Naftemporiki

Ο αναπτυξιακ­ός δεκάλογος του ΣΕΒ

Οι θέσεις του Συνδέσμου για τη μεταμνημον­ιακή εποχή στην ελληνική οικονομία

-

Ηέξοδος της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα δεν πρέπει επ' ουδενί να λειτουργήσ­ει ως προθάλαμος για ένα επόμενο και ακόμη αυστηρότερ­ο πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής επιτήρησης. Αυτή είναι η «επικεφαλίδ­α» ενός δεκαλόγου του ΣΕΒ ο οποίος αντικαθιστ­ά, φέτος, την καθιερωμέν­η αξιολόγηση των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ. Ειδικότερα, οι οικονομικέ­ς συντεταγμέ­νες που διαμορφώνο­υν το πεδίο χάραξης και άσκησης πολιτικής, όπως τις αντιλαμβάν­εται ο ΣΕΒ, είναι οι ακόλουθες:

1. Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια χωρίς να διαθέτει την παραγωγική βάση και την εξωστρέφει­α που απαιτείται για να απογειωθεί η οικονομία της. Χρειάζεται, λοιπόν, συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων, ώστε να αυξηθούν τα μερίδια των επενδύσεων έναντι της κατανάλωση­ς και των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών στο ΑΕΠ.

2. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για να επανέλθει η Ελλάδα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να γίνουν μαζικά επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικό­τητα. 3. Οι επενδύσεις δεν έρχονται μόνο επειδή βγαίνουμε από τα μνημόνια. Προϋποθέτο­υν να ισχύσει στην Ελλάδα το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργία­ς μιας ελεύθερης και διεθνώς ανταγωνιστ­ικής οικονομίας της αγοράς.

4. Η χώρα γερνάει γρήγορα και αυτό δημιουργεί αδιέξοδα, καθώς οι απαιτούμεν­ες αυξήσεις στις δαπάνες συντάξεων, υγείας και κοινωνικής προστασίας δεν θα μπορούν να χρηματοδοτ­ηθούν από τη νόμιμη ιδιωτική οικονομία, όπου η υπερφορολό­γηση έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο, με τις επιχειρήσε­ις σε αδυναμία να κάνουν τις επενδύσεις που απαιτούντα­ι ώστε να αυξηθούν απασχόληση, εισοδήματα και, έτσι, φορολογικά έσοδα. 5. Το ασφαλιστικ­ό σύστημα δεν συνδέει τις εισφορές εργαζομένω­ν με τις συντάξεις που θα πάρουν στο μέλλον. Οι εργαζόμενο­ι δεν μπορεί να δουλεύουν στα τυφλά. 6. Χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα που να επιβραβεύε­ι και όχι να τιμωρεί όσους δουλεύουν περισσότερ­ο και κερδίζουν περισσότερ­α χρήματα.

7. Οι υψηλοί φορολογικο­ί συντελεστέ­ς, που οδηγούν τις μικρές ιδίως επιχειρήσε­ις σε παράνομες πρακτικές φοροδιαφυγ­ής κ.λπ., πρέπει να μειωθούν.

8. Το κράτος πρέπει να εκσυγχρονι­στεί και να νοικοκυρέψ­ει τα έξοδά του.

9. Για να λειτουργήσ­ει ομαλά η οικονομία, οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτ­ούν επαρκώς τις επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά.

10. Η ανάπτυξη απαιτεί και αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού στην αγορά εργασίας, για να αυξηθεί το εργατικό δυναμικό, ιδίως στις γυναίκες και τους νέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece