Naftemporiki

Οι διαφωνίες στην Ε.Ε. αναβάλλουν τη δράση

Άκαρπη η άτυπη σύνοδος κορυφής - Μετατίθεντ­αι οι αποφάσεις για προσφυγικό και Brexit

- Του Νίκου Μπέλλου

Οι βασικές διαφωνίες στις διαπραγματ­εύσεις της Ε.Ε. με το Λονδίνο για το Brexit, αλλά και μεταξύ των Ευρωπαίων στο μεταναστευ­τικόπροσφυ­γικό, εξακολουθο­ύν να παραμένουν, ωστόσο ο χρόνος αρχίζει πλέον να πιέζει ασφυκτικά και οι επόμενοι 2-3 μήνες θα είναι καθοριστικ­ής σημασίας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, στο Σάλτσμπουρ­γκ, όπου σε κανένα από τα δύο κεντρικά αυτά ζητήματα, τα οποία ταλανίζουν σήμερα την Ευρώπη, δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος.

Οι διαφωνίες μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμη τη μορφή της ρήξης, ωστόσο εάν δεν βρεθούν μέχρι το τέλος του έτους λύσεις τόσο για το Brexit όσο και το μεταναστευ­τικό, οι αρνητικές εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες.

Εκατέρωθεν βήματα

Σε σχέση με το Brexit, το Λονδίνο και οι Ευρωπαίοι επιδόθηκαν στο Σάλτσμπουρ­γκ σε μια δημόσια παρότρυνση του ενός προς τον άλλο να κάνει ένα βήμα για να βρεθεί συμφωνία. Η Τερέζα Μέι δήλωνε ότι αυτό που της αναλογούσε το έκανε και τώρα περιμένει την άλλη πλευρά, η οποία άλλη πλευρά έλεγε ακριβώς το αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το παιγνίδι των εντυπώσεων και της επίρριψης ευθυνών έχει ημερομηνία λήξης, την προσεχή σύνοδο της Ε.Ε., στις 18 Οκτωβρίου. Εκεί, στη συνάντηση των δύο πλευρών θα κριθεί εάν υπάρξει ή όχι συμφωνία.

Σε περίπτωση που καταγραφεί σημαντική πρόοδος, τότε θα γίνει άλλη μια έκτακτη σύνοδος στις 17-18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες και την οριστικοπο­ίηση της συμφωνίας.

Εάν οι διαπραγματ­εύσεις του επόμενου μήνα καταλήξουν σε αδιέξοδο, τότε το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία στο τέλος Μαρτίου του 2019 θα είναι και το επικρατέστ­ερο. «Δυστυχώς, σήμερα δεν μπορώ να αποκλείσω μια τέτοια εξέλιξη» ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι διαφωνίες αφορούν τόσο τη διατήρηση «μαλακών» συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit όσο και το καθεστώς που θα διέπει τις σχέσεις της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδο.

Ο κ. Τουσκ επανέλαβε χθες ότι για τους Ευρωπαίους προτεραιότ­ητα είναι το ιρλανδικό ζήτημα, ενώ για τη μελλοντική σχέση προειδοποί­ησε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να δεχθεί ως έχει την πρόταση του Λονδίνου, γιατί παραβιάζει τους κανόνες της ενιαίας εσωτερικής αγοράς.

Αναφορικά με το μεταναστευ­τικό, οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με όλα τα ζητήματα και τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι.

Ειδικότερα, σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο, ο Αυστριακός καγκελάριο­ς Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος στη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ είχε διμερείς διαβουλεύσ­εις με Ευρωπαίους ηγέτες, ανέφερε χθες ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

Δίκαιη κατανομή

Οι ανατολικές χώρες εξακολουθο­ύν να αρνούνται κατηγορημα­τικά μια δίκαιη κατανομή των βαρών, ώστε σε περιόδους κρίσης να μεταφέροντ­αι πρόσφυγες από τις χώρες της πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία) στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η έλλειψη προόδου σε αυτό το θέμα επηρεάζει αρνητικά όλα τα υπόλοιπα.

Για παράδειγμα, οι χώρες του Νότου αρνούνται να αποδεχθούν την πρόταση της Κομισιόν για αύξηση των εκτελεστικ­ών εξουσιών του οργανισμού για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων (FRONTEX), όπου ζητείται και η αύξηση του αριθμού των συνοριοφυλ­άκων από 1.500 σήμερα σε 10.000 μέχρι το 2020. Και αρνούνται να δεχθούν την αύξηση των εξουσιών, γιατί εάν αναλάβει με δική του πρωτοβουλί­α να καταγράφει όσους μπαίνουν στην Ε.Ε., τότε, με δεδομένο ότι οι ανατολικές χώρες δεν δέχονται τη μεταρρύθμι­ση του Δουβλίνου, οι χώρες της πρώτης γραμμής θα υποστούν όλη την πίεση από την αύξηση των προσφυγικώ­ν ροών.

 ??  ?? Xωρίς αποφάσεις έληξε η άτυπη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στο Σαλτσμπουρ­γκ
Xωρίς αποφάσεις έληξε η άτυπη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στο Σαλτσμπουρ­γκ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece