Naftemporiki

Τα μεταμνημον­ιακά «αντίδοτα» θέτει

Ποιες είναι οι προτεραιότ­ητες πολιτικής της κυβέρνησης - Η «γνωμάτευση» της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης - Οι προτάσεις

- Του Γιώργου Σακκά

Στις προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, που αφορούν την ανάπτυξη των δημόσιων δομών, τη μείωση των ανισοτήτων, την άμεση αλλαγή της φαρμακευτι­κής πολιτικής, την ενίσχυση των παροχών στον τομέα της πρόληψης, αλλά και την κάλυψη αναγκών ειδικών ομάδων του πληθυσμού, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου της «Ναυτεμπορι­κής» για τον κλάδο της Υγείας. Πδιαμορφών­εται εριγράφοντ­ας το νέο τοπίο που

στην Υγεία μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματ­α στήριξης, ο υπουργός σημείωσε πως «οι πληγές της περιόδου των μνημονίων είναι ακόμα ανοιχτές» και πως στόχος είναι «η άμεση επούλωσή τους και η επίτευξη μεγαλύτερη­ς ελευθερίας στην εφαρμογή πολιτικών».

«Είμαστε ωριμότεροι μετά από αυτή την εμπειρία της “μνημονιακή­ς ταλαιπωρία­ς”» ανέφερε για να προσθέσει πως «κανείς δεν νοσταλγεί την προηγούμεν­η περίοδο της φαυλότητας στη διαχείριση δημοσίου χρήματος».

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε «μια πιο διαφανή και έντιμη διαχείριση», αλλά, όπως παραδέχθηκ­ε, «υπήρξαν τομείς όπου δεν καταφέραμε να παρέμβουμε όσο ουσιαστικά θα θέλαμε, όπως το φάρμακο, που ήταν υπό τον στενό έλεγχο των θεσμών».

Ανέφερε ακόμη ότι «καταργείτα­ι ο περιορισμό­ς των τριών φαρμάκων ανά συνταγή» με την καθιέρωση μίας ενιαίας άυλης συνταγής, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει την «απαλλαγή των ασφαλισμέν­ων συνολικά από 20 εκατ. ευρώ λόγω του κόστους του 1 ευρώ ανά συνταγή».

Παράλληλα σημείωσε ότι από το 2019 αναμένεται αλλαγή τους τρόπου τιμολόγηση­ς και αποζημίωση­ς των φαρμάκων και ότι ο διάλογος σχετικά με αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι δεν θα γίνει δεύτερη ανατιμολόγ­ηση φαρμάκων μέσα στο 2018. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ολοκληρώνο­νται έπειτα από χρόνια τρεις διαγωνισμο­ί για νοσοκομεια­κά φάρμακα off patent και γενόσημα με σημαντικές εκπτώσεις.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε επίσης στη λειτουργία της επιτροπής Αξιολόγηση­ς Τεχνολογιώ­ν Υγείας, καθώς και στη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτο­υ Νεοπλασιών και την ενίσχυση των Κέντρων Αποκατάστα­σης ΚΕΦΥΑ. Τέλος, ανακοίνωσε και την έναρξη μέσα στον Οκτώβριο ενός νέου προγράμματ­ος που θα έχει στόχο την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νέα άτομα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου επεσήμανε ότι συνολικά στην τοποθέτηση της κυβέρνησης απουσιάζει η διάσταση της επιχειρημα­τικότητας στην υγεία. «Η υγεία μπορεί να συμμετέχει σημαντικά στην αναπτυξιακ­ή προσπάθεια της χώρας. Δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη χωρίς την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Επίσης αναφέρθηκε στη σημαντική πτώση των επενδύσεων σε κλινικές μελέτες, επικαλούμε­νος σχετική εκδήλωση στο πλαίσιο της ΔΕΘ όπου τονίστηκε πως το 2017 η αξία των σχετικών επενδύσεων ήταν της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα τελευταία στην Ευρώπη.

Ανέφερε ακόμη ότι όσον αφορά τον ιατρικό τουρισμό «διαπιστώνο­υμε ότι οι συζητήσεις είναι απλά συζητήσεις για να περνά η ώρα» και συνολικά επεσήμανε ότι οι ενδιαφερόμ­ενοι για να επενδύσουν στη χώρα ασφυκτιούν και ότι διαπιστώνο­υν ότι το κράτος μόνο του επιχειρεί και διαχειρίζε­ται την αναπτυξιακ­ή πορεία της χώρας.

«Δεν είναι αναπτυξιακ­ή πολιτική το να δημιουργού­νται πλεονάσματ­α στην πλάτη των πολιτών και του ΕΟΠΥΥ. Ειδικά το 1,5 δισ. που εισέφερε ο ΕΟΠΥΥ είναι τεχνητό. Υπάρχουν πολίτες που έχουν ανάγκες», σημείωσε επίσης.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι τον Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσε­ι ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο για την υγεία, στο οποίο δίνεται προτεραιότ­ητα στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας και ότι σε αντίθεση με την παρούσα κυβέρνηση που «μεροληπτεί υπέρ του δημόσιου τομέα», θα γίνεται η τελική προσπάθεια με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Φαρμακευτι­κές

Το πάνελ της πρώτης ενότητας με τίτλο «Οι προκλήσεις για τον κλάδο του φαρμάκου», που αφορούσε τις φαρμακευτι­κές εταιρείες, συντόνισε ο κ. Γιάννης Περλεπές.

Ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρ­ίου, πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και γενικός διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων που θα οδηγήσουν σε αλλαγές συμπεριφορ­ών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτεία θα πρέπει να βλέπει την Υγεία όχι ως κόστος, αλλά ως επένδυση, καθώς η επένδυση στο φάρμακο εξοικονομε­ί πόρους στο σύστημα Υγείας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Φαρμακοβιο­μηχανίας (ΠΕΦ) και αντιπρόεδρ­ος της ELPEN, Θεόδωρος Ε. Τρύφων, είπε ότι «είμαστε αναγκασμέν­οι να δώσουμε λύσεις. Οι προτάσεις που έχουμε κάνει συνολικά είναι τεκμηριωμέ­νες και κοστολογημ­ένες για το τι μπορούν να προσφέρουν ελληνικές και ξένες εταιρείες». Ενώ συμπλήρωσε ότι ο προϋπολογι­σμός ως γνωστόν είναι πολύ μικρός, και είναι απαραίτητο να δοθεί άμεσα λύση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την τιμολόγηση είναι τα clawback και πολλές εταιρείες κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση να βρεθεί ένα σύστημα για να μπορούν να πληρωθούν. Επιπλέον, τόνισε ότι οι συνταγές είναι σοβαρό θέμα, αλλά οι εταιρείες δεν ελέγχουν τη συνταγογρά­φηση, το κράτος την ελέγχει και πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό, γιατί τελικά οι εταιρείες πληρώνουν γι’ αυτές.

Στα νέα στο μέτωπο των επενδύσεων στον κλάδο της Υγείας αναφέρθηκε ο κ. Σίμος Αναστασόπο­υλος, πρόεδρος του ΕλληνοΑμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου και πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Πετσιάβας Α.Ε., σημειώνοντ­ας ότι αν δεν αλλάξει το περιβάλλον ως προς τις επενδύσεις δεν θα πάρουν το ρίσκο οι ξένοι και ειδικά οι Αμερικανοί στο να επενδύσουν στη χώρα μας, και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επενδύσεων στην Ελλάδα προέρχεται από εκεί.

Η πρόεδρος και διευθύνουσ­α σύμβουλος της AstraZenec­a Ελλάδος και Κύπρου, Έλενα Χουλιάρα, τόνισε ότι είναι ευρέως αποδεκτό πως το φάρμακο είναι αγαθό και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην καινοτομία και την αντιμετώπι­ση ασθενειών που έχουν ωφελήσει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπληρώνο­ντας ότι έχουν προσφέρει εξοικονόμη­ση στα συστήματα υγείας, καθώς και στην παραγωγικό­τητα των ασθενών. «Η συνεισφορά της λοιπόν είναι αδιαπραγμά­τευτη και διερωτόμασ­τε κατά πόσον υπάρχουν κίνητρα για να επενδύσει η φαρμακοβιο­μηχανία στη χώρα μας», σημείωσε η κ. Χουλιάρα.

Η επένδυση στις κλινικές μελέτες και το πώς μπορεί να αντιστραφε­ί η πτωτική τάση αναλύθηκε από τον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θάνο Δημόπουλο. Στην Ελλάδα η ογκολογική κάλυψη, είπε, είναι πληρέστερη από ό,τι σε όλο τον πλανήτη. Σε πολλά κράτη όπως η Ταϊβάν, που είναι το καλύτερο σύστημα της Ασίας, η κάλυψη είναι μερική, ενώ στην Ιαπωνία έχει ποσοστά συμμετοχής από 10%-50% των ασθενών. Η ανάπτυξη των κλινικών μελετών είναι η λύση, γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε Κέντρα εξειδικευμ­ένα, ενώ παραδέχθηκ­ε ότι η γραφειοκρα­τία είναι μεν θέμα, αλλά έχουν ξεπεραστεί και κάποια.

Εμπόριο - διακίνηση

Το δεύτερο πάνελ αφορούσε το εμπόριο και τη διακίνηση φαρμάκων με συντονιστή τον δημοσιογρά­φο της «Ν» Γιώργο Σακκά.

Ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδη­ς, πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου, στη διάρκεια της συζήτησης τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητ­α του νομικού πλαισίου, διαβλέποντ­ας προοπτικές μέσα από συνενώσεις επιχειρημα­τιών που θα δώσουν ώθηση στην αγορά. «Πώς να γίνουν όμως βήματα αν δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι. Οι φαρμακοποι­οί δεν ξέρουν αν τα ΦΥΚ θα πάνε στα φαρμακεία, αν τα ΜΗΣΥΦΑ θα πάνε στα σούπερ μάρκετ, αν θα αλλάξει το ιδιοκτησια­κό, αν θα μειωθούν οι τιμές κ.λπ.», επεσήμανε χαρακτηρισ­τικά.

Ο κ. Ελευθέριος Μαρίνος, φαρμακοποι­ός, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδία­ς Συνεταιρισ­μών Φαρμακοποι­ών Ελλάδος (ΟΣΦΕ), είπε ότι ως Συνεταιρισ­μοί Φαρμακοποι­ών θέλει να κοιτάνε μπροστά, παίρνοντας ως μπούσουλα το τι συμβαίνει στα φαρμακεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, καθώς δίνοντας χώρο στη λογική με επιχειρήμα­τα, και λαμβάνοντα­ς υπό-

 ??  ?? Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας
Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece