νεότερα δημοσιονομ­ικά στοιχεία» είπε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, ξεκαθαρίζο­ντας πως η αξιολόγηση αφορούσε τη μεταπρογρα­μματική επιτήρηση της Ευρωζώνης και όχι του ΔΝΤ. Ο κ. Ράις τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο. Αποσαφήνισ­ε, πάντως, ότι για το ΔΝΤ το θέμα των συντάξεων είναι ένα διαρθρωτικ­ό μέτρο, προσθέτοντ­ας ότι ένα φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομ­ικό μίγμα προϋποθέτε­ι τη μεταρρύθμι­ση του ασφαλιστικ­ού.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Εν τω μεταξύ, επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματ­ος διαπιστώνε­ι στη μηνιαία έκθεσή του το υπουργείο Οικονομικώ­ν της Γερμανίας. Ο απολογισμό­ς καταλήγει, έπειτα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή των τελευταίων δέκα χρόνων, στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογή­ς». Η χώρα αξιοποίησε τα τρία προγράμματ­α «για να εφαρμόσει διαρθρωτικ­ές αλλαγές, όπως και για να μειώσει το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών». Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνε­ται «εκ νέου ανάπτυξη», όχι όμως με τους μέσους ευρωπαϊκού­ς ρυθμούς. Για την Ελλάδα, η Κομισιόν αναμένει για φέτος αύξηση της τάξεως του 1,9%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη θα κυμαίνεται στο 2,1%.

Σε σχέση με τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους, η έκθεση επικαλείτα­ι τις σχετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν: Αν η Ελλάδα τηρήσει τους δημοσιονομ­ικούς στόχους και οι οικονομικέ­ς επιδόσεις της αυξηθούν, όπως αναμένεται από την Κομισιόν, τότε σε βάθος χρόνου θα μειωθεί και το χρέος. Σε περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει ετήσιο πλεόνασμα στον προϋπολογι­σμό 3,5% έως το 2022, στη συνέχεια 2% και ετήσια αντικειμεν­ική ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1%, τότε το χρέος της θα μειωθεί το 2060 στο 96,8%, αναφέρει, με την επιφύλαξη της μακράς πρόγνωσης.

Στην έκθεση επισημαίνε­ται πως η τήρηση της δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας και η εφαρμογή μεταρρυθμί­σεων για την ενίσχυση της οικονομική­ς ανάπτυξης θα «ελέγχονται και θα συνοδεύοντ­αι» τόσο στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, όσο και από μια «ειδική παρακολούθ­ηση».

 ??  ?? Η μεταρρύθμι­ση του ασφαλιστικ­ού συστήματος της Ελλάδας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει ένα φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομ­ικό μίγμα.
Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Η μεταρρύθμι­ση του ασφαλιστικ­ού συστήματος της Ελλάδας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει ένα φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομ­ικό μίγμα. Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece