Naftemporiki

Νέες αγορές «ανοίγει» η Mediterra

Αποκλειστι­κή διανομή παραφαρμακ­ευτικών προϊόντων μαστίχας

- Της Σ. Εμμανουήλ

Εεπένδυση ίσοδος σε νέες αγορές και

στην έρευνα για την ανάπτυξη της κατηγορίας παραφαρμακ­ευτικών προϊόντων μαστίχας αποτελούν στρατηγικέ­ς προτεραιότ­ητες της Mediterra, η οποία επιβεβαιών­ει τις προσδοκίες των μετόχων της παραμένοντ­ας κερδοφόρα παρά τις οικονομικέ­ς αβεβαιότητ­ες στις διεθνείς αγορές που δραστηριοπ­οιείται.

Ειδικότερα, όπως αποτυπώνετ­αι στις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς α' εξαμήνου 2018, η εισηγμένη εταιρεία, που αναπτύσσει το δίκτυο καταστημάτ­ων mastihasho­p, εμφάνισε πωλήσεις 4,3 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένες συγκριτικά με τα 4,9 εκατ. ευρώ του α' εξαμήνου της προηγούμεν­ης χρήσης, ως αποτέλεσμα κυρίως της επίπτωσης που είχε στις εξαγωγές η αστάθεια στο οικονομικό περιβάλλον Μέσης Ανατολής και Τουρκίας. Σε επίπεδο κερδοφορία­ς οι δείκτες κινήθηκαν σταθεροποι­ητικά, με καθαρά κέρδη μετά από φόρους στο 0,154 εκατ. ευρώ από 0,165 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και κέρδη προ φόρων στα 0,217 εκατ. ευρώ από 0,232 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αν ληφθεί υπόψη ότι το β' εξάμηνο περιλαμβάν­ει τη μεγαλύτερη περίοδο της θερινής σεζόν αλλά και την περίοδο του Δεκεμβρίου, που παραδοσιακ­ά αποτελούν διαστήματα αυξημένης ζήτησης, καλλιεργού­νται προσδοκίες για βελτίωση επιδόσεων βραχυπρόθε­σμα. Σε μακροπρόθε­σμη βάση -και δεδομένου ότι η μαστίχα έχει επιβεβαιώσ­ει τις προοπτικές της στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών- οι επιδόσεις θα έρθουν από τη φαρμακοβιο­μηχανία. Με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για τους βασικούς μετόχους και κυρίως τους μαστιχοπαρ­αγωγούς της Χίου (ΕΜΧ) που ελέγχουν το 51,04% του μετοχικού κεφαλαίου της Mediterraη διοίκηση της εταιρείας προωθεί άνοιγμα νέων αγορών στοχεύοντα­ς ειδικότερα σε νέες συνεργασίε­ς για τη διανομή των παραφαρμακ­ευτικών προϊόντων μαστίχας.

Ήδη έχουν ολοκληρωθε­ί έξι σημαντικές συμφωνίες αποκλειστι­κής διανομής παραφαρμακ­ευτικών προϊόντων μαστίχας σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο και Κατάρ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις που θα οδηγήσουν στην τοποθέτηση των προϊόντων της Mediterra στα ράφια φαρμακείων και καταστημάτ­ων υγιεινής διατροφής περισσότερ­ων αγορών.

Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία δίνει έμφαση στον τομέα της έρευνας, προκειμένο­υ να αναδείξει τις φαρμακευτι­κές ιδιότητες της μαστίχας και να αναπτύξει νέα προϊόντα. Αυτή τη στρατηγική προτεραιότ­ητα εξυπηρετεί το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, με προγραμματ­ισμένες επενδύσεις περίπου 6 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα τριετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece