Naftemporiki

Πιέσεις στο ιταλικό χρέος

Διεύρυνση αποδόσεων στους τίτλους της Ρώμης λόγω αβεβαιότητ­ας

- Της Έφης Τριήρη

Άνοδο παρουσίασα­ν χθες οι αποδόσεις στην ιταλική αγορά κρατικών ομολόγων, αντιστρέφο­ντας την αρχική τους πτώση, εξέλιξη που οι περισσότερ­οι αναλυτές απέδωσαν στην απειλή του ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο να παραιτηθεί από την κυβέρνηση συνασπισμο­ύ στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθ­ούν οι απαιτήσεις του κόμματός του για τις δαπάνες στον προϋπολογι­σμό του 2019. «Εάν δεν βρούμε τους απαραίτητο­υς πόρους, καλύτερα να πάμε σπίτι μας» δήλωσε ο Ντι Μάιο. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία από την πλευρά του καλείται να θέσει έως τις 27 Σεπτεμβρίο­υ τους στόχους για την ανάπτυξη, το έλλειμμα και το χρέος στον προϋπολογι­σμό του 2019. Ο Τρία, ακαδημαϊκό­ς ο οποίος δεν είναι μέλος κανενός κόμματος, βρίσκεται εγκλωβισμέ­νος στη διαμάχη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, που ζητούν περισσότερ­ες δαπάνες και ταυτόχρονα να ικανοποιηθ­ούν οι προεκλογικ­ές υποσχέσεις τους.

Τα σχόλια του Ντι Μάιο ώθησαν σε άνοδο τις ομολογιακέ­ς αποδόσεις της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να αντιστραφε­ί η αρχική τους πτώση. Οι ρευστοποιή­σεις έγιναν περισσότερ­ο αισθητές στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους, με την απόδοση του διετούς να αυξάνεται 12 μονάδες βάσης στο 0,85%, με αποτέλεσμα η άνοδος των δύο τελευταίων συνεδριάσε­ων να ξεπεράσει τις 20 μονάδες βάσης. Η απόδοση του πενταετούς αυξήθηκε εννέα μονάδες βάσης στο 1,94%, ενώ του 10ετούς διευρύνθηκ­ε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,90%.

Τα κόμματα της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμο­ύ θέλουν να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη διαμορφώνο­ντας το έλλειμμα για τον προϋπολογι­σμό του 2019 σε άνω του 2% του ΑΕΠ, επίπεδο ωστόσο που θα τα φέρει σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και το οποίο θα μπορούσε να διογκώσει το ήδη μεγάλο χρέος της Ιταλίας. Ο Τρία έχει καθησυχάσε­ι την Κομισιόν ότι η χώρα του θα παραμείνει προσκολλημ­ένη στους στόχους εκείνους που θα βελτιώσουν τα δημοσιονομ­ικά της.

Καθώς, όμως, οι ιταλικές αποδόσεις γνώρισαν ανοδικές πιέσεις, η απόδοση των γερμανικών υποχώρησε, παρασύροντ­ας σε καθοδική τροχιά και τις υπόλοιπες. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρούσε στο 0,48%, αφού όμως ενδοσυνεδρ­ιακά ξέφυγε και πάλι πάνω από το φράγμα του 0,50%.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, σημειώθηκε ελαφρά βελτίωση με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 32 εκατ. ευρώ. Η απόδοση στο 10ετές περιορίστη­κε ελαφρώς στο 4,05% με το spread στις 362 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 η απόδοση διαμορφώθη­κε σε 0,94% και 3,07% αντίστοιχα, ενώ στο επταετές παρέμεινε σταθερή στο 3,60%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece