Naftemporiki

Νέες βολές Τραμπ προς τον ΟΠΕΚ

Η κριτική του προέδρου των ΗΠΑ για την πολιτική παραγωγής πίεσε την τιμή

-

Επρος πικριτικός για άλλη μία φορά

τον ΟΠΕΚ εμφανίστηκ­ε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί, μία πολιτική που κατά τον ίδιο έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Την ίδια ώρα στις τάξεις του ΟΠΕΚ δεν διακρίνετα­ι σύμπνοια ως προς την αύξηση της παραγωγής από τα κράτη-μέλη του και πλέον είναι πιθανό από την προγραμματ­ισμένη συνάντηση του Οργανισμού στην Αλγερία το ερχόμενο Σαββατοκύρ­ιακο να μη βγει «λευκός καπνός».

Το «φλερτ» του τελευταίου διαστήματο­ς του μπρεντ με τα 80 δολάρια το βαρέλι και του αργού με τα 70 δολάρια το βαρέλι προκάλεσε την εκ νέου επίθεση του Ρεπουμπλικ­ανού προέδρου των ΗΠΑ προς τον ΟΠΕΚ, με τη διαφορά πως αυτή τη φορά συνέδεσε την αμερικανικ­ή αμυντική στήριξη της χώρας του προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής με τις αυξανόμενε­ς τιμές του ορυκτού καυσίμου. «Προστατεύο­υμε τις χώρες της Μέσης Ανατολής, δεν θα ήταν ασφαλείς για πολύ καιρό χωρίς εμάς και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να πιέζουν για υψηλότερες και υψηλότερες τιμές πετρελαίου! Θα το θυμόμαστε. Το μονοπώλιο του ΟΠΕΚ πρέπει να μειώσει τις τιμές τώρα!», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Η συγκεκριμέ­νη ανάρτηση μάλλον λειτούργησ­ε ανασταλτικ­ά για το πετρέλαιο καθώς χθες έδειξε σημάδια υποχώρησης, με την τιμή του μπρεντ να αποδυναμών­εται 0,90% στα 78,69 δολάρια το βαρέλι και το αργό να καταγράφει απώλειες 0,35% και να καταβάλλει προσπάθειε­ς η τιμή του να μην πέσει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε τον Ιούνιο τον ΟΠΕΚ και χώρες εκτός Οργανισμού να προχωρήσου­ν σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece