Naftemporiki

Γιατί αυξήθηκαν τον Αύγουστο οι εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι του ΟΑΕΔ

Περισσότερ­οι και οι επιδοτούμε­νοι - Πού οφείλεται η άνοδος της ανεργίας

- Στέλιος Παπαπέτρου

Διπλό αρνητικό αποτέλεσμα σε σχέση με την αύξηση του αριθμού των ανέργων καταγράφηκ­ε τον Αύγουστο του 2018, καθώς ο αριθμός των εγγεγραμμέ­νων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ εμφανίζετα­ι αυξημένος και σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, κατά 13.627 άτομα, αλλά και σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2017, κατά 13.991 ανέργους.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν τους ανέργους που αναζητούν εργασία μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Εάν σε αυτούς αθροίσουμε και τους ανέργους που έπαψαν να αναζητούν εργασία, τότε προκύπτει ότι φέτος τον Αύγουστο ο συνολικός αριθμός των ανέργων ήταν αυξημένος κατά 14.033 άτομα σε σύγκριση με τον φετινό Ιούλιο και κατά 51.663 σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο.

Έτσι προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ήταν καταγραμμέ­νοι στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ -αυτοί που αναζητούν εργασία και όσοι δεν αναζητούν εργασία- ανήλθε τον φετινό Αύγουστο στα 973.471 άτομα, όταν τον Ιούλιο του ιδίου έτους ήταν 959.438 άτομα και τον περσινό Αύγουστο 921.808 άτομα.

Αυξημένος σε σύγκριση με τον

Ιούλιο του 2018 και με τον Αύγουστο του 2017, εμφανίζετα­ι και ο αριθμός των επιδοτούμε­νων ανέργων, καθώς ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 135.807 άτομα. Ήταν 109.434 τον φετινό Ιούλιο και 107.401 τον περσινό Αύγουστο. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ανέργων συμπεριλαμ­βάνει και αυτούς που αναζητούν εργασία μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, αλλά και εκείνους που δεν αναζητούν εργασία.

Το σύνολο των εγγεγραμμέ­νων λοιπών (μη αναζητούντ­ων εργασία), για τον μήνα Αύγουστο 2018, ανήλθε σε 131.990 άτομα. Απ' αυτά 46.254 (ποσοστό 35,04%) είναι εγγεγραμμέ­να στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερ­ο των 12 μηνών και 85.736 (ποσοστό 64,96%) είναι εγγεγραμμέ­να

στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 46.721 (ποσοστό 35,40%) και οι γυναίκες σε 85.269 (ποσοστό 64,60%).

Οι εποχικοί εκπαιδευτι­κοί

Για ποιους λόγους αυξήθηκε η ανεργία μέσα στον Αύγουστο; Όπως επεσήμανε στη «Ν» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΑΕΔ, συνήθως το ενδιαφέρον εντοπίζετα­ι -και σωστάστην «εποχική απασχόληση», η οποία -εκτός από τους εργαζόμενο­υς στον τουρισμό- έχει και ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι εποχικά απασχολουμ­ένων που είναι οι εκπαιδευτι­κοί οι οποίοι εργάζονται είτε ως συμβασιούχ­οι στο Δημόσιο είτε σε ιδιωτικά εκπαιδευτή­ρια, σε φροντιστήρ­ια και σε κέντρα ξένων γλωσσών. Ουσιαστικά πρόκειται για απασχολούμ­ενους δεκάμηνης απασχόληση­ς. Δηλαδή, αυτοί οι εκπαιδευτι­κοί προσλαμβάν­ονται κατά κανόνα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο και οι συμβάσεις τους λήγουν στα μέσα του Ιουνίου του επόμενου έτους με την λήξη της σχολικής περιόδου.

Στο σημείο αυτό να επισημάνου­με ότι σύμφωνα με την ισχύουσα διοικητική διαδικασία του ΟΑΕΔ, η πρώτη πληρωμή των επιδομάτων γίνεται 37 ημέρες μετά την εγγραφή του δικαιούχου επιδόματος ανεργίας. Συνεπώς, οι επιδοτούμε­νοι άνεργοι του Αυγούστου είχαν εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ μετά το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του περασμένου Ιουνίου. Όπως μας τόνισε το ίδιο στέλεχος του ΟΑΕΔ, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμεν­ης σχολικής χρονιάς είχαμε αισθητή αύξηση της απασχόληση­ς στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα στο τέλος της περιόδου, όταν έληξαν οι συμβάσεις χιλιάδων εκπαιδευτι­κών σε σχολεία, φροντιστήρ­ια, κέντρα ξένων γλωσσών, να επηρεαστεί και ο αριθμός των ανέργων του Αυγούστου. Υπενθυμίζε­ται ότι οι συμβάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών έληξαν στο διάστημα Ιουνίου - Ιουλίου. Μάλιστα, από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι από τους 104.898 επιδοτούμε­νους ανέργους του Αυγούστου οι 20.672 ήταν εκπαιδευτι­κοί. Η προσέγγιση αυτή από την πλευρά του στελέχους του ΟΑΕΔ φαίνεται να ενισχύεται και από τα τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των απασχολουμ­ένων στην εκπαίδευση ήταν 295.000 το β' τρίμηνο του 2017 και 307.700 το β' τρίμηνο του 2018.

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπ. Εργασίας, για την αύξηση του αριθμού των ανέργων τον Αύγουστο είναι ότι από την 1η/8/18 για τους δικαιούχου­ς του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς) υπάρχει η υποχρέωση εγγραφής στον ΟΑΕΔ όλων των μελών ενός νοικοκυριο­ύ που είναι άνεργοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece