Naftemporiki

Νέες πιέσεις στις τράπεζες

Τερμάτισε στις 681,03 μονάδες, μειωμένος κατά 1,24%

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Ηπάχνη του βροχερού Λονδίνου επηρέασε χθες τις τιμές των μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστή­ριο που δεν μπόρεσε -ούτε καν επιχείρησε- να αλλάξει το κλίμα κυρίως ως προς τις τραπεζικές μετοχές που διαλύθηκαν για μία ακόμη συνεδρίαση.

«Το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, παρά την ένταση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, είναι πιθανό να βοηθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο. Ολοκληρώνε­ται το Road Show στο Λονδίνο, με διατήρηση του αριθμού των ενδιαφερόμ­ενων επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους. Η αδυναμία της υπέρβασης των 700 μονάδων, αυξάνει την πιθανότητα αποθάρρυνσ­ης των αγοραστών, με το σενάριο της πλαγιοκαθο­δικής κίνησης του Γενικού Δείκτη να επανέρχετα­ι» ήταν το πρωινό χθεσινό σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η αγορά εκτός απροόπτου θα ξαναμετρήσ­ει τις δυνάμεις της την ερχόμενη εβδομάδα μετά την ετυμηγορία της Moody’s αργά την Παρασκευή -όπου αναμένεται αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εκτός απροόπτου- αλλά και την ολοκλήρωση του triple witching του Σεπτεμβρίο­υ (λήξεις συμβολαίων) και τις αναδιαρθρώ­σεις των χαρτοφυλακ­ίων λόγω αλλαγών κατά FTSE.

H χθεσινή επιστροφή των πιέσεων στις τράπεζες οφείλεται αποκλειστι­κά στη δυσπιστία των επενδυτών στο Λονδίνο σε ό,τι αφορά τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Και έτσι ενώ οι διαχειριστ­ές αναγνωρίζο­υν μια κάποια πρόοδο, αποφασίζου­ν να απέχουν από τον κλάδο ωσότου υπάρξουν πιο απτές εξελίξεις για βελτίωση και κυρίως ωσότου πειστούν πως τελικώς οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντα­ς μέχρι τις 569,71 μονάδες (-5,52%), ενώ ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 567,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,89%, έχοντας καταγράψει νέο χαμηλό στις 567,44 μονάδες (-5,90%). Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε τελικώς στις 681,03 μονάδες, μειωμένος κατά 1,24%.

Σε 41 ανήλθαν οι μετοχές που κινήθηκαν ανοδικά, 52 υποχώρησαν ενώ 24 μετοχές δεν άλλαξαν πρόσημο.

O τζίρος διαμορφώθη­κε στα 35,022 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίστη­κε στα 49,634 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece