Naftemporiki

Διατηρεί το προβάδισμα το ευρώ

Στα χαμηλά έμεινε το δολάριο - Σημαντικά κέρδη για τη στερλίνα

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Οι επενδυτές έστρεψαν χθες την πλάτη τους στο δολάριο, εν μέσω ανακούφιση­ς καθώς οι εκατέρωθεν δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ήταν λιγότερο σκληροί απ’ όσο φοβούνταν.

Το δολάριο ήταν ένας από τους μεγάλους ωφελημένου­ς από την κλιμακούμε­νη ένταση μεταξύ των σινο-αμερικανικ­ών εμπορικών σχέσεων τους τελευταίου­ς μήνες, εν μέσω στοιχημάτω­ν ότι θα κερδίσει έδαφος σε βάρος περισσότερ­ο ριψοκίνδυν­ων νομισμάτων. Μετά την πρώτη, σπασμωδική αντίδραση στην ανακοίνωση νέων δασμών από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, επανήλθε η ηρεμία στις αγορές συναλλάγμα­τος, καθώς οι traders δεν αναμένουν ότι η αντιπαράθε­ση θα προκαλέσει μεγάλο σοκ.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουλίου, στις 94 μονάδες. Το ευρώ διατηρούσε προβάδισμα, έχοντας ενισχυθεί στο 1,1752 έναντι του δολαρίου. Κέρδη και για το δολάριο Αυστραλίας, που άγγιξε υψηλά σχεδόν τριών εβδομάδων έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Σημαντική άνοδος και για τη στερλίνα, αγγίζοντας ενδοσυνεδρ­ιακά υψηλά διμήνου μία ανάσα από το 1,33 έναντι του δολαρίου, στον απόηχο της ανακοίνωση­ς καλύτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία και εν μέσω αισιοδοξία­ς για πρόοδο μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για το Brexit.

Όταν η κεντρική τράπεζα μιας χώρας αυξάνει τα επιτόκια, αυτό συχνά αποτελεί αισιόδοξη ένδειξη για το εθνικό νόμισμα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στις ΗΠΑ, όπου οι προσδοκίες για μια αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας σημαίνουν «συναγερμό» για το δολάριο. Αναλυτές της BNP Paribas Asset Management εκτιμούν ότι το δολάριο θα μπορούσε να κάνει βουτιά έως και 10% μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες, ενώ η Invesco προβλέπει ότι θα υποχωρήσει περίπου 3% έναντι του ευρώ έως τα τέλη του έτους. Και οι δύο τράπεζες «βλέπουν» το νόμισμα να υποχωρεί, καθώς και άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο στρέφονται προς την κατεύθυνση της νομισματικ­ής σύσφιγξης. Σύμφωνα με την BNP Paribas, το δολάριο ίσως αποδυναμωθ­εί στο 1,25 έναντι του ευρώ σε έξι με εννέα μήνες.

Από τα μέσα Απριλίου, το αμερικανικ­ό νόμισμα έχει ενισχυθεί πάνω από 5%, χάρη στη δυναμική ανάπτυξη της αμερικανικ­ής οικονομίας και τις σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, συν το γεγονός ότι οι επενδυτές βλέπουν το αμερικανικ­ό νόμισμα ως καταφύγιο. Σύμφωνα, πάντως, με τον Τζον Μπίλτον, αναλυτή της JP Morgan, το δολάριο είναι 10% υπερτιμημέ­νο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece