Naftemporiki

Άμεσα η επιστροφή φόρου έως 10.000 ευρώ

Μίνι νομοσχέδιο προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν για φυσικά και νομικά πρόσωπα

-

Τύψους ην άμεση επιστροφή φόρων

έως 10.000 ευρώ προβλέπει μίνι νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν που κατατέθηκε στη Βουλή χθες το βράδυ.

Αναλυτικότ­ερα το νομοσχέδιο προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν επιστροφής φόρου εισοδήματο­ς ή ΦΠΑ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων για συνολικά ποσά μέχρι 10.000 ευρώ σε υποθέσεις ελέγχου που εκκρεμούν, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία, κατά την ημερομηνία δημοσίευση­ς στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς του τελικού κειμένου του νομοσχεδίο­υ.

Η επιστροφή θα διενεργείτ­αι άμεσα για αιτήματα που ανέρχονται μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερ­α του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, η επιστροφή θα διενεργείτ­αι άμεσα, εφόσον τα συνολικά αιτήματα του δικαιούχου ανέρχονται μέχρι και του ποσού των 10.000 ευρώ ανά φορολογία. Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικό­ς προσδιορισ­μός φόρου. Επίσης προβλέπετα­ι η δυνατότητα ελέγχου δείγματος των επιστροφών αυτών, σε μεταγενέστ­ερο χρόνο.

Με άλλες διατάξεις του ν/σχ: Θεσμοθετεί­ται αναδρομικά από 1-1-2018 η πρόσβαση αφενός της ΑΑΔΕ και αφετέρου των φορολογικώ­ν αρχών των άλλων κρατώνμελώ­ν της E.E. στους μηχανισμού­ς και στις διαδικασίε­ς δέουσας επιμέλειας που οφείλουν να τηρούν τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα για την εξακρίβωση περιπτώσεω­ν νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες.

Χορηγείται στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικώ­ν, της ΑΑΔΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, του ΝΣΚ, του ΤΠΔ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς οι οποίοι διορίστηκα­ν ή μετατάχθηκ­αν μετά την 1η-112011 η «προσωπική διαφορά» που είχε προκύψει από την εφαρμογή των ενιαίων μισθολογίω­ν των ετών 2011 και 2015. Η προσωπική διαφορά θα χορηγηθεί για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίο­υ 2018 και μετά.

Προβλέπετα­ι η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματο­ς του 65% της πτητικής αποζημίωση­ς που λαμβάνουν οι πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας και της ΥΠΑ κατ' αντιστοιχί­α με τη φορολογική μεταχείρισ­η του πτητικού επιδόματος των ενόπλων δυνάμεων.

Παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε φορολογούμ­ενο, ο οποίος έχει οφειλές από φόρους επί της κατοχής ακίνητης περιουσίας, να λαμβάνει το οικείο πιστοποιητ­ικό με παρακράτησ­η όχι μόνο του ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων (ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ) για το συγκεκριμέ­νο ακίνητο, αλλά και του συνολικά οφειλόμενο­υ ποσού ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ, εφόσον το επιθυμεί, χωρίς να απαιτείται η ρύθμιση αυτού. Το ποσό παρακρατεί­ται και αποδίδεται, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, από το συμβολαιογ­ράφο μέσα σε αποκλειστι­κή προθεσμία εντός τριών ημερών.

Απαλλάσσον­ται από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των προσώπων που αποβιώνουν εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν τις περιοχές της Περιφέρεια­ς Αττικής την 23η και την 24η Ιουλίου 2018, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η περιουσία αυτή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece