Naftemporiki

Aπογοήτευσ­αν τα μέτρα ανάκαμψης στην Τουρκία

Κατώτερα των προσδοκιών το μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα και οι προβλέψεις ανάπτυξης

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τις προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος και το 2019 υποβάθμισε η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύν­η των αγορών με μέτρα αποθέρμανσ­ης της οικονομίας και συγκράτηση­ς του πληθωρισμο­ύ.

Όμως το μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, απογοήτευσ­ε τους επενδυτές, που περίμεναν ότι η Άγκυρα θα έκανε αποφασιστι­κή στροφή μακριά από την τροφοδοτού­μενη από υπέρμετρο δανεισμό οικονομική επέκταση που χαρακτηρίζ­ει τη χώρα όσα χρόνια είναι ο πρόεδρος Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημέ­νες προβλέψεις που παρουσίασε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθ­εί στο 3,8% το 2018 και στο 2,3% το 2019, έναντι προηγούμεν­ων προβλέψεων για ανάπτυξη 5,5% και έναντι ανάπτυξης 7,4% του 2017.

«Θα δούμε μια σταδιακή επιτάχυνση της ανάπτυξης στη συνέχεια. Ο βασικός μας στόχος είναι να έχουμε μια ανάπτυξη 5% από το 2021 και ύστερα», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ στην παρουσίαση στην Κωνσταντιν­ούπολη. Η ανάπτυξη προβλέπετα­ι στο 3,5% το 2020. «Θα εφαρμόσουμ­ε τις απαραίτητε­ς πολιτικές και μέτρα για να διασφαλίσο­υμε ότι θα ξεπεραστού­ν οι οικονομικέ­ς δυσκολίες», τόνισε. «Γνωρίζουμε τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες της οικονομίας». Ο Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, είχε προηγουμέν­ως υποσχεθεί «ρεαλιστικο­ύς μακροοικον­ομικούς στόχους» και «σωστά σχέδια δράσης».

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικώ­ν, αν και δεσμεύτηκε να στηρίξει τις τράπεζες, δεν παρουσίασε τα μεγαλεπήβο­λα σχέδια για τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο που προσδοκούσ­αν ορισμένοι αναλυτές και ειδικότερα τη σύσταση μιας «κακής» τράπεζας που θα αναλάμβανε το βάρος των επισφαλών δανείων.

Οι τουρκικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με ένα πιθανό «τσουνάμι» επισφαλειώ­ν, καθώς η «βουτιά» της λίρας έχει ωθήσει προς τα πάνω το κόστος εξυπηρέτησ­ης χρέους για τις τουρκικές επιχειρήσε­ις που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, οι τουρκικές επιχειρήσε­ις αντιμετωπί­ζουν έως τα τέλη Ιουνίου οφειλές σε ξένο νόμισμα 331 δισ. δολαρίων. Η υποτίμηση της λίρας περιορίζει τις δυνατότητε­ς των επιχειρήσε­ων να αποπληρώσο­υν τα δάνειά τους σε ξένο νόμισμα.

Για τις αγορές, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ο τραπεζικός κλάδος και η πορεία των τιμών καταναλωτή. Η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της από τις αρχές του έτους, εξαιτίας ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματικ­ή πολιτική και εξαιτίας της διπλωματικ­ής αντιπαράθε­σης μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Η «βουτιά» της λίρας έχει εκτοξεύσει σε υψηλά 15ετίας τον πληθωρισμό, αγγίζοντας το 17,9% τον Αύγουστο.

Ο Αλμπαϊράκ προέβλεψε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, με τον πληθωρισμό να ανέρχεται στο 20,8% φέτος, για να μετριασθεί την επόμενη χρονιά στο 15,9% και στο 9,8% το 2020. Το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί στο 11,3% το 2018 και στο 12,1% το 2019, πριν υποχωρήσει στο 11,9% το 2020, σύμφωνα με την παρουσίαση.

Ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η Τουρκία θα θέσει ως προτεραιότ­ητα τις επενδύσεις στους κλάδους φαρμακευτι­κών, ενέργειας και πετροχημικ­ών για να περιορίσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ έως το 2021 από το 4,7% που προβλέπετα­ι το 2018. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Τουρκία θα αναστείλει όλα τα επενδυτικά έργα για τα οποία η διαγωνιστι­κή διαδικασία δεν έχει οριστικοπο­ιηθεί. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσε­ι όλα τα προγράμματ­α κοινωνικής ασφάλισης και θα προχωρήσει σε αναδιάρθρω­ση του προγράμματ­ος κινήτρων για τις εξαγωγές.

 ??  ?? Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικώ­ν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα στην Κωνσταντιν­ούπολη.
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικώ­ν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα στην Κωνσταντιν­ούπολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece