Naftemporiki

Η συμφωνία Κιμ - Μουν ανοίγει δρόμο για διάλογο με τις ΗΠΑ

Πρόσκληση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στον Βορειοκορε­άτη ομόλογό του για συνάντηση στη Ν. Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα

-

τοιμες να ξαναρχίσου­ν συΈνομιλίε­ς

με την Πιονγιάνγκ δηλώνουν οι ΗΠΑ, μετά την προχθεσινή υπόσχεση της Βόρειας Κορέας ότι κλείνει οριστικά το πεδίο δοκιμών βαλλιστικώ­ν πυραύλων. Ο ίδιος ο Βορειοκορε­άτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την ελπίδα να συναντηθεί σύντομα για δεύτερη φορά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο Μουν Τζε Ιν, επιστρέφον­τας από την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα.

Το λιώσιμο των πάγων στις σχέσεις Πιονγιάνγκ και Σεούλ, που επισφραγίσ­τηκε με το πολύ καλό κλίμα στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής, ευνοεί την περαιτέρω αποκλιμάκω­ση στις σχέσεις ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προσκάλεσε τον Βορειοκορε­άτη ομόλογό του Ρι Γιονγκ Χο να συναντηθού­ν στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο την ολοκλήρωση της αποπυρηνικ­οποίησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.

Οι ΗΠΑ εμφανίζοντ­αι έτοιμες να αδράξουν την ευκαιρία μετά τις υποσχέσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν στη σύνοδο κορυφής με το Νοτιοκορεά­τη ομόλογό του Μουν Τζε Ιν, παρόλο που πολιτικοί σχολιαστές επικρίνουν τον Τραμπ ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις του δεν έχουν οδηγήσει την Πιονγιάνγκ στον δρόμο μιας μη αναστρέψιμ­ης αποπυρηνικ­οποίησης.

Με χρονοδιάγρ­αμμα έως το 2021

Η αναφορά Πομπέο περί ολοκληρωτι­κής αποπυρηνικ­οποίησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 είναι το πιο ξεκάθαρο μέχρι στιγμής χρονοδιάγρ­αμμα που έχει τεθεί στην αναμενόμεν­η μακρά διαδικασία τερματισμο­ύ του πυρηνικού προγράμματ­ος της Βόρειας Κορέας.

Την περίοδο των εκατέρωθεν απειλών, πριν την ιστορική συνάντηση Τραμπ-Κιμ, η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ανοικτά με πυρηνική επίθεση τους συμμάχους των ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, καθώς και τις ίδιες τις ΗΠΑ με ενδεχόμενη επίθεση σε αμερικανικ­ό έδαφος.

Εκτός από την πρόσκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο να συναντηθού­ν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πομπέο δήλωσε πως η Ουάσιγκτον κάλεσε τους εκπροσώπου­ς της Πιονγιάνγκ να συναντηθού­ν με τον ειδικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, Στέφεν Μπιεγκόν, στη Βιέννη με την πρώτη ευκαιρία.

Η διαδικασία αποπυρηνικ­οποίησης είχε περιέλθει σε αδιέξοδο, μετά τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, λόγω της αμερικανικ­ής επιμονής για μονομερή αποπυρηνικ­οποίηση της Βόρειας Κορέας.

Η επίσκεψη του Μουν την Τρίτη για πρώτη φορά στη Βόρεια Κορέα, όπου συναντήθηκ­ε για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες με τον Κιμ, συνέβαλε στο να αλλάξει ξανά το κλίμα στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πιονγιάνγκ. Όπως δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, «ο πρόεδρος Κιμ εξέφρασε την ελπίδα για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Τραμπ σε μια κοντινή ημερομηνία».

 ??  ?? Μάικ Πομπέο, ΥΠΕΞ ΗΠΑ.
Μάικ Πομπέο, ΥΠΕΞ ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece