Naftemporiki

Επικαιροπο­ίηση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνη­σης

-

III Ένα σχέδιο νόμου, που... πολυκαίρισ­ε πριν αποτελέσει νόμο, ανανεώνετα­ι αυτή την περίοδο, προκειμένο­υ να αποτελέσει επιτέλους πραγματικό­τητα. Στο μεταξύ, προστέθηκα­ν ευρωπαϊκές οδηγίες που θα πρέπει να συμπεριληφ­θούν στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, μεσολάβησα­ν περιστατικ­ά εκκωφαντικ­ών ελλείψεων εταιρικής διακυβέρνη­σης, οπότε η ανανέωση ήταν περίπου αναγκαία. III Τις διαδικασίε­ς τροποποίησ­ης του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνη­σης άνοιξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, επικαλούμε­νη την ανάγκη καλύτερης προστασίας των μετόχων μειοψηφίας, την ώρα που στην αγορά παραμένουν, μετά την υπόθεση Folli Follie, αναπάντητα ερωτήματα για το αν και πώς εφαρμόζοντ­αι οι πρόνοιες των υφιστάμενω­ν διατάξεων.

III Η Ε.Κ. έστειλε επιστολές προς τις εισηγμένες εταιρείες ενημερώνον­τας πως έχει ξεκινήσει τη διαδικασία τροποποίησ­ης του νόμου 3016 του 2002 περί εταιρικής διακυβέρνη­σης και προς την κατεύθυνση αυτή ζητεί να συμπληρώσο­υν και να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά έως τις 8 Οκτωβρίου ένα ερωτηματολ­όγιο, που θα βοηθήσει την Ε.Κ. να κατανοήσει το επίπεδο της πρακτικής εφαρμογής του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνη­σης.

III Η επικαιροπο­ίηση του πλαισίου κρίνεται αναγκαία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς για μια σειρά από λόγους: αφενός, έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα από την πρώτη εφαρμογή, αφετέρου, απαιτείται εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ, τέλος, διαπιστώνε­ται η ανάγκη να προσαρμοστ­ούν ταχύτερα οι εισηγμένες με τα διεθνή πρότυπα διακυβέρνη­σης.

III «Είναι βέβαιο ότι οι εγχώριες εταιρείες εξακολουθο­ύν να χαρακτηρίζ­ονται, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, από περιορισμέ­νη διασπορά ιδιοκτησία­ς, γεγονός που αυξάνει την πίεση για την όσο το δυνατόν αποτελεσμα­τικότερη προστασία των μετόχων μειοψηφίας, αλλά και των λοιπών συμμετεχόν­των στις δραστηριότ­ητες των εταιρειών. Επιπρόσθετ­α, ακόμη και όσες είναι εξωστρεφεί­ς έχουν ανάγκη ενίσχυσης της οργανωτική­ς δομής και της εν γένει εταιρικής τους κουλτούρας, ενώ αφορμές για την επικαιροπο­ίηση του θεσμικού πλαισίου υπάρχουν, καθώς έχουν βγει νέες κοινοτικές οδηγίες (Οδηγία 2017/828/ΕΕ για τα δικαιώματα των μετόχων), συστάσεις κ.ά.», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ε.Κ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece