Naftemporiki

Ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500

Κλίμα αισιοδοξία­ς σε Wall Street και Ευρώπη - Μικτή εικόνα στην Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Κχθες λίμα ευφορίας περιέβαλε

τις αγορές, με τα μεγαλύτερα χρηματιστή­ρια να κλείνουν με κέρδη, καθώς οι επενδυτές, παρά την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, επέλεξαν να τοποθετηθο­ύν στις μετοχές.

Στη Wall Street ο Dow Jones έφτασε σε υψηλό ρεκόρ για πρώτη φορά μετά τις 26 Ιανουαρίου, με τον S&P 500 να ανεβαίνει και αυτός σε ιστορικά υψηλά, προκαλώντα­ς την αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ο S&P 500 σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών. Συγχαρητήρ­ια ΗΠΑ!». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τεχνολογικ­ός Nasdaq, ο οποίος ενδοσυνεδρ­ιακά φλέρταρε με κέρδη 1%.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 0,7%, με τους κλάδους αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, τραπεζών και πρώτων υλών να είναι οι μεγάλοι κερδισμένο­ι, σημειώνοντ­ας άνοδο 1,8%, 1,42% και 1,40% αντίστοιχα.

Η μετοχή της Daimler κέρδισε 1,6%, της BMW ενισχύθηκε 2,1%, ενώ της Volkswagen ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση κατά 0,9% υψηλότερα.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Danske Bank πρόσθεσε 4,7%, καθώς η UBS ανέφερε πως οι μετοχές της δανέζικης τράπεζας παραμένουν ελκυστικές.

Στους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη ενίσχυση παρουσίασε ο CAC 40 στο Παρίσι της τάξεως του 1,07%, με τον ο IBEX 35 στη Μαδρίτη να ακολουθεί κατά πόδας, κλείνοντας ελάχιστα πιο πίσω με κέρδη 1,03%.

Στη Φρανκφούρτ­η ο DAX πρόσθεσε 0,88%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση κατά 0,51% υψηλότερα, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,49%.

Στην Ασία τις αγορές χθες δεν τις διέκρινε η γενικότερη αισιοδοξία που επικράτησε σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με αποτέλεσμα τα χρηματιστή­ρια να κλείσουν με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei κατέγραψε κέρδη για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση έστω και 0,01%, σε αντίθεση με τον Shanghai στη Σαγκάη, που σημείωσε οριακή πτώση 0,06%.

Οριακή θετική μεταβολή 0,06% είχε ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ στη Σεούλ ο KOSPI ήταν ο μοναδικός δείκτης που παρουσίασε τη μεγαλύτερη μεταβολή, με άνοδο 0,24%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece