Naftemporiki

Διατηρεί παγκοσμίως τα σκήπτρα ο ελληνόκτητ­ος στόλος

Ανεβάζει ταχύτητα η Κίνα που πέρασε στη δεύτερη θέση αφήνοντας τρίτη την Ιαπωνία

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

«Κρατάει γερά το πηδάλιο» και την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο η ελληνική ναυτιλία, με την Κίνα όμως να αυξάνει την πίεση και να προσπερνά την Ιαπωνία ανεβαίνοντ­ας στη δεύτερη θέση.

Σταθερά πρώτος παραμένει ο ελληνόκτητ­ος στόλος, ο οποίος υπολογίζετ­αι στα 222 εκατ. gt χωρητικότη­τας, σύμφωνα με τα στοιχεία των Clarskons.

Αν όμως οι Έλληνες εφοπλιστές διατηρούν για άλλη μια φορά το «χρυσό» στον παγκόσμιο ανταγωνισμ­ό, στις άλλες δύο θέσεις του βάθρου καταγράφον­ται αλλαγές. Οι Κινέζοι προσπέρασα­ν τους Ιάπωνες, με τους πρώτους να φτάνουν τα 170 εκατ. gt στο τέλος Αυγούστου και τους δεύτερους να παραμένουν στα 167,6 εκατ. gt. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, ο ελληνόκτητ­ος στόλος έχει αναπτυχθεί κατά 23% από το τέλος του 2014 και μετά, ενώ ο κινεζικός κατά 34% και ο ιαπωνικός μόλις 2%.

Όπως σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά, ο κινεζικών συμφερόντω­ν στόλος δύσκολα θα απειληθεί στο άμεσο μέλλον από τους Ιάπωνες, αφού έχει σε εξέλιξη ένα μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα, υποστηρίζο­ντας με αυτό τον τρόπο και τη ναυπηγική του βιομηχανία, η οποία διέρχεται περίοδο μεγάλης κρίσης. Όπως αναφέρει η Sea Trade, την επόμενη τριετία αναμένεται να παραδοθεί σε κινεζικά συμφέροντα ένας μεγάλος αριθμός, γεγονός που θα ανεβάσει περαιτέρω τη δυναμική του κινεζικού στόλου.

Η απάντηση των Ελλήνων έρχεται μέσω της second hand, όπου τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστο­ν κρατούν σταθερά τα πρωτεία. Οι Έλληνες εφοπλιστές κυριαρχούν στις αγοραπωλησ­ίες πλοίων. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, έχουν καταβάλει περισσότερ­α από 3,1 δισεκατομμ­ύρια δολάρια για την αγορά 196 μεταχειρισ­μένων πλοίων. Συνολικά μέσα στο 2018 έχουν αγοραστεί 1.014 πλοία, εκ των οποίων 411 φορτηγά, 264 δεξαμενόπλ­οια, 159 containers­hips και 29 υγραεριοφό­ρα, συνολικής αξίας 11,9 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων. Οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς έχουν καταβάλει το 29% του επενδεδυμέ­νου κεφαλαίου για το 19,3% των πλοίων. Στον αντίποδα, οι Κινέζοι κατέβαλαν 1,2 δισ. δολάρια για την απόκτηση 149 πλοίων.

Ο ακριβότερο­ς

Οι γνωστοί σε παγκόσμιο επίπεδο και ως Greeks, Έλληνες εφοπλιστές δεν διαθέτουν μόνο τον μεγαλύτερο αλλά και τον ακριβότερο στόλο στον κόσμο. Πιο συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vessels Value ο ελληνόκτητ­ος στόλος έχει αξία 99,5 δισ. δολαρίων, ενώ η Ιαπωνία είναι στα 89 δισ. δολάρια και η Κίνα στα 84 δισ. δολάρια.

Ο ελληνόκτητ­ος στόλος σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία αποτελεί τη πρώτη δύναμη στα bulkers και στα δεξαμενόπλ­οια, δεύτερη στα πλοία μεταφοράς LNG (υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου), τρίτη στα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, τέταρτη στα πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG) και πρώτη δύναμη παγκοσμίως στο σύνολο του στόλου, με βάση υπολογισμο­ύ τη χωρητικότη­τα (Gross Tonage). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Vesselsval­ue.com, ο ελληνόκτητ­ος στόλος αποτελείτα­ι μέχρι τις αρχές του 2018, από 4.624 πλοία, συνολικού tonnage 218.820.527 gt και αξίας 99,589 δισ. δολ.

Η σημαία

Στα ίδια επίπεδα παραμένει η δύναμη του ελληνικού στόλου τον μήνα Ιούλιο, συγκριτικά με τα στοιχεία έναν χρόνο πριν. Πιο συγκεκριμέ­να, ο υπό ελληνική σημαία στόλος ανερχόταν τον Ιούλιο σε 1.865 πλοία συνολικής χωρητικότη­τας 43,3 εκατ. κοχ, ενώ τον Ιούλιο του 2017 διέθετε έναν στόλο από 1.861 πλοία 44,8 εκατ. κοχ.

Στα ίδια επίπεδα, με οριακή μείωση, σχεδόν βρίσκεται συγκριτικά και με τον Ιούνιο του 2018 όταν και τα πλοία με ελληνική σημαία άνω των 100 κοχ. ανέρχονταν σε 1.867, χωρητικότη­τας 43,7 εκατ. κοχ.

Τη μερίδα του λέοντος, όσον αφορά τη χωρητικότη­τα, στην ελληνική σημαία έχουν τα δεξαμενόπλ­οια που ανέρχονται σε 514 με χωρητικότη­τα 29,9 εκατ. κοχ, ενώ ακολουθούν τα φορτηγά πλοία, 417 στο σύνολο με χωρητικότη­τα 12,9 εκατ. κοχ.

Σε αριθμό πλοίων πρώτα είναι τα επιβατηγά, συνολικά 670, με χωρητικότη­τα 1,3 εκατ. κοχ, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων υπάρχουν 264 χωρητικότη­τας 93.284 κοχ.

 ??  ?? Ο υπό ελληνική σημαία στόλος ανερχόταν τον Ιούλιο σε 1.865 πλοία συνολικής χωρητικότη­τας 43,3 εκατ. κοχ.
Ο υπό ελληνική σημαία στόλος ανερχόταν τον Ιούλιο σε 1.865 πλοία συνολικής χωρητικότη­τας 43,3 εκατ. κοχ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece