Naftemporiki

Συναίνεση για τον κατώτατο μισθό

-

Μψηφίστηκε ε διακομματι­κή στήριξη

χθες στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατ­ου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, τον Ιανουάριο του 2019.

Παρά τις έντονες φραστικές αντιπαραθέ­σεις, η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο του 2019 έγινε δεκτή από τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των βουλευτών του Γ' Θερινού Τμήματος (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ), με την υπουργό Εργασίας να κάνει λόγο για μια «σημαντική ημέρα για τον κόσμο της εργασίας αλλά και την κυβέρνηση». «Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της κορυφαίας δέσμευσης που αναλάβαμε απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς και την αύξηση των μισθών των εργαζομένω­ν» ανέφερε και διαβεβαίωσ­ε ότι «αυτή η κυβέρνηση θα ψηφίσει τον ενιαίο αυξημένο κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο του 2019». Συνέδεσε δε αυτή την τροπολογία με την ελευθερία που διαθέτει η κυβέρνηση να προχωρά σε ευνοϊκά μέτρα για τους εργαζόμενο­υς στη μεταμνημον­ιακή περίοδο και έφερε ως παράδειγμα «την επέκταση επτά κλαδικών συμβάσεων που καλύπτουν περίπου 200.000 μισθωτούς σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση των μισθών τους».

Από την πλευρά της Ν.Δ. ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «υιοθετεί τον νόμο που κατήγγειλε». «Χαιρετίζου­με την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στη λογική. Ο νόμος πράγματι δίνει το έναυσμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού με έναν υγιή, αποτελεσμα­τικό και σύγχρονο τρόπο. Η Ν.Δ. είναι εδώ για να στηρίξει και να ψηφίσει» είπε. «Ναι» στην τροπολογία είπε και η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η, η οποία κατέθεσε και ξεχωριστή τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αντίθετα το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, ενώ το Ποτάμι δήλωσε «παρών» χαρακτηρίζ­οντας τη ρύθμιση προεκλογικ­ή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece