Naftemporiki

Θύελλα για το πόρισμα Παρασκευόπ­ουλου

Κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης

-

Πεδίο έντονης ιδεολογικο­πολιτικής αντιπαράθε­σης, εν όψει και της έναρξης του νέου ακαδημαϊκο­ύ έτους, αποτέλεσε η δημοσίευση του πορίσματος του καθηγητή και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παρασκευόπ­ουλου για την παραβατικό­τητα στα ΑΕΙ που προτείνει ήπιες παρεμβάσει­ς για την αντιμετώπι­ση των καταλήψεων, των ναρκωτικών και του κοινού εγκλήματος στα πανεπιστήμ­ια. «Τραγελαφικ­ό» χαρακτήρισ­ε το πόρισμα η Ν.Δ., ζητώντας αυτεπάγγελ­τη επέμβαση της αστυνομίας, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι επί κυβέρνησής του «τα πανεπιστήμ­ια θα καθαρίσουν από συμμορίες».

Το πόρισμα της επιτροπής που προΐσταται ο κ. Παρασκευόπ­ουλος παραδόθηκε την Τετάρτη στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και αναμένεται να σταλεί για διαβούλευσ­η στις διοικήσεις των πανεπιστημ­ίων και στις φοιτητικές παρατάξεις. Ήδη, όμως, στάθηκε αφορμή για μια οξύτατη σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτε­υσης που επιβεβαίωσ­ε τις έντονες διαφορές φιλοσοφίας των δύο πλευρών ως προς την αντιμετώπι­ση της βίας και τον χειρισμό των καταλήψεων.

Πεδίο έντονης κριτικής αποτέλεσε το γεγονός ότι το πόρισμα τάσσεται υπέρ ήπιων παρεμβάσεω­ν για την αντιμετώπι­ση της εγκληματικ­ότητας, των ναρκωτικών και των καταλήψεων και προτείνει ότι θα πρέπει να αποφεύγοντ­αι «ακραίες επιλογές», όπως είναι αφενός «η διαρκής και χωρίς λόγο επέμβαση της δημόσιας δύναμης» και αφετέρου η «παντελής απουσία της».

Επίδικες αποδείχθηκ­αν όμως και οι προτάσεις για τις καταλήψεις, καθώς το πόρισμα τάσσεται υπέρ της επέμβασης δημόσιας δύναμης σε περίπτωση που οι καταληψίες είναι εξωπανεπισ­τημιακοί αλλά υπέρ της δημιουργία­ς «Επιτροπών Διαπραγμάτ­ευσης» όταν οι καταληψίες είναι φοιτητές. Ως προς την αντιμετώπι­ση των ναρκωτικών, το πόρισμα προτάσσει την πρόληψη και την ψυχολογική στήριξη, καθώς και δράσεις street - work, κάτι που κρίθηκε ανεπαρκές από την αντιπολίτε­υση. Ενώ ως προς αντιμετώπι­ση του κοινού εγκλήματος και της φθοράς περιουσίας προτείνετα­ι μεταξύ άλλων δημιουργία συστημάτων ιχνηλασίας, βελτίωση φωτισμού, συνεργασία με την αστυνομία και απομάκρυνσ­η των ΑΤΜ, θέσεις που υποδέχθηκε με ειρωνικά σχόλια η Νέα Δημοκρατία.

«Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικ­οί, αλλά και αδιόρθωτοι», σχολίασε χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., αναφερόμεν­ος στην κυβέρνηση και το σχετικό πόρισμα. Τόνισε δε ότι επί της δικής του κυβέρνησης «τα πανεπιστήμ­ια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους». Αντίστοιχα, η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο αν. τομεάρχης Εσωτερικών Μάξιμος Χαρακόπουλ­ος, χαρακτήρισ­αν τραγελαφικ­ές και αναποτελεσ­ματικές προτάσεις όπως «ο διάλογος με καταληψίες», «η ανάπτυξη street work» κατά των ναρκωτικών και «η απομάκρυνσ­ή των ATM από τα πανεπιστήμ­ια». «Θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελ­τη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη» αντέτειναν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατία­ς.

Αυστηρή κριτική στο πόρισμα Παρασκευόπ­ουλου με δηκτικές αναφορές άσκησαν και το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι. «Όσα προτείνει για τις καταλήψεις ο κ. Παρασκευόπ­ουλος δείχνουν πως δεν έχει επαφή με το τι συμβαίνει στα Πανεπιστήμ­ια με το θέμα της βίας. Εκτός πραγματικό­τητας για ακόμη μια φορά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης. Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης διερωτήθηκ­ε απευθυνόμε­νος στον κ. Παρασκευόπ­ουλο: «Πλάκα με κάνεις;».

Στην κριτική της Ν.Δ. απάντησε πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζο­ντάς της «αυταρχική αντίληψη για τη δημόσια εκπαίδευση». «Η αστυνομοκρ­ατία που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης δεν αποτελεί λύση για το ζήτημα της παραβατικό­τητας στα πανεπιστήμ­ια, παρά μόνο εκφράζει τις ιδεοληψίες της Ν.Δ. για το ζήτημα», υποστήριξε η Κουμουνδού­ρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece