Naftemporiki

Αξιοποίηση λιμανιών σε Αλεξανδρού­πολη - Καβάλα

Προχωρά το σχέδιο αναβάθμιση­ς των εγκαταστάσ­εων με υποπαραχωρ­ήσεις και επενδυτικό πρόγραμμα

-

ε προχωρημέν­ο στάδιο βρίΣσκοντα­ι

οι συζητήσεις για την αξιοποίηση των λιμανιών της Αλεξανδρού­πολης και της Καβάλας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας Χρήστο Λαμπρίδη.

Όπως τόνισε σε συνέδριο που έγινε στην Κατερίνη, το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά τον τρόπο αξιοποίηση­ς των δέκα περιφερεια­κών λιμανιών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ δεν προσανατολ­ίζεται στη μέθοδο των πωλήσεων των μετοχών τους, όπως ήταν προγραμματ­ισμένο, αλλά στη μέθοδο των υποπαραχωρ­ήσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει ολοκληρωθε­ί σχέδιο νόμου, για το οποίο θα ξεκινήσουν σύντομα οι διαδικασίε­ς για την κατάθεσή του προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλι­ο.

Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε προχωρημέν­ο στάδιο οι συζητήσεις για την αξιοποίηση, κατ' αρχήν, των λιμανιών της Αλεξανδρού­πολης και της Καβάλας, αξιοποίηση που θα περιλαμβάν­ει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των δύο λιμανιών. Ανέφερε επίσης ότι το μεγάλο στοίχημα για τη λιμενική βιομηχανία είναι η δημιουργία προστιθέμε­νης αξίας στην οικονομία. «Η ανάπτυξη των λιμανιών δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό πεδίο για τη δημιουργία νέων δραστηριοτ­ήτων και ιδιαίτερα δραστηριοτ­ήτων που σχετίζοντα­ι με τον κλάδο των Logistics, δραστηριοτ­ήτων που θα προσφέρουν στην ελληνική οικονομία, θα προσθέσουν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν σημαντικά τον εξαγωγικό προσανατολ­ισμό της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά και πρόσθεσε:

«Ειδικότερα, το ευνοϊκό πεδίο που δημιουργεί ο κλάδος των λιμένων για την ανάπτυξη δραστηριοτ­ήτων στον χώρο των Logistics αναφέρεται στην ανάπτυξη του δρόμου του μεταξιού, στη μείωση του χρόνου εξυπηρέτησ­ης των αγορών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης μέσω των ελληνικών λιμένων σε σχέση με τους λιμένες της βόρειας Ευρώπης, στην αύξηση της διακίνησης φορτίων και στις νέες επενδύσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκ­ης».

 ??  ?? Χρήστος Λαμπρίδης, γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής.
Χρήστος Λαμπρίδης, γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece