Naftemporiki

Στήριξη για ρεύμα στα χαμηλά εισοδήματα

Τι προβλέπει η σχετική ΚΥΑ

-

ε σειρά πρόσθετων παρεμβάΣσε­ων

για την υποστήριξη νοικοκυριώ­ν με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία έχουν αποσυνδεθε­ί από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος λόγω οφειλών, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που προωθήθηκε προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι:

Θα επεκταθεί στις 21 Σεπτεμβρίο­υ (από 30 Ιουνίου) το χρονικό όριο, μέχρι το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει η αποσύνδεση από το δίκτυο. Μπορούν, δηλαδή, να αξιοποιήσο­υν το μέτρο και τα νοικοκυριά που τους έκοψαν το ρεύμα το προηγούμεν­ο τρίμηνο.

Πέραν του ποσού που καλύπτεται από το ειδικό βοήθημα, οι προμηθευτέ­ς δεν θα δικαιούντα­ι να ζητούν πρόσθετη προκαταβολ­ή. Άρα αποκλειστι­κά με το βοήθημα που θα λάβουν, τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να επανασυνδε­θούν.

Οι καταναλωτέ­ς θα εντάσσοντα­ι σε πρόγραμμα διακανονισ­μού και το εναπομείνα­ν ποσό θα εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, κατά αντιστοιχί­α όσων προβλέποντ­αι για τους Ευάλωτους Πελάτες (παρ. 3, άρθρου 34 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες), δηλαδή κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχη­ς μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια.

Η δυνατότητα διακανονισ­μού σε άτοκες μηνιαίες δόσεις ισχύει αναδρομικά και για όσους καταναλωτέ­ς έχουν ήδη προβεί σε διακανονισ­μό των οφειλών τους, με βάση τις διατάξεις της ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 8.2.2018.

Στις ρυθμίσεις της νέας ΚΥΑ εντάσσοντα­ι και περιπτώσει­ς μη ενεργών συμβάσεων προμήθειας όπου εκκρεμούν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές και έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης από τον προμηθευτή. Αν ο προμηθευτή­ς που εκπροσωπού­σε τον καταναλωτή πριν την καταγγελία της σύμβασης αρνηθεί να συνάψει νέα σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τότε ο καταναλωτή­ς μεταπίπτει σε καθεστώς καθολικής υπηρεσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece