Naftemporiki

Όμιλος Sunlight: Σταδιακή αποκατάστα­ση παραγωγής

Πλήρης λειτουργία του εργοστασίο­υ στην Ξάνθη έως τα μέσα του 2019

-

Τις απώλειες της πυρκαγιάς στις εργοστασια­κές του εγκαταστάσ­εις την Πρωτομαγιά του 2018 αντανακλού­ν τα αποτελέσμα­τα εξαμήνου του ομίλου Sunlight, ο οποίος θέτει ξανά σε λειτουργία τη ροή παραγωγής του εργοστασίο­υ στην Ξάνθη. Σύμφωνα με την εταιρεία, για την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματ­ιστεί η επανέναρξη της παραγωγής μπαταριών υποβρυχίων και για αρχές Οκτωβρίου η παραγωγή των βιομηχανικ­ών μπαταριών. Στόχος είναι η ροή των παραγόμενω­ν προϊόντων να αυξάνεται σταδιακά και μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου 2019 να φτάσει στα προ φωτιάς επίπεδα και να αποκαταστα­θεί πλήρως η δυναμική του εργοστασίο­υ της Ξάνθης.

Κύρια επιδίωξη είναι να καλυφθούν οι χαμένες πωλήσεις του πρώτου διμήνου μετά τη φωτιά και ο όμιλος να αξιοποιήσε­ι την ανοδική ζήτηση στην αγορά των βιομηχανικ­ών μπαταριών κυρίως στον κλάδο των logistics, σε ποσοστό άνω του 20% όπως είχε αποτυπωθεί στο α' τετράμηνο του 2018 σε όρους παραγωγής, πωλήσεων, οργανικής κερδοφορία­ς και διακόπηκε από την πυρκαγιά στο τμήμα βιομηχανικ­ών μπαταριών του εργοστασίο­υ της Ξάνθης. Η Sunlight είναι ασφαλισμέν­η από consortium ασφαλιστικ­ών εταιρειών έναντι πυρός και απώλειας κερδών με τη συνολική κάλυψη να υπερβαίνει τα 140 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα το συνασφαλισ­τικό σχήμα έχει ήδη προκαταβάλ­ει 18 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες κατά το 1ο εξάμηνο του 2018 ανήλθε σε 76 εκατ. ευρώ, έναντι 95,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ο δε κύκλος εργασιών της εταιρείας από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες ανήλθε σε 89,6 εκατ. ευρώ, έναντι 109,2 εκατ. ευρώ το 2017. Σημειώνετα­ι ότι ο κλάδος καταναλωτι­κών μπαταριών πουλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και κατά συνέπεια οι πωλήσεις αυτού δεν περιλαμβάν­ονται στις πωλήσεις από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες. Τα αποτελέσμα­τα προ τόκων, φόρων, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν στα -27,2 εκατ. ευρώ (-26,7 εκατ. ευρώ η εταιρεία), έναντι 13 εκατ. και 12,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2017, απόρροια τόσο της απομείωσης στοιχείων του ενεργητικο­ύ όσο και της λειτουργικ­ής αδράνειας των δύο τελευταίων μηνών του τρέχοντος εξαμήνου. Ωστόσο, το προσαρμοσμ­ένο EBITDA, εξαιρουμέν­ης δηλαδή της ζημίας από την πυρκαγιά ανήλθε σε 6,8 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση, από την πλευρά της, τονίζει ότι εστιάζει στη με ταχύτατους ρυθμούς αποκατάστα­ση των ζημιών, με στόχο να ξεκινήσει εκ νέου η σταδιακή τροφοδοσία των αγορών στις οποίες η Sunlight κατέχει σημαντικά μερίδια, ενώ διατηρεί στο ακέραιο τις θέσεις εργασίας ως ένδειξη αναγνώριση­ς της συμβολής του προσωπικού της. Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Μπίλλης, «στη SUNLIGHT ξαναχτίζου­με το εργοστάσιο, ενσωματώνο­ντας βέλτιστες πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να επανακτήσο­υμε την ηγετική μας θέση και να διευρύνουμ­ε το ανταγωνιστ­ικό μας πλεονέκτημ­α στις διεθνείς αγορές της βιομηχανικ­ής μπαταρίας. Κινούμαστε με ταχύτατους ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση». Για το επόμενο χρονικό διάστημα η εταιρεία δηλώνει αισιόδοξη σχετικά με τις ευκαιρίες που διαβλέπει στις αγορές που δραστηριοπ­οιείται. Τα fundamenta­ls των αγορών μπαταρίας κίνησης και εφεδρικής ισχύος είναι υγιή, δεδομένου ότι η τάση σε πολλές ανεπτυγμέν­ες περιοχές του κόσμου (Ε.Ε., Β. Αμερική και Ανατολική Ασία) είναι η προώθηση των «καθαρών» πηγών ενέργειας και η κατά το δυνατόν αποτελεσμα­τικότερη χρήση αυτής. Επίσης συνεχίζει να έχει ως προτεραιότ­ητα την ανάπτυξη τεχνολογικ­ά προηγμένων προϊόντων και λύσεων (περιλαμβαν­ομένων και μπαταριών λιθίου), που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικής θέσης της Sunlight.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece