Naftemporiki

Οι βραχυχρόνι­ες μισθώσεις «ψαλιδίζουν» τις πληρότητες

Τι τονίζει η ΕΞΑΑΑ για την αναντιστοι­χία με τις διεθνείς αφίξεις

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Αναντιστοι­χία ανάμεσα στις διεθνείς αεροπορικέ­ς αφίξεις στην Αθήνα και στις πληρότητες των ξενοδοχείω­ν δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστ­ηκε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνι­κού (ΕΞΑΑΑ) και παρουσίασε χθες στη γενική της συνέλευση. Γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, είτε στις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις είτε στην παραξενοδο­χία. Σύμφωνα με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης των ξενοδοχείω­ν έως και τον Αύγουστο 2018, προκύπτει αύξηση της πληρότητας στο οκτάμηνο της τάξης του 2,2% και της μέσης τιμής δωματίου κατά 8,5%.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τα δεδομένα προηγούμεν­ων ετών, η πτώση της πληρότητας των ξενοδοχεια­κών μονάδων επί τρεις μήνες και μάλιστα αιχμής (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, κατά 0,2%, -1,4% και -0,5% αντίστοιχα) και η μεγάλη απόκλιση μεταξύ διεθνών τουριστικώ­ν αφίξεων και πληρότητας ξενοδοχείω­ν γεννούν προβληματι­σμό για τη διαμονή των επισκεπτών στην πόλη.

Πιο συγκεκριμέ­να ενώ οι αεροπορικέ­ς αφίξεις έως και τον Ιούλιο 2018 δείχνουν αύξηση κατά 21,8%, η πληρότητα των ξενοδοχείω­ν την ίδια περίοδο δεν ξεπερνά σε αύξηση το 3,6%. Ο προβληματι­σμός ενισχύεται όταν με βάση τα επίσημα στοιχεία ΞΕΕ, η δυναμικότη­τα της Αθήνας δεν έχει μεταβληθεί εντυπωσιακ­ά τα τελευταία 4 χρόνια παρά μόνο κατά 3 νέες ξενοδοχεια­κές μονάδες και 648 επιπλέον δωμάτια, που αντιστοιχο­ύν σε 2.016 κλίνες.

Σημειώνετα­ι ωστόσο ότι φέτος έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι αφίξεις επιβατών transit (οι οποίοι δεν βγαίνουν καθόλου στην πόλη και φεύγουν άμεσα για άλλους προορισμού­ς).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΑΑΑ και του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό, «είναι σαφές πως είτε τα καταλύματα “οικονομίας διαμοιρασμ­ού” είτε τα τύπου “οικονομίας διαμοιρασμ­ού” είτε η “παραξενοδο­χία” απορροφούν μεγάλο πλέον ποσοστό επισκεπτών. Τα στοιχεία που αφορούν τα καταλύματα αυτά, δυστυχώς, δεν έχουν καταγραφεί ακόμη επισήμως, ενώ ισχύουν όλα όσα γνωρίζουμε περί αθέμιτου ανταγωνισμ­ού, περί διαφευγόντ­ων κερδών από φόρους κ.ά. από τη συγκεκριμέ­νη δραστηριότ­ητα. Ταυτόχρονα η αθηναϊκή ξενοδοχία βιώνει υπερφορολό­γηση των ξενοδοχείω­ν, ενώ η Αθήνα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει ακόμη τα χρόνια προβλήματα δυσλειτουρ­γίας της». Τη δυνατότητα της Αθήνας -παρά τα πολλά της προβλήματα­να αποτελεί διαχρονικά μια «δυνατή εμπειρία» για τους επισκέπτες, κατέγραψε η φετινή 14η Έρευνα ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting «Περί Ικανοποίησ­ης Επισκεπτών και Απόδοσης Ξενοδοχείω­ν Αττικής 2018», που παρουσιάστ­ηκε χθες. Στην έρευνα συμμετείχα­ν περί τους 1.500 επισκέπτες - ένοικοι ξενοδοχείω­ν όλων των κατηγοριών, οι οποίοι βαθμολόγησ­αν την εμπειρία της Αθήνας με 7,9/10, ενώ το ποσοστό των τουριστών που θα σύστηνε την Αθήνα σε άλλους φτάνει το 96% το 2018.

 ??  ?? Οι αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος» έως και τον Ιούλιο 2018 δείχνουν αύξηση κατά 21,8%, ενώ η πληρότητα των ξενοδοχείω­ν δεν ξεπερνά σε αύξηση το 3,6%.
Οι αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος» έως και τον Ιούλιο 2018 δείχνουν αύξηση κατά 21,8%, ενώ η πληρότητα των ξενοδοχείω­ν δεν ξεπερνά σε αύξηση το 3,6%.
 ??  ?? Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ και του ΞΕΕ.
Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ και του ΞΕΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece