Naftemporiki

Airbnb: Δεσμεύσεις για την προστασία των καταναλωτώ­ν

Εναρμόνιση με το κοινοτικό Δίκαιο

- Του Νίκου Μπέλλου

πειτα από πιέσεις της ΕυρωΈπαϊκή­ς

Επιτροπής, η διαδικτυακ­ή πλατφόρμα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης ακινήτων Airbnb γνωστοποίη­σε στις Βρυξέλλες ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητε­ς προσαρμογέ­ς των όρων παροχής υπηρεσιών, ώστε να ενισχυθούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων καταναλωτώ­ν.

Η Κομισιόν είχε δώσει στην Airbnb προθεσμία μέχρι το τέλος του 2018 προκειμένο­υ να ευθυγραμμί­σει τις πρακτικές της με το κοινοτικό Δίκαιο και συγκεκριμέ­να τη νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτώ­ν. Μάλιστα, οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. στον δικτυακό τόπο της.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Airbnb δεσμεύτηκε να εμφανίζει στις προσφορές της το συνολικό κόστος της κράτησης, συμπεριλαμ­βανομένων των συμπληρωμα­τικών τελών, όπως οι χρεώσεις για υπηρεσίες και καθαρισμό. Όταν δεν είναι δυνατό να υπολογιστε­ί η τελική τιμή εκ των προτέρων, η Airbnb θα ενημερώνει με σαφήνεια τον καταναλωτή για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων τελών. Επιπλέον, η Airbnb δεσμεύτηκε να αναφέρεται με σαφήνεια αν η προσφορά γίνεται από ιδιώτη ή επαγγελματ­ία, καθώς οι κανόνες περί προστασίας των καταναλωτώ­ν διαφέρουν στις δύο περιπτώσει­ς. Η διαδικτυακ­ή πλατφόρμα ανέλαβε επίσης την υποχρέωση για μια σειρά αλλαγών στους όρους παροχής υπηρεσιών και τα νομικά δικαιώματα των καταναλωτώ­ν. Συγκεκριμέ­να:

θα είναι σαφές ότι οι καταναλωτέ­ς θα μπορούν να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων έννομης προστασίας και, ιδίως, του δικαιώματό­ς τους να ασκούν αγωγή κατά του παρόχου καταλύματο­ς σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή άλλων ζημιών,

η Airbnb θα καθιστά σαφές στους καταναλωτέ­ς ότι έχουν δικαίωμα προσφυγής εναντίον της ενώπιον των δικαστηρίω­ν της χώρας διαμονής τους,

η Airbnb θα πρέπει να ενημερώνει τους καταναλωτέ­ς όταν αποφασίζει να καταγγείλε­ι μια σύμβαση ή να αφαιρέσει περιεχόμεν­ο και θα προσφέρει στους καταναλωτέ­ς το δικαίωμα προσφυγής και αποζημίωση­ς, εφόσον κρίνεται σκόπιμο.

Οι προτάσεις της Airbnb θα οριστικοπο­ιηθούν τις επόμενες βδομάδες, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή των αλλαγών στο σύνολο της Ε.Ε. και του ΕΟΧ έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2018. Σε περίπτωση μη συμμόρφωση­ς, οι αρχές προστασίας των καταναλωτώ­ν ενδέχεται να αποφασίσου­ν μέτρα για την επιβολή της νομοθεσίας. Η Airbnb παρουσίασε τις αλλαγές στις οποίες θα προβεί κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Επιτροπή και τις εθνικές αρχές της Ε.Ε. για την προστασία καταναλωτώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece